Terveytesi voi kärsiä, jos inhoat työtäsi – lue, miten se näkyy terveydessä ja miten korjata tilanne
Jos omaan työhön suhtautuu negatiivisesti, voi sillä olla haitallisia vaikutuksia terveyteesi.
Jokaisella on toisinaan huonoja päiviä töissä, mutta jos töissä on jatkuvasti onneton ja stressaantunut, voi se vaikuttaa ikävästi tereyteen. Kehosi voikin varoittaa sinua siitä, ettei työsi ole sinulle hyvästä jo ennen kuin itse hoksaat, että erilaisten vaivojen taustalla onkin työ, jonka tekemisestä et nauti.
Asiantuntijat kertoivat HuffPostille erilaisia tapoja, miten töissä viihtymättömyys ja inhoamastasi työstä johtuva stressi voi vaikuttaa terveyteesi. Sen lisäksi listattiin kolme vinkkiä, mitä asialle voi tehdä – lue lisää alta.
Nämä merkit kertovat, ettei työsi ole hyvästä terveydellesi:
Et saa nukuttua
Psykologi Monique Reynoldsin mukaan unettomat yöt ovat ensimmäisiä merkkejä. Joko unta ei saa, koska ajatukset laukkaavat tai keskellä yötä herää miettimään töissä odottavaa tehtävälistaa. Muutama huonosti nukuttu yö ei ole iso ongelma, mutta jos se on toistuvaa, voi se olla merkki siitä, että työstressistäsi on tullut haitallista.
”Jos se jatkuvasti liittyy töihin, on se merkki siitä, että jokin on epätasapainossa”, Reynold sanoi.
Päätäsi särkee
Lihakset jännittyvät suojatakseen sinua vammoilta ja jos miellät työpaikkasi vaaravyöhykkeeksi, pitää se lihakset jännittyneenä. Krooninen jännitys niskassa, hartioissa ja päässä voi liittyä migreeniin ja jännityspäänsärkyyn.
”Stressi aiheuttaa fysiologisia oireita ja se ilmenee kipuna”, Reynolds totesi.
Lihakset ovat kipeät ja jumissa
Kun työsi on sinulle haitallinen, voi se HuffPostin mukaan tuntua siltä kuin taistelisit tiikeriä vastaan työpisteelläsi. Koetun uhan alla aivot saavat elimistön täyttymään adrenaliinista ja muista stressihormoneista.
”Myrkyllisessä työssä hermosto on jatkuvasti varpaillaan. Olemme valmiustilassa koko ajan, valmiina reagoimaan epämukavaan esimieheen tai työkaveriin”, Reynolds selitti.
Jos huomaat olevasi työpisteelläsi jatkuvasti hartiat korvissa ja leukaperät jännittyneenä, voi se olla merkki siitä, että työsi vaikuttaa terveyteesi.
Mielenterveytesi heikkenee
Reynoldsin mukaan lisääntynyt stressi voi pahentaa jo olemassaolevia mielenterveysvaivoja. Jos koet olevasi aina esimiehesi silmätikkuna, voi mielenterveytesi kärsiä. HuffPost kertoo, että vuonna 2012 tehty analyysi 279 tutkimuksesta yhdisti käsitykset epäreiluista asetelmista organisaatiossa työntekijöiden terveysvalituksiin, kuten ylensyömiseen ja masennukseen.
Sairastut useammin
Jos olet jatkuvasti flunssassa, pohdi omaa suhtautumistasi työhösi. HuffPostin mukaan on paljon tutkimuksia, jotka osoittavat kroonisen stressin voivan vaarantaa puolustusjärjestelmän ja altistaa sairauksille.
Seksi ei enää kiinnosta
Kun tuot työt mukanasi kotiin, parisuhteesi voi kärsiä. American Psychological Associationin mukaan naisten seksihalut voivat laskea, kun he joutuvat yksityiselämän ja raha-asioiden lisäksi pallottelemaan työstressiä. Miehillä krooninen stressi sen sijaan voi laskea testosteronin tuotantoa, mikä johtaa alhaisempiin seksihaluihin.
”Täytyy olla tietty määrä rentoutumista, jotta halukkaat tunteet pääsevät syntymään”, Reynolds kertoi.
”On myös aikatekijä. Ihmiset kertovat, ettei heillä ole tarpeeksi aikaa harrastaa seksiä”, hän lisäsi.
Olet jatkuvasti väsynyt
Tässä on kyse väsymyksestä, jota päiväunet tai hyvin levätyt viikonloput eivät helpota. Väsymys ja uupuus ovat yksi fyysisitä merkeistä, joita työntekijät voivat tuntea, jos työstressiä on liikaa tai työssään ei viihdy.
Vatsasi oikkuilee
Ruoansulatusvaivat, ummetus ja turvotus voidaan yhdistää stressiin, koska stressi vaikuttaa siihen, mitä vatsa sulattaa ja se voi myös muuttaa vatsan bakteereja, mikä vuorostaan vaikuttaa mielialaan. Asiantuntija E. Kevin Kellowayn mukaan tästä syystä saatat kokea vatsakipuja, kun olet pois tolaltasi. Hän itsekin koki sitä yhdessä, hänelle myrkyllisessä työssä.
”Noin kuusi kuukautta sen jälkeen, kun aloitin työssä, huomasin joka sunnuntai-iltapäivä, että minulle tuli vatsakipuja. Vaivan ajoitus (juuri kun aloin miettiä, mitä täytyy tehdä maanantaina töissä) sai minut yhdistämään sen työhöni. Kaikki oireet katosivat, kun lopetin työn ja siirryin toiseen työhön”, Kelloway kertoi kokemuksistaan.
Ruokahalusi muuttuu
Ruokahalu on läheisesti kytköksissä aivoihisi. Akuutin stressin alla taistele tai pakene -reaktio vapauuttaa adrenaliinia, mikä kertoo kehollesi tukahduttamaan ruoansulatusta, jotta voisi keskittyä pelastamaan koetulta vaaralta. Pitkäaikaisen stressin alaisena sen sijaan vapautuu ja kertyy kortisolia, mikä voi lisätä nälkää. Kun työsi aiheuttaa pitkäaikaista emotionaalista ahdinkoa, saatat turvatua ruokaan lohdutuksena.
Mitä asialle voi tehdä?
Pidä taukoja
Kun kroppasi on hälytystilassa suojellakseen sinua kohtuuttomilta vaatimuksilta ja huonoilta esimiehiltä, täytyy sinun antaa sille aikaa ja lepoa.
”Kun emme anna hermostolle mahdollisuutta rentoutua ja nollata itseään, alkaa se aiheuttaa pitkäaikaista vahinkoa”, Reynolds selitti.
Hän neuvoi, että kumppanuus työpaikan ulkopuolella, meditaatio ja liikunta voivat auttaa nollaamaan stressioireet.
Muuta ajattelutapaasi
Yksi kognitiivisen käytösterapian periaatteita on se, että miten ajattelet, voi muuttaa sitä, mitä tunnet.
”Kaikille ei ole mahdollista vaihtaa työpaikkaa, mutta voimme keskittyä tilanteeseen, jota voimme hallita”, Reynolds selitti.
Voimme käyttää mindfulnessia hallitakseen ikäviä ajatuksia siitä, miten esitelmän pitäminen meni tai mitä työkaverit ajattelevat meistä.
Vaihda työpaikkaa
HuffPostin mukaan tämän voi myös nähdä varoituksena vaihtaa työpaikkaa tai poltat itsesi täysin loppuun. Pitkät työpäivät, itsehallinnon puute, epävarmat aikataulut ja taloudellinen epävarmuus töissä ovat kaikki tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa myrkylliseen työympäristöön, josta työntekijän olisi parempi lähteä pois eikä vain koettaa pärjätä – on parempi korjata kaiken taustalla oleva ongelma eikä vain tehdä oireille jotain.
Lähde: HuffPost
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Suomikiekko: Raiskauksesta tuomittu jääkiekkoilija Severi Lahtinen: ”En kadu mitään”
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut