Ruoan hukkaan ja roskiin menemistä tapahtuu elintarvikeketjun jokaisessa vaiheessa.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö on arvioinut, että kolmannes maailmanlaajuisesti tuotetusta ruoasta menee hukkaan tai roskiin. Lukuina se on 1,3 miljardia tonnia ja vuosittain se maksaa 750 miljardia dollaria ja tämä hukkaan menevä ruoka voisi ruokkia 2 miljardia ihmistä. Muun muassa maanviljelijät ja muut elintarvikeketjun osana olevat toimijat koettavat muuttaa tapojaan ruokajäteongelman ratkaisemiseksi ja siihen voi vaikuttaa myös jokainen kuluttajakin.

Alle on listattu viisi helppoa tapaa, joilla ruokajätteen määrää voi vähentää kotona ja samalla säästää tienattuja euroja.

1. Käytä aistejasi

Älä luota vain parasta ennen -päiväyksiin. Sen sijaan tutki ruokaa myös itse ennen kuin heität sen pois. News.com.au:n mukaan nykyinen päiväysjärjestelmä huolehtii enemmän merkkien maineesta kuin ruoan turvallisuudesta ja parasta ennen -päivät heijastavat optimimakua, mutta eivät välttämättä pilaantumista.

2. Älä anna ulkonäön vaikuttaa

Osta ja käytä kosmeettisesti ”epätäydellisiä” tuotteita. Huonolta näyttävät ja epämuotoiset hedelmät ja vihannekset ovat yhtä syötäviä ja ravinteikkaita kuin silmiä enemmän miellyttävät tuotteet. Epätäydelliset tuotteet voivat olla myös ulkonäkönsä takia halvempia ja niitä voi siistiä helposti keittiössä poistamalla pinnalta huonoja kohtia.

3. Ole luova keittiössä

Jos lehtivihannekset ja tuoreet yritit ovat pehmenneet jääkaapissa, älä kuitenkaan heitä niitä pois vaan mehusta ne tai sekoita ne aamupalasmoothieksi. Niitä voi myös käyttää keitoissa ja padoissa tai vaikkapa pizzan päällä ennen kuin sen laittaa uuniin. Niitä voi käyttää myös leipomisessa, joten niitä todella kannattaa hyödyntää pois heittämisen sijaan.

4. Pienennä annoskokoja ja ostoja

Aina etukäteen suunnittelu ei ole mahdollista, mutta pysähtyminen miettimään ennen ison allenuksen saaneen tuotteen ostoa tai lisäannosten pakastaminen myöhempää käyttöä varten voi estää syömättömän ruoan päätymisen roskiin.

5. Levitä sanaa

Kerro muillekin säästötavoistasi vaikkapa sosiaalisten verkostojen avulla ja opeta lapsiasi ja näytä perheenjäsenille, miten kannattaa toimia. Netistä löytyy myös runsaasti lisätietoa aiheesta, miten ruoan kanssa voi säästää ja välttyä ruokajätteeltä.

Lähde: News.com.au