Tunnelmoi turvallisesti: Muista nämä 5 tärkeää asiaa, kun poltat ulkokynttilöitä
Paloturvallisuusviikko käynnistyy lauantaina 27. marraskuuta ja kestää 3.12. saakka.
Etenkin pimeään aikaan vuodesta moni sytyttää kyntilöitä niin sisälle kuin ulos luomaan tunnelmaa. Tulen kanssa täytyy olla aina varovainen, ja se koskee myös ulkokynttilöitä ja -tulia.
Vakuutusyhtiö If on huolissaan pimeimpään vuodenaikaan painottuvista runsaista kynttilävahingoista. Yhtiön mukaan yli puolet kynttilän aiheuttamista vahingoista sattuu juuri nyt, marras-tammikuun aikana.
”Ifin vahinkotilastojen mukaan ulos valvomatta jätetty kynttilä aiheutti yhden tämän vuoden suurimmista tulipaloista, jossa asuinrakennus tuhoutui pahasti”, omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen kertoo.
Utusen mukaan kynttilän aiheuttamat vahingot olisivat palovahingoista kuitenkin helpoiten estettävissä omalla toiminnalla.
”Moni tuudittautuu nukkumaan mennessä ajatukseen, että ulkokynttilä sammuu omia aikojaan. Se on virheellinen käsitys, sillä pienintäkään tuikkua ei tule jättää palamaan ulos ilman valvontaa”, hän muistuttaa.
Polta vain oikeankokoista kynttilää lyhdyssä
If on tehnyt polttotestin, jossa tutkittiin miten lyhtyjen ja kynttilöiden huolimaton käsittely vaikuttaa paloriskiin. Polttotestissä ei noudatettu lyhtyjen ja kynttilöiden käyttöohjeita.
Polttotestissä väärin sijoitettu, liian pieni kynttilä pääsi kaatumaan puurunkoisen lyhdyn sisällä ja tuli levisi nopeasti lyhdyn runkoa pitkin viereiselle seinälle. Onkin tärkeä muistaa, että lyhdyn sisälle kuuluu vain sinne tarkoitettu, oikeankokoinen kynttilä, ei ulkoroihu tai helposti syttyvät irtokoristeet.
Lyhdyn alustan tulee olla tasainen ja palamaton, ei esimerkiksi kiikkerä muovirakenteinen ulkopöytä. Kynttilä pitää myös aina sijoittaa riittävän kauas asuinrakennuksesta.
”Kuistilla tai terassilla kaatuva kynttilä voi olla erityisen kohtalokas, sillä sisällä palovaroitin ei pysty reagoimaan ulkoa alkavaan paloon tarpeeksi ajoissa. Tuli ehtii nopeasti kattorakenteisiin ennen kuin palovaroitin huomaa vaaraa”, Utunen toteaa.
Huomioi kiinnitys ja alusta
Polttotestissä ilmeni, että metallirunkoinen lyhty on puurunkoista turvallisempi, sillä vankemman rakenteen ansiosta tuuli tai eläin ei pääse kaatamaan sitä niin herkästi kuin puista lyhtyä. Metallirunkoisen rakenne ei syty puurunkoisen lyhdyn tavoin, jos kynttilä kaatuu lyhdyn sisällä.
Ifin mukaan myös lyhdyn ripustukseen kannattaa valita palamatonta materiaalia, esimerkiksi metallinen koukku; polttotestissä juuttinarun petettyä lyhdystä pudonnut kynttilä jatkoi palamista maassa. Usein oletetaan, että ulkona pudonnut tai kaatunut kynttilä sammuu.
”Tulen päästyä irti ympärillä olevilla materiaaleilla on suuri vaikutus palon kehittymiseen. Erityisesti parvekkeista on tullut viime vuosina huoneiden kaltaisia oleskelutiloja, joissa on yhä enemmän palavaa materiaalia, kuten helposti syttyviä tekstiilejä. Tämä on hyvä huomioida sisustuksessa”, Utunen sanoo.
Kynttilöillä ja lyhdyillä tunnelmointi on turvallista, kunhan perehtyy tuotteiden käyttöohjeisiin, kiinnittää huomiota sijoitteluun ja polttaa kynttilöitä valvotusti ja vain palamattomalla alustalla.
Paloturvallisuusviikko painottaa paloturvallisuuden parantamista
Lauantaina käynnistyvän Paloturvallisuusviikko-kampanjan tavoitteena on kotien paloturvallisuuden parantaminen niin omassa kuin läheisten kodeissa – ovat he sitten lähisukulaisia, tuttavia tai naapureita.
”Naapurinkin auttaminen paloturvallisuusasioissa on enemmän kuin toivottavaa, ja siinä samalla tulee varmistettua omaa ja koko taloyhtiönkin turvallisuutta”, sanoo viestinnän asiantuntija Juha Hassila Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä, joka koordinoi kampanjaa.
Paloturvallisuusviikon avauspäivänä vietetään päivä paloasemalla -tapahtumaa, johon osallistuvat paloasemat löydät täältä ja lisäksi voit tutustua virtuaaliseen paloasemaan täällä.
Paloturvallisuusviikon aikana halutaan kiinnittää huomiota varsinkin ikääntyvien paloturvallisuuteen, koska he ovat yliedustettuina palokuolemissa. Palokuolemien uhreista keskimäärin 40 prosenttia on ollut yli 65-vuotiaita vuosina 2015–2020 ja vuoden 2021 tämänhetkinen luku on vielä suurempi.
Paloturvallisuusviikon aikana muistutetaan myös palovarotinpäivänä 1.12. siitä, miten tärkeästä laitteesta on kyse ja kuinka tärkeä se on uusia säännöllisesti. Palovaroittimen elinkaari on 5–10 vuotta, minkä jälkeen se kannattaa vaihtaa uuteen.
Voit lukea lisää paloturvallisuusviikosta ja sen ohjelmasta täällä.
Turvallista tunnelmointia
Alta löydät vielä viisi vinkkiä turvalliseen tunnelmointiin.
- Ole läsnä, kun poltat kynttilää lyhdyssä. Huolehdi, että lapset ja lemmikit eivät jää avotulen kanssa keskenään. Sammuta kynttilä aina, kun poistut paikalta tai menet nukkumaan.
- Suosi palamattomasta materiaalista valmistettua lyhtyä ja sijoita se vakaalle ja palamattomalle alustalle. Varmista, että kevyt lyhty ei pääse kaatumaan.
- Pidä palava materiaali, kuten koristeet ja tekstiilit, kaukana lyhdystä.
- Jätä kynttilästä noin kaksi senttimetriä polttamatta. Loppuun palanut kynttilä saattaa aiheuttaa tulipaloriskin, jos kynttilä ei sammu itsestään.
- Varmista, että läheltä löytyy sammutuspeite tai käsisammutin tulipalon varalta. Sammuta kynttilä tukahduttamalla.
Lisää turvallisuusvinkkejä tunnelmointiin löydät aiemmin julkaistuista artikkelistamme täällä, täällä sekä vielä erikseen kissakoteihin täällä.
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut
- Nainen, mies flirttailee kanssasi myös näin vaikka et uskoisi
- Miehet eivät kerro sinulle näitä 7 asiaa
- Nainen, mies flirttailee kanssasi myös näin vaikka et uskoisi
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Se voi tuntua tai näyttää tältä, jos joku ajattelee sinua – 12 merkkiä
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta