Erityisen huolestuttavaa on nuorten kännykän käyttö autoa ajaessa.

Lähes 80 prosenttia suomalaisista käyttää kännykkää ajaessaan. Tämä selviää Pohjola Vakuutuksen teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan eniten puhelintaan ajon aikana käyttävät nuoremmat kuskit.

Vähiten mobiililaitetta ajon aikana käyttivät 65-74-vuotiaat, mutta heidänkin joukostaan lähes puolet vastaa puheluihin ajaessaan. Yleisimpiä mobiilikäytön muotoja liikenteessä ovat puheluiden soittaminen, niihin vastaaminen ja navigaattorin käyttö, ja nämä tavat ovat yleisempiä säännöllisesti autoa ajavien keskuudessa.

”Kyseessä ei ole mikään vähäpätöinen ilmiö. Moni ei esimerkiksi pidä puhelimeen puhumista riskinä liikenteessä, vaikka sekin haittaa keskittymiskykyä – oli hands freetä tai ei. Lisäksi kymmenen prosenttia vastaajista kertoi mobiilikäytön aiheuttamista vaaratilanteista, joista tyypillisimpiä olivat ajautuminen tien sivuun ja pahimmillaan peräänajo”, kertoo OP Ryhmän vakuutusasiakkaiden liiketoimintajohtaja Olli Lehtilä tiedotteessa.

Musiikkia ja valokuvia

Pohjola Vakuutuksen mukaan vastaajajoukosta erottuivat 18-24-vuotiaat erilaisella mobiilikäyttäytymisellään. Heistä 40 prosenttia ilmoitti etsivänsä tai säätävänsä musiikkia ajon aikana, kun esimerkiksi 45-54-vuotiaiden vastaajien joukossa määrä oli 11 prosenttia.

Nuorimmasta vastaajajoukosta viisi prosenttia ilmoitti myös ottavansa kuvia tai videoita ajon aikana. Lisäksi navigaattorin käyttö oli sitä yleisempää, mitä nuoremmasta vastaajasta oli kyse.

Pohjola Vakuutuksen mukaan erityisen huolestuttavaa on nuorten kännykän käyttö ajaessa. Pohjola Vakuutuksen vahinkotilastojen mukaan alle 25-vuotiaiden liikennevahinkoriski on noin viisinkertainen muihin ikäryhmiin verrattuna.

”Kun ajotaidot ja liikennekokemus eivät ole niin harjaantuneet, on erityisen tärkeää, että liikenteessä ollaan tarkkaavaisia ja keskitytään autolla ajamiseen”, Lehtilä toteaa.

Puhelin kädessä risteyksissä

Mobiililaitteeseen tartutaan tutkimuksen mukaan yleisimmin, kun ajon aikana pysähtyy risteyksiin ja liikennevaloihin. 18-24-vuotiaista jopa 37 prosenttia tarttuu mobiililaitteeseen yleisimmin juuri risteyksissä ja tämä sama tilanne korostui säännöllisesti ajavien joukossa.

”Risteykset ovat liikenteen riskipaikkoja ja vaativat aivan erityisesti huomiotamme. Olisi tärkeää, että ajaessamme keskittyisimme juuri ajamiseen. Navigaattorista on varmasti iso apu perille pääsemiseen, mutta joka kymmenes vastaaja myös esimerkiksi lukee ja kirjoittaa viestejä ajaessaan, mikä on erittäin huolestuttavaa”, Lehtilä pohtii tiedotteessa.