Torju alkava flunssa: Lääkäri kertoo tehokkaimmat keinot flunssan ehkäisyyn ja hoitoon
Flunssalta ei voi suojautua rokotteella, kuten influenssalta, mutta onneksi jotain on silti tehtävissä.
Jälleen on käsillä se aika vuodesta: flunssakausi tekee tuloaan ja se iskee yleensä juuri silloin, kun vähiten pitäisi.
”Syksy ja talvi ovat otollista aikaa flunssavirusten leviämiselle, kun ihmiset kokoontuvat sisätiloihin töissä, kouluissa ja päiväkodeissa ja ovat taas enemmän tekemisissä toistensa kanssa”, kertoo Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen.
Terveystalon tiedotteen mukaan Suomessa sairastetaan vuosittain noin 10–20 miljoonaa hengitystieinfektiota. Aikuiset sairastuvat flunssaan keskimäärin 2–3 kertaa vuodessa ja lapset vielä useammin, sillä heillä vastustuskyvyn kehittyminen on vielä kesken.
Flunssavirukset tarttuvat joko kosketus- tai pisaratartuntana ja flunssaa potevan ihmisen tulisikin välttää aivastelua ja yskimistä muihin päin ehkäistäkseen pisaratartuntoja. Yleisimmin tartunta tulee kuitenkin kosketuksen kautta.
Suurin riski saada tartunta omista käsistä
Flunssaiset ihmiset levittävät viruksia ympärilleen niin ovenkahvoihin, tietokoneen näppäimistöihin kuin bussin kaiteisiin. Halosen mukaan virukset voivat säilyä pinnoilla jopa tunteja, ja seuraava ihminen poimii ne huomaamatta mukaansa.
”Suurin riski on saada tartunta omista käsistä. Monilla ihmisillä on tapana huomaamattaan koskea omiin kasvoihin, jolloin taudinaiheuttajat kulkeutuvat sormista nenään limakalvoille, jossa infektio tapahtuu”, Halonen huomauttaa.
Toisin kuin influenssalta, flunssalta ei voi suojautua rokotteella, mutta onneksi jotain on kuitenkin tehtävissä. Halonen antoi vinkkejä parhaista keinoista, jotka tepsivät flunssan ehkäisyssä ja hoidossa.
Huolehdi käsihygieniasta ja vaali vastustuskykyä
Flunssatartuntaa voi ehkäistä tehokkaasti käsien pesulla ja kasvojen koskettelua välttelemällä. Käsiä ei tarvitse hinkata jatkuvasti, sillä liiallinen pesu ei tee hyvää käsien iholle
Terveystalon tiedotteen mukaan riittää, kun pitää perusasiat mielessä: kädet tulisi pestä saippualla ja lämpimällä vedellä aina, kun tulee ulkoa sisälle, ennen ruokailua sekä vessakäynnin ja niistämisen jälkeen. Käsienpesua ei kannata korvata käsidesin käytöllä, sillä desinfiointiaine voi tuhota myös iholla elävät hyvät bakteerit, jotka pitävät huolta ihon tasapainosta ja hyvinvoinnista.
Hyvän käsihygienian lisäksi flunssaa voi ehkäistä myös pitämällä huolta omasta vastustuskyvystä.
”Vastustuskykyä voi parantaa syömällä monipuolisesti ja huolehtimalla liikunnan ja levon tasapainosta. Kannattaa myös vältellä runsasta alkoholinkäyttöä ja ylimääräistä stressiä, jotka laskevat vastustuskykyä. Myös tupakoinnin lopettaminen kannattaa, sillä tupakoivat kärsivät hengitystietulehduksista muita useammin”, Halonen kertoo.
”Lyhyesti sanottuna terveelliset elämäntavat ovat hyvä keino myös flunssan ehkäisyssä”, hän kiteyttää.
Onko sinkistä tai probiooteista apua?
Flunssan ehkäisyyn ja hoitoon on monenlaisia apukeinoja, mutta mitkä niistä oikeasti toimivat? Halonen avaa asiaa viiden eri keinon osalta.
1.Sinkki
Tutkimusten mukaan sinkistä voi olla hyötyä flunssan ehkäisyssä. Sinkki saattaa myös hieman lyhentää flunssaoireiden kestoa. Päiväannoksen tulisi olla vähintään 75 mg suun limakalvoilta imeytyvää sinkkiasetaattia, jotta siitä olisi hyötyä.
2.D-vitamiini
D-vitamiini vaikuttaa immuunijärjestelmään ja vastustuskykyyn myönteisesti, mutta ei ole todistettu, että siitä olisi hyötyä flunssan ehkäisyssä.
3.C-vitamiini
C-vitamiini saattaa ehkäistä flunssaa, mutta määrien tulisi olla varsin suuria, useampi tuhat milligrammaa päivässä. Näyttö on kuitenkin heikompaa, kuin sinkin kohdalla.
4.Probiootit
Probiooteista on kirjavia tutkimustuloksia, joista on vaikea vetää johtopäätöksiä. Nykytutkimusten valossa tiedetään, että probiootit vaikuttavat puolustusjärjestelmään myönteisesti suoliston bakteeriflooran kautta. Varsinaisesti flunssan ehkäisyssä probiooteista ei kuitenkaan ole hyötyä.
5.Nenäkannu
Nenän huuhtelu nenäkannulla helpottaa tukkoista oloa, vaikka se ei auta selättämään itse virusta. Nenähuuhtelulla voi ylläpitää nenän limakalvojen hyvinvointia ja edistää liman poistumista nenäonteloista. Nenäkannun käyttö saattaa myös ennaltaehkäistä flunssan jälkitautien, kuten poskiontelontulehduksen syntymistä.
Lepo tärkeää ja tarvittaessa lääkäriin
Jos flunssa pääsee iskemään, on silloin tärkeintä levätä. Terveystalon mukaan lääkäriin ei ole tarvetta lähteä, ellei vointi ole erityisen huono.
Nykyisin on käytössä myös uusia etävastaanottoja chatissa tai videolla, jotka ovat kätevä tapa käydä lääkärissä omalta kotisohvalta niin, ettei sairaudesta uupuneena tarvitse lähteä liikkeelle ja levittämään tautia. Terveystalon mukaan etävastaanotolla lääkäri voi todeta oireet ja määrätä mahdollisia oireita lievittäviä lääkkeitä.
Mikäli hengitystieoireet ovat voimakkaat, kuume on korkea tai vointi erityisen huono, on syytä hakeutua vastaanotolle tutkimuksiin. Lääkäriin tulisi hakeutua myös, jos jo paranemassa olleen taudin oireet pahenevat uudestaan tai yskä jatkuu yli kahdeksan viikkoa.
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Suomikiekko: Raiskauksesta tuomittu jääkiekkoilija Severi Lahtinen: ”En kadu mitään”
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut