Pääsiäisen viettoon liittyen on hieman omalaatuisiakin tapoja Euroopan eri maissa.

Pääsiäinen on kristinuskon juhlista vanhin sekä tärkein ja sen viettoon liittyy monia perinteitä. Suomessa yleistä on niin pääsiäismunien maalaaminen, virpominen, kodin koristelu muun muassa pääsiäistipuilla ja rairuoholla, pääsiäiskokon ihailu ja pääsiäisruokien syöminen – pääsiäiskirkkoa unohtamatta.

Myös muualla Euroopassa esimerkiksi pääsiäismunien maalaaminen on osa pääsiäisen viettoa. Monissa maissa pääsiäisperinteiden joukossa on kuitenkin erikoisiakin perinteitä, joita brittilehti Metro on nostanut esiin – ja maininnan on saanut myös suomalaisten tapa käydä virpomassa.

Lue alta, minkälaisia erikoisia perinteitä pääsiäisen viettoon liittyy Euroopan eri maissa.

Piiskaaminen Slovakiassa ja Tšekissä

Metron mukaan toisen pääsiäispäivän aikana Slovakiassa ja Tšekissä juhlistetaan vanhaa pakanallista perinnettä, pomlazkaa (Tšekissä) tai korbácia (Slovakiassa), johon liittyen nuoret miehet piiskaavat nuorten naisten takamuksia pajunoksilla. Miehet kiertävät talosta taloon ja piiskaavat siellä asuvien naisten takapuolia. Vastineeksi naiset antavat miehille koristeltuja munia ja juotavaa. Naisille tämä perinne lupaa kauneutta ja hedelmällisyyttä tulevalle vuodelle.

Munanvierittäminen Skotlannissa, Englannin pohjoisosissa ja Pohjois-Irlannissa

Tässä perinteessä kisaillaan siitä, kenen kananmuna on ensimmäisenä vierinyt mäen alas. Metron mukaan perinne on symboli kiven vierittämiselle pois Jeesuksen haudan edestä pääsiäisenä.

Räjähtävä kärry Italiassa

Firenzessä ilotulitteita ja pyrotekniikkaa täynnä oleva kärry viedään keskustorille. Tämä perinne tunnetaan nimellä Scoppio del carro. Metron mukaan kun Gloria in excelsis Deo lauletaan kirkossa, sytyttää arkkipiispa kyyhkysen muotoisen raketin, joka lentää vaijeria pitkin kärryyn ja sytyttää siinä olevat ilotulitteet. Jos tämä menee mutkattomasti ja kaikki ilotulitteet räjähtävät, tietää se onnea ihmisille ja sadonkorjuulle loppuvuodeksi.

Murhamysteerit Norjassa

Vuosittain norjalaiset tv-kanavat näyttävät rikos- ja mysteeriohjelmia etenkin pääsiäisen aikaan ja maitoyhtiöt julkaisevat rikostarinoita ja arvoituksia maitopurkkien kyljissä.

Kananmunat puussa Saksassa

Pääsiäisen aikaan Saksassa voi nähdä munia puissa – eikä kyse suinkaan ole tavallisista lintujen munista. Metron mukaan tätä kutsutaan ostereierbaumiksi.

Naisten kastelu Unkarissa

Jos Slovakiassa ja Tšekissä naisia piiskataan, Unkarissa ja unkarinkielisillä alueilla he saavat sen sijaan vettä niskaansa. Tämän perinteen nimi on Locsoló Hétfo ja sitä vietetään toisena pääsiäispäivänä. Alun perin tyttöjä vietiin paikalliselle kaivolle ja kasteltiin pullollisella vettä, mikä symboloi sen puhdistavia, tainomaisia ja hedelmällisyyttä antavia voimia. Metron mukaan nykyisin paikalliset pojat pärjäävät suihkauttamalla tyttöjen ylle hajuvettä ja perinteisesti he lausuvat runon ensin. Tämän jälkeen miehille annetaan punaiseksi maalattuja munia ja jos he ovat onnekkaita, myös syötävää ja juotavaa.

Virpominen

”Kertokaa Suomelle ja Ruotsille, että heidän kalenterinsa ovat ylösalasin”, Metro kirjoittaa tästä suomalaisille niin tutusta perinteestä. Tällä viitataan halloweeniin, jolloin esimerkiksi Yhdysvalloissa on tyypillistä pukeutua erilaisiin asuihin ja kiertää naapurustossa makeisten perässä. Metro kertoo, miten Suomessa ja Ruotsissa sen sijaan pääsiäisen aikaan lapset kiertävät noidiksi pukeutuneina ovelta ovelle. Myös koristeltujen pajunoksien tuominen mainitaan.

Lähde: Metro