Vauvasta vaariin: Näin monta tuntia unta ihmiset tarvitsevat eri ikäisenä
Olitpa minkä ikäinen tahansa, ovat hyvät yöunet hyvinvoinnin kannalta tärkeä. Huonosti nukut yöt ovat tutkimuksissa yhdistetty liikalihavuuteen, masennukseen, huonoon muistiin, sydänsairauksiin, diabetekseen ja korkeaan verenpaineeseen.
Vaikka hyvien yöunien merkitys on laajalti tiedossa, eivät monet nuku silti tarpeeksi. Pitkät työpäivät, sosiaalisen median selaaminen myöhään illalla ja stressi ovat vain muutamia tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa yöuniin, ja naisten kohdalla myös lasten saaminen vaikuttaa, kuten aiemmin kerroimme.
Ihmisten tarvitsema unen määrä vaihtelee ja yksi unen tarpeeseen vaikuttava tekijä on ikä. Neurofysiologian ja unen asiantuntija Ana Noia kertoi The Independentille, että vaikka unen tarve voi vaihdella yksilön mukaan, on olemassa vakiosääntö siitä, kuinka paljon ihmiset tarvitsevat unta iän perusteella.
Noian mukaan…
- vastasyntyneillä unen tarve on 16-18 tuntia päivässä
- parivuotiaat tarvitsevat keskimäärin 11-13 tuntia unta
- 5-vuoden iän saavuttaessa lapset nukkuvat 10-12 tuntia
- teini-iässä pitäisi nukkua 8-10 tuntia, mikä monelta teiniltä jää saavuttamatta
- yli 20-vuotiaasta lähtien on normaalia nukkua 7-9 tuntia
- yli 65-vuotiaana unen tarve vähenee 5 ja 7 tunnin välille, mutta Noia suosittelee aikuisia nukkumaan 7-8 tuntia yössä
Noian mukaan unen tarpeen vaihtelut iän muuttuessa johtuvat monimutkaisista muutoksista aivojen kehityksessä, vuorokausirytmistä, ympäristötekijöistä, työstä ja sosiaalisista tarpeista ja vaatimuksista.
The Independent kertookin, että esimerkiksi lasten tarvitsema suuri unen määrä johtuu siitä, että melatoniini, nukkumaan auttava luonnollinen hormoni, saavuttaa huippunsa 7-8 vuoden iässä.
Iäkkäillä syvä uni voi kadota kokonaan
Melatoniinin määrä alkaa laskea teini-iän puolivälissä 70-vuotiaaksi asti, milloin sen määrä on käytännössä olematon kehossa ja unen tarve vähenee. Iäkkäillä myös unen laatu voi olla huonompi kuin nuorempana, koska unesta tulee ikääntyessä pätkittäisemmät ja vähemmän syvät.
”Dramaattisimmat muutokset tapahtuvat iäkkäillä. Syvä uni voi esimerkiksi kadota lähes kokonaan”, Noia sanoi The Independentille.
Pienet vauvat taas nukkuvat paljon, koska se on Noian mukaan tärkeää oppimisen sekä aivojen kehittymisen takia ja myös muistojen saamiseksi ja lujittamiseksi.
”Unen aikana vapautuu kasvua, solujen uusiutumista ja lisääntymistä stimuloivaa hormonia, minkä takia pienokaiset nukkuvat niin paljon”, Noia kertoi.
Sänkyyn, kun tunnet olevasi valmis unille
Jos tiedät nukkuvasi liian vähän, ei kuitenkaan kannata painostaa itseään nukkumaan. Noian mukaan se voi olla haitallista.
”Nukahtamisen vaikeaksi kokevat usein laittavat unen etusijalle. He aikatauluttavat kaiken minuutti minuutilta, mikä voi olla erittäin stressaavaa ja itse asiassa haitata hyviä yöunia”, asiantuntija totesi.
”Aikataulun mukaisesta nukahtamisesta huolehtiminen voi luoda jännitettä ja liiallista huolta oikeaan aikaan nukahtamisesta. Ihmisten pitäisi mennä sänkyyn vain, jos tuntevat olevansa valmiita nukkumaan”, Noia päätti.
Aiemmin olemme kertoneet, mitkä asiat määrittelevät sen, saatko nukuttua hyvät yöunet vai et. Lue aiheesta lisää täällä.
Lähde: The Independent
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Suomikiekko: Raiskauksesta tuomittu jääkiekkoilija Severi Lahtinen: ”En kadu mitään”
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut