Tiedätkö, että olemassa pieni ele, jolla on hyvin suuri vaikutus siihen, että tunnet itsesi onnellisemmaksi, voit paremmin ja saatat jopa elää pidempään?

Nyt varmasti hymyilet, kun luet mikä se on. Nimittäin hymyily! Kyllä, niin ”kornilta” kuin se kuulostaakin, hymyily on tehokas keino lisätä onnellisuutta, vaikka ei syitä onnellisuuteen, tai hymyyn olisikaan.  

Hymyilyä on tutkittu paljon ja tiede on osoittanut, että pelkkä hymyileminen voi nostaa mielialaasi, alentaa stressiä ja parantaa immuunijärjestelmääsi. Myös useat lääkärit ovat hymyilemisen positiivisen vaikutuksen kannalla. Neurologi Isha Gupta (IGEA Brain and Spine) selittää, että hymy saa aikaan kemiallisen reaktion aivoissa, mikä vapauttaa tiettyjä hormoneja, kuten dopamiinia ja serotoniinia. ”Dopamiini lisää onnellisuuden tunteitamme. Serotoniinin vapautuminen liittyy vähentyneeseen stressiin. Alhainen serotoniinipitoisuus liittyy masennukseen ja aggressiivisuuteen ”, sanoo tohtori Gupta. ”Alhainen dopamiinipitoisuus liittyy myös masennukseen.” hän lisää.

Tekohymy vaikuttaa myös

Toisin sanoen hymyileminen voi huijata aivojasi uskomaan, että olet onnellinen, mikä taas tehostaa todellisia onnen tunteita. Tohtori Murray Grossan, nenä-kurkkutautienerikoislääkäri Los Angelesista, tukee myös väitettä: ”Uskomatonta mutta totta on, että pelkästään fyysinen hymyileminen voi vaikuttaa immuunijärjestelmän rakentamiseen”, hän sanoo. ”Kun hymyilet, aivosi ikään kuin ”näkevät” lihasten toiminnan ja olettavat, että jotain hyvää ja hauskaa tapahtuu.” Grossan korostaa.

”Jopa väärennetyn hymyn pakottaminen voi vähentää stressiä ja alentaa sykettäsi”, lisää tohtori Sivan Finkel, NYC:n The Dental Parlourin kosmeettinen hammaslääkäri. Walesin Cardiffin yliopiston ryhmän tekemässä tutkimuksessa todettiin, että ihmiset, jotka eivät voineet nyrpistää kulmiaan botox-injektioiden takia, olivat keskimäärin onnellisempia kuin ne, jotka pystyivät.

Kansasin yliopiston tutkijat julkaisivat myös havainnot, että hymyileminen auttaa vähentämään kehon reaktiota stressiin ja alentamaan sykettä jännittyneissä tilanteissa. Tutkimukset tutkivat hymyilemisen vaikutusta alempaan verenpaineeseen ja pidempään elinikään.

Hymyile päivittäin

Ilman tutkimuksiakin voi päätellä, että on paljon hymyileviä ihmisiä, jotka voivat todistaa, että pelkästään onnelliselta näyttäminen auttaa heitä selviytymään paremmin päivästä.

”Hymyileminen muuttaa ehdottomasti ajattelutapaani”, sanoo Floridassa toimiva menestysvalmentaja ja meditaatio-ohjaaja Jaime Pfeffer. ”Mieheni ja minä hymyilemme tarkoituksellisesti 60 sekuntia joka aamu mielialamme parantamiseksi. Se on osa aamurutiiniamme. Jos jokin menee pieleen päivällä, käytän yleensä hymyilemistä muuttaakseni mielialaani nopeasti. Kestää vain 10-15 sekuntia, kun se jo vaikuttaa. Hymy auttaa minua tuntemaan vähemmän stressiä, muuttamaan mielialaani nopeasti ja asettamaan asiat eri näkökulmaan. ” Pfeffer lisää ja kertoo myös, että hän suosittelee hymyilemistä kaikille asiakkailleen, varsinkin jos he työskentelevät pitkiä päiviä tai tekevät tylsää työtä.

”Tämä johtuu siitä, että meillä on ns. peilisoluja, jotka aktivoituvat, kun koemme toiminnan”, sanoo psykiatri Eva Ritzo. Kuten nimestä käy ilmi, peilisolujen avulla voimme kopioida tai heijastaa muissa havaittavaa käyttäytymistä, ne on yhdistetty myös empatiakykyyn.

”Hymyileminen on tarttuvaa paitsi siksi, miltä hymy näyttää, myös hymyn takana olevan tarkoituksen ja tunteen takia”, kertoo lasten korjauskirurgiaa tarjoavan hyväntekeväisyysjärjestön Smile Trainin viestintäjohtaja Jasmine Wang. ”Kun joku hymyilee sinulle, tunnet hänen hyvän tunteensa, mikä saa sinut hymyilemään seuraavalle henkilölle, ja niin edelleen ja niin edelleen. Meidän tulisi pyrkiä tietoisesti olemaan ottamatta hymyjä rakkailtamme itsestäänselvyytenä ja pitämään mielessä, että hymy voi merkitä kaikkialla maailmassa paljon enemmän kuin yksinkertaista kasvoliikettä. ” hän sanoo.

Tohtori Ritzo suositteleekin hymyilemään peilikuvalle, joka hänen mukaansa ei vain laukaise peilisolujemme toimintaa, vaan voi myös auttaa meitä rauhoittumaan ja keskittymään uudelleen, jos tunnemme mielemme matalaksi tai ahdistuneeksi.

Hymyä huuleen ja jaa kavereille tämä hymyilyttävä uutinen!

Lähde: NBC News