Tutkimus: Jo 1-2 alkoholijuomaa päivässä kasvattaa aivoinfarktin riskiä
”Väite, että juoma tai kaksi päivässä laskisi riskiä, ei vain ole totta”, tutkimuksen tekoon osallistunut professori kommentoi.
Jos päivittäin juot lasillisen viiniä tai olutta, saatat tehdä hallaa terveydellesi. Oxfordin yliopiston johtaman tutkimuksen mukaan jokainen alkoholijuoma nostaa aivoinfarktin riskiä, kertoo The Independent.
1-2 alkoholijuomaa päivässä juoneilla alkoholin kohtuukäyttäjillä aivoinfarktin riski nousi noin 15 prosenttia verrattuna heihin, jotka eivät juoneet alkoholia lainkaan. Riski kasvoi sitä enemmän, mitä enemmän he joivat alkoholia.
The Indpendentin mukaan tämän on vastoin tutkimuksia, joissa on saatu selville, että kohtuudella alkoholia juovilla on alhaisempi riski sairastua syöpään, dementiaan ja muihin sairauksiin verrattuna heihin, jotka pidättyvät alkoholista.
Tutkimusryhmä on kuitenkin varma siitä, että heidän tutkimuksensa näyttää todellisen kuvan. He ovat käyttäneet uraauurtava menetelmää, jossa geneettistä dataa käyttämällä on poistettu joitakin sekoittavia tekijöitä, jotka ovat vaikuttaneet muihin laajoihin terveystutkimuksiin.
”Yksi tai kaksi alkoholijuomaa päivässä lisää aivoinfarktiriskiä noin 10-15 prosenttia, mutta ihmiset väittivät, että se laski tätä riskiä”, tutkimuksen päätutkija, professori Richard Peto kommentoi.
”Väite, että se laski riskiä, ei vain ole totta”, hän jatkoi.
Etenkin punaviiniä on säännöllisesti kehuttu terveyden kannalta hyväksi siinä olevien yhdisteiden takia, kuten tanniinien ja polyfenolien, mutta professori Peto kertoi tiedotustilaisuudessa Lontoossa, että niiden on hieman kuvitteellisesti oletettu omaavan taianomaisia vaikutuksia.
”Sitä on laajalti väitetty, koska ihmisille sopii väittää niin”, hän huomautti.
Professori Peto ja hänen kollegansa totesivat, että alkoholinkäytössä on hyötjä ja riskejä, ja jokainen yksilö voi punnita niitä vasten tutkimuksen osoittamaa aivoinfarktiriskiä.
”Emme koeta tehdä kansanterveydellistä viestiä, me vain kerromme, että viimeinkin meillä on luotettavia todisteita siitä, mikä todella on syy-seuraussuhde”, professori sanoi.
The Independentin mukaan aiempia tutkimuksia ovat sekoittaneet nojautuminen elämäntavoista saatuun tietoon ja terveysdataan suurilta populaatioilta. Tämä tarkoittaa sitä, etteivät tutkijat voineet jättää pois laskuista sitä, että kohtuudella alkoholia käyttävät saattaisivat olla muilla tavoin terveempiä, kun taas alkoholia juomattomilla voi olla muita terveysongelmia tai he ovat saattaneet ennen juoda paljon alkoholia.
Oxfordin yliopiston tutkimustulokset julkaistiin Lancet-journalissa. Tutkimuksessa käytettiin geneettistä dataa 500 000 kiinalaiselta aikuiselta.
Monilla eurooppalaisilla on geenejä, jotka mahdollistavat alkoholin polttamisen, mutta The Independentin mukaan tämä on harvinaisempaa itäaasialaisella väestöllä. Tämä mahdollisti sen, että tutkijat pystyivät vertailemaan ihmisiä, jotka eivät juoneet alkoholia geeniensä takia heihin, jotka valitsivat olla juomatta alkoholia tai joivat alkoholia.
Koska geenit määräytyvät satunnaisesti hedelmöityksessä, vaikuttavat ne ihmisten tapoihin eikä päinvastoin. Tätä käyttämällä tutkimuksessa pystyttiin poistamaan epävarmuuksia elämäntavoista liittyvistä tiedoista, joita oli käytetty aiemmissa tutkimuksissa.
Vaikka tutkimus keskittyi kiinalaisiin, jotka pääasiassa juovat olutta tai väkeviä, tutkijat totesivat löydösten osoittavan alkoholista aiheutuneen suuremman riskin, mikä pätee muihinkin juomiin.
”Tämä tutkimus auttaa murtamaan myytin siitä, että kohtuullinen alkoholin juominen laskee aivoinfarktin riskiä. Alkoholi ei vain nosta verenpainetta, vaan se voi aiheuttaa painonnousua, epäsäännöllistä sykettä, diabetesta ja maksavaurioita. Neuvomme on aina koettaa löytää tapoja vähentää alkoholin juomista”, Stroke Associationin tutkimuksen apulaisjohtaja, tohtori Kate Holmes kertoi The Independentille.
Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.
Aiemmin kerroimme, että lasillinen viiniä tai tuopillinen olutta päivässä voi viedä vuosia pois elämästä (lue lisää täällä), kun taas yksi tutkimus havaitsi, että alkoholi aiheuttaa ainakin seitsemää erilaista syöpää (lue lisää täällä). Toisen tutkimuksen mukaan viinipullo viikossa voi lisätä naisten syöpäriskiä yhtä paljon kuin 10 tupakkaa (lue lisää täällä).
Lähde: The Independent
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Suomikiekko: Raiskauksesta tuomittu jääkiekkoilija Severi Lahtinen: ”En kadu mitään”
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut