Tämä salakavala sairaus voi jopa sokeuttaa – puolet ei tiedä sairaudestaan ja se todetaan usein sattumalta
Maaliskuun 6.-12. päivä vietetään teemaviikkoa, joka on omistettu vakavalle silmäsairaudelle.
Oletko koskaan kuullut puhuttavan silmänpainetaudista tai viherkaihista? Nämä ovat nimityksiä glaukoomalle, joka on näköhermoa vaurioittava sairaus.
Salakavala glaukooma voi jopa sokeuttaa, kertoo Glaukoomayhdistys. Yhdistyksen mukaan glaukooma onkin maailman yleisin peruuttamattoman näön heikkenemisen syy.
Salakavaluus johtuu siitä, että glaukooma on usein alkuvaiheessa täysin oireeton ja se etenee hitaasti. Sairaus löydetään usein sattumalta silmälääkärin tarkistuksissa.
”Vauriot ovat alussa hyvin huomaamattomia. Näköalueen laidoissa tapahtuu kaventumista, mutta tarkka näkö säilyy pitkään. Siksi sairautta ei itse huomaa”, ylilääkäri Eija Vesti Tyks Silmäklinikalta kertoo tiedotteessa.
Puolet ei tiedä sairaudestaan
Terveyskirjaston mukaan Suomessa glaukoomaa sairastaa yli 90 000 ihmistä ja riski sairastua kasvaa iän myötä – suurin osa sairastuneista on yli 65-vuotiaita. Arvioiden mukaan länsimaissa kuitenkin vain puolet sairastuneista tietää sairastavansa glaukoomaa, joten Suomessa sairastuneiden todellinen määrä voi olla Glaukoomayhdistyksen mukaan jopa arviolta 200 000.
Glaukooma voi edetessään aiheuttaa pysyviä vaurioita näköhermoon tai jopa jo mainitun sokeutumisen. Glaukoomayhdistyksen mukaan syytä sairauteen ei tiedetä.
”Ikääntyessä monet silmäsairaudet, kuten glaukooma, yleistyy. Onneksi hoitomenetelmät ovat kehittyneet ja sokeutuminen pystytään useimmiten välttämään”, Vesti sanoo.
Glaukooman yleisin riskitekijä on kohonnut silmänpaine ja muita ovat riskitekijöitä ovat perimä, likinäköisyys ja diabetes. Terveyskirjaston mukaan normaali silmänpaine on 10-21 millimetriä elohopeaa (mmHg) ja riski sairastua glaukoomaan kasvaa 40-kertaiseksi silloin, kun silmänpaine on yli 30 mmHg.
Vaikka glaukoomaa kutsutaan myös silmänpainetaudiksi, ei kaikilla siihen sairastuneilla nouse silmänpaine.
Tippoja ja seurantaa
Terveyskirjaston mukaan glaukoomadiagnoosi perustuu usein eri silmätutkimusten yhdistämiseen. Sairauden hoidossa keskeisintä on silmänpaineen alentaminen silmätipoilla, laserhoidolla tai leikkauksilla.
”Hoidon tavoitteena on estää lisävaurioiden syntyminen silmänpainetta laskemalla”, Vesti kertoo.
Hyvässä hoitotasapainossa olevaa glaukoomaa seurataan yleensä vähintään kahden vuoden välein muun muassa näkökenttätutkimuksen ja hermosäiekerroksen kuvantamisen avulla. Terveyskirjaston mukaan silmänpainetta glaukoomapotilailla seurataan yleensä 6 kuukauden välein tapahtuvin mittauksin, mutta suuren riskin glaukoomapotilailla seurantaväli on tiheämpi.
Glaukooman riittävän varhaisen toteamisen kannalta olisi tärkeää käydä silmälääkärin tarkistuksessa 40 vuotta täytettyään sekä tämän jälkeen riskitekijöiden mukaan säännöllisin väliajoin. Voit lukea glaukoomasta lisää esimerkiksi Terveyskirjastosta tai Glaukoomayhdistyksen sivuilta, mistä löydät myös muun muassa vertaistukitoimintaa.
Maailman glaukoomaviikko on kansainvälinen teemaviikko, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa sairaudesta ja muistuttaa silmälääkärissäkäynnin tarpeellisuudesta. Voit lukea lisää viikosta täällä.
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Suomikiekko: Raiskauksesta tuomittu jääkiekkoilija Severi Lahtinen: ”En kadu mitään”
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut