Siinä ei ole mitään uutta, että moni kärsii unettomuudesta ja nukahtamisvaikeuksista.

Koronapandemia on kuitenkin lisännyt näitä ongelmia, joista kerrotaan Livestrong-sivustolla. Jos uniongelmien syynä on tämän hetken maailmatilanne, voidaan tätä ongelmaa kutsua nimellä coronasomnia.

Tämä termi ei koske vain heitä, jotka ovat sairastuneet koronaan. Termi kattaa myös heidät, jotka pelkäävät tähän tautiin sairastumista tai että heidän läheisensä sairastuvat siihen. Se kattaa myös kaiken tämän pandemian aiheuttavat ongelmat esimerkiksi eristäytymisen muista ihmisistä, jotka kaikki voivat aiheuttaa ahdistusta, pelkoa ja stressiä, jotka voivat johtaa uniongelmiin. Unilääkkeiden reseptien määrä on noussut viime aikoina, joten korona on todellakin vienyt monilta yöunet.

Viisi apukeinoa uniongelmien välttämiseksi ja vähentämiseksi

1. Luo nukkumaanmenorutiinit

Pandemian aikana ovat nukkumaanmenorutiinit voineet muuttua. Kannattaisi pitää kiinni samoista ajoista kuin ennen pandemiaa, jolloin uniongelmia ei esiintyisi niin helposti. Varsinkin silloin, jos on karanteenissa kotona, ei nukkumaan tule välttämättä mentyä niin aikaisin kuin ennen. Se voi sekoittaa unirytmiä.

2. Älä juo kofeiinipitoisia juomia väärään aikaan

Kahvi ja muut kofeiinipitoiset juomat toki piristävät. Mutta niitä kannattaa juoda oikeaan aikaan, jotta ne eivät häiritse yöunia. Aamulla juuri herätessä energiaa on jo unien jälkeen ihan tarpeeksi, jos on tullut nukuttua kunnolla. Kun odottaa noin 90 minuuttia, on kofeiinista silloin enemmän apua kuin heti herätessä. Kofeiini voi häiritä nukahtamista, jos sitä saa liian lähellä ennen nukkumaanmenoa. Jopa kello 14 jälkeen saatu kofeiini voi häiritä yöunia.

3. Vähennä alkoholin kulutusta

Alkoholi ei tee hyvää unelle. Vaikka nukahtaisi, voi uni olla katkonaisempaa ja huonolaatuisempaa, jos on juonut ennen nukkumaanmenoa alkoholia. Moni on voinut juoda alkoholia viime aikoina normaalia enemmän, jos on esimerkiksi halunnut rentoutua koronan aiheuttamasta stressistä, mutta siitä on voinut aiheutua uniongelmia.

4. Aseta rajat älylaitteiden käytölle

Älylaitteita on voitu käyttää enemmän kuin ennen, koska netti on pullollaan tietoja koronapandemiasta, joita halutaan lukea. Unioireet on kuitenkin yhdistetty älylaitteiden käyttöön. Niiden käyttö aiheuttaa uniongelmia. Siksi kannattaisi sammuttaa kaikki älylaitteet jo tunti ennen nukkumaanmenoa, jolloin ne eivät häiritse unia. Tämän kannattaa olla kokonaan ruudutonta aikaa.

5. Etsi apua mielenterveysongelmille

Pandemian aikana on tutkimusten mukaan esiintynyt normaalia enemmän mielenterveysongelmia. Stressiäkin tulee helpommin, kun pandemia aiheuttaa monenlaista ongelmaa. Moni on myös masentunut. Nukkumisongelmien lisäksi masennus voi aiheuttaa monia muitakin ongelmia, kuten surua, väsymystä ja energian puutetta. Kannattaa hankkia apua mielenterveysongelmiin.

Lähde: Livestrong