Sillä, mitä syöt, voi olla vaikutusta siihen, miten nukut.

Tutkimuksen mukaan sekaisin menneen sisäisen kellosi ja vuorokausirytmisi voi saada kohdilleen vain muuttamalla ruokavaliota, kertoo HuffPost. Japanilaistutkijoiden mukaan kytköksessä vuorokausirytmin ja ruokavalion välillä on kyse insuliinista.

Haima erittää insuliinia, kun ihminen syö ja tietyt ruoat laukaisevat sen vapautumista muita enemmän. HuffPostin mukaan yksinkertaistettuna insuliiniryöppy saa olon väsyneeksi.

Tutkijoiden mukaan syömällä ruokia, jotka saavat insuliinia erittymään paljon, voi sisäistä kelloa kääntää eteenpäin, jotta olo on väsynyt, kuten päivän päätteeksi pitäisi olla. Toisaalta taas syömällä ruokia, jotka saavat erittymään vähemmän insuliinia, voi kelloa kääntää taaksepäin, jotta olo olisi virkumpi, kuten usein aamulla haluaisi olla.

Tutkimusta tehneen tohtori Makoto Akashin mukaan kannattaa toimia näin: jos haluat päästä aikaisin nukkumaan, jotta voit herätä aikaisin seuraavana aamuna, pitäisi päivälliseen sisältyä paljon hiilihydraatteja.

”Hiilihydraatit aiheuttavat vahvasti insuliinin erittymistä ja jos olet aamuvirkku, voi hiilihydraattipitoisista päivällisistä olla apua, kuten pastaa, perunoita ja riisiä sisältävistä”, Akashi kommentoi.

Aamuisin kannattaa taas pysytellä erossa runsaasti hiilihydraatteja sisältävistä syötävistä, kuten bageleista, vohveleista ja sokerisista muroista. Sen sijaan kannattaisi syödä vähärasvaista proteiinia, hedelmiä, vihanneksia ja täysjyvää.

Vaikka tekisi päivätyötä ja unirytmisi olisi lähes normaali, voi sisäinen kello olla silti eri ajassa ja ruokavalion muutoksista voisi olla hyötyä. Akashin mukaan monilla ihmisillä päivänvalo ei pysty laittamaan sisäistä kelloa oikeaan aikaan.

Tämä johtuu siitä, että monet altistuvat jatkuvasti valolle, jota tulee kannettavista tietokoneista, televisiosta ja älylaitteista ja se saa sisäisen kellon yörytmiin, joka ei ole synkronoitunut sosiaaliseen elämään, mikä voi johtaa jet lagin tyyppiseen oloon.

Akashi sanoikin HuffPostille, että sisäisen kellon saaminen takaisin oikeaan rytmiin ruoan avulla voi olla avainasemassa parempaa ruoansulatusta, aineenvaihduntaa ja yleistä terveyttä ajatellen.

Lähde: HuffPost