Supernainen: Nappikauppias Raija Lehtinen toteuttaa itseään pienyrittäjänä
”Ihminen voi hyvin, kun saa tehdä oikeassa suhteessa mielekästä työtä, josta saa myös korvauksen.” Näin ajattelee nappikauppias Raija Lehtinen, joka on pyörittänyt omaa pienyritystä yli 30 vuotta. Nainen.comin haastattelussa Lehtinen avaa muun muassa pienyrittäjän arkea ja kertoo nappitrendeistä.
Kauhajoella syntynyt Raija Lehtinen laittoi kolmekymppisenä, kahden lapsen äitinä, oman yrityksen pystyyn vuonna 1982. Helsingin Hakaniemen kauppahallissa sijaitseva Punainen Lanka on ollut siitä lähtien osa uuden oppimmisesta innostuvan Lehtisen elämää.
Matkatoimistovirkailijaksi vuonna 1974 valmistunut Lehtinen on ehtinyt muun muassa kiertää kaikki maailman meret Oy Henry Nielsen Ab:n leivissä ja olla töissä Helsingin lentoaseman infossa ennen siirtymistään omaa yrityksen pariin.
Mikä sai sinut perustamaan oman yrityksen ja ryhtymään nappikauppiaaksi?
Meriltä palattuani ja saatuani lapset, halusin tehdä jotain omaa. Yrittäjyys kulkee suvussa perintönä. Vanhempani olivat maanviljelijöitä, isä myös maalari ja verhoilija ja niistä juurista yrittäjyys kumpuaa.
Myymäläsi nimi on Punainen Lanka, mutta sinusta puhutaan nappikauppiaana. Mitä kaikkea muuta myymälästäsi löytyy kuin nappeja?
Myymäläni on pitkälle erikoistunut. Nappien lisäksi vetoketjut ovat tärkeä artikkeli, ja lähetämmekin teltta- ja makuupussiketjuja kaikkialle Suomeen. Myös kaikenlaisia nauhoja ja pitsejä löytyy hyllyistämme. Kuminauha on kauppamme perusartikkeli ja kulmakivi, muut tuotteet täydentävät rönsyillen tarjontaa tanssijoille, ammattiompelijoille, tuunaajille, teattereille, kotiompelijoille ja erilaisille harrastajille. Scrabbaajat, larppaajat, keskiaikaharrastajat, customoijat ja luistelijat ovat asiakkaitamme.
Pidät uuden oppimisesta, miten se näkyy työssäsi ja arjessasi?
Haasteet, koulutus ja kurssit tuovat arkipäivään virkistävän lisän. Pienyrittäjä voi aina ottaa välittömästi käyttöön oppimansa uuden asian. Uudet asiat tosiaan kannattaakin ottaa käyttöön heti tuoreeltaan, sillä yrittäjyys on hektinen laji ja jollei uusia asioita käytä heti, ne saattavat unohtua päivän kiireisiin. Etsin usein asiakkaille ajankohtaisia tuotteita ja monesti käy niin, että jostain tuotteesta tulee hitti, muotioikku ja kulovalkean tavoin leviävä ilmiö. Näin tulivat markkinoille aikoinaan vaikkapa olkatoppaukset ja valkoiset kaulukset.
Minkälainen on tyypillinen arkipäiväsi?
Joskus sorrun tylsään rutiiniin, mutta useimmiten pyrin piristämään omaa päivääni ja samalla asiakkaiden päivää. Juttelemme paljon ja yllytän asiakkaan lennättelemään suunnitelmaansa jakamalla erilaisia vaihtoehtoja, ehdotuksia ja mahdollisuuksia. Tyyli ei ole pelkästään tyylikästä, vaan tyyli voi olla humoristista, lapsellista, urheilullista, hassuttelevaa, veikeää ja vaikka teemaan kohdistettua.
Tänään tuli esimerkiksi lievästi epätoivoinen asiakas. Hänet oli kutsuttu syntymäpäiväjuhlaan, jonka teemana oli ”Kukkamekko ja -paita”. Asiakas sanoi, ettei ole koskaan kuvitellut käyttävänsä kukkamekkoa, mutta oli kutsun kunniaksi ostanut mahdollisimman kermakakkumaisen, vaaleanpunaisia ja vaaleansinisiä kukkia rönsyävän tylliluomuksen. Siihen etsimme sopivat olkaimet ja lisäsomisteita. Hyvä tuli.
Taukoja ei normaalipäivässäni varsinaisesti ole, vaan ruokailu ja kahvitauot tapahtuvat asiakkaiden väleissä. Toisinaan, ruuhkapäivinä, taukoja ei ole lainkaan, vaan asiakkaita on kaiken aikaa sisällä putiikissa. Usein otankin kotoa mukaan eväät ja termospullollisen kahvia.
Sinulla on aiemmin ollut myymälät Hakaniemen hallin lisäksi Korkeavuorenkadulla, kauppakeskus Myyrmannissa ja kauppakeskus Jumbossa. Mikä sai sinut keskittymään vain Hakaniemeen?
Minulla tosiaan oli parinkymmenen vuoden ajan 2-3 putiikkia Helsingissä ja Vantaalla. Vuodesta 1999 vuoteen 2004 toimin työnantajana 15 työntekijälle. Tein usein tauottoman työpäivän Hakaniemessä ja lähdin sitten työpäivän päätteeksi tavarantoimituskiertueelle Vantaalle. Joskus iltavuorolainen kauppakeskuksessa sairastui, ja tein hänen työvuoronsa omani lisäksi. Kotona odottivat laskut, palkanmaksut, arvonlisäverojen maksamiset, asiakaspostiin vastaamiset, markkinointisuunnitelmat ja rekrytoinnit.
Jumbo oli kallis viiden vuoden kokeilu arvokkaine vuokrineen, päivittäisine varkaineen ja pakollisine sunnuntaiaukioloineen. Päätin siis lopettaa sen ja yritin samanaikaisesti myydä Myyrmannin myymäläni varastoineen. Myynti ei kuitenkaan toteutunut ja päätin parin vuoden kuluttua lopettaa myös Myyrmannin kaupan. Ymmärsin, että samanlaisella työmäärällä jatkaen menettäisin terveyteni. Terveys on tärkeä.
Miten yrittäjän arki eroaa, kun liike on kauppakeskuksessa verrattuna Hakaniemen hallin kaltaiseen paikkaan vai onko sijainnilla mitään merkitystä?
Hakaniemen putiikkiin pääsee kaikilla mahdollisilla kulkuneuvoilla: busseilla, metrolla, ratikoilla, polkupyörällä tai vaikka kävellen. Kauppahallissa on myös toisten kauppiaiden verkosto lähettyvillä, jos on vaihdettava kuulumisia maailman tapahtumista, päivänpolitiikasta, vauvauutisista tai muista tärkeistä asioista.
Kauppakeskuksessa verkosto ei kehity samalla tavalla, sillä nykyiset globaalit yritykset säätelevät työntekijöiden työssäoloa. Juttelu naapurikauppiaan kanssa rajoittuu lähes aamutervehdykseen, eikä kevyen helppoon rupatteluun ole aikaa. Kauppakeskuksessakin toki voi aina jutella asiakkaan kanssa.
Mitä pienyrittäjältä vaaditaan nykyajan Suomessa?
Pienyrittäjän on oltava rohkea moniosaaja, jolla on selkeä visio omasta työstään ja päämäärästään siinä; parempi vielä, jos erottuu massasta muutamilla pikkutekijöillä ja vetää takataskusta tarpeen vaatiessa ässäkortin innovatiivisuutta. Kekseliäisyys onkin mauste, joka pienyrittäjältä ei saa päästä loppumaan.
Minkälaiset trendit ovat suosiossa nappien maailmassa?
Trendit vaihtelevat. Odotan kiinnostuneena, milloin vaikkapa kultanappi tulee taas muotiin. Sen suosio päättyi vuosituhannen vaihteen hopeanappibuumiin, eikä vielä ole aistittavissa mitään merkkejä kultanapin vahvasta paluusta. Tähän väliin on mahtunut pronssinväristen nappien esiinmarssi. Ja sen jälkeen simpukasta valmistetut helmiäisnapit, hienoinen strassinappiesiintymä ja viimeksi luonnonmateriaaleista kuten puusta, luusta, nahasta ja kookospähkinänkuoresta valmistetut napit.
Välillä virtaus on voimakas ja kaikkien on vaihdettava napit trendikkäisiin. Toisinaan taas virtaus etenee hitaasti ja muutosta tuskin huomaa, kunnes se on selkeä tosiasia. Voi kuitenkin sanoa, että nappi on tärkeä loppusilaus, jos vaate on muutenkin hyvin tehty.
Käyt paljon ulkomailla, mistä löydät parhaat nappivalikoimat?
Huikeimmat nappiherkut ovat löytyneet Istanbulista, jossa olen käynyt ostosmatkoilla useita kymmeniä kertoja. Toisinaan käyn Keski-Euroopassa messumatkoilla tai pääkaupunkien tukkuliikkeissä ja tilaan erikoisnapit sieltä. Kaikki työmatkani ovat aina myös lomamatkoja ja toisinpäin. Eksoottisimpia nappienetsintäkohteita ovat olleet vaikkapa Dubai, New York ja Lima. Muutamia nappimaailman must-kohteita on vielä to do -listalla. Onneksi näin.
Nappikauppiaana olet varmasti nähnyt tuhansia erilaisia nappeja. Onko mikään nappi tehnyt sinuun erityistä vaikutusta ja jäänyt mieleen esimerkiksi muodollaan tai kauneudellaan?
Sanotaan niin, että jos joku nappi tekee minuun vaikutuksen ja on mahdollista ostaa se, ostan sen aina. Nappi, jota itse ihailen, on yleensä helppo myydä asiakkaalle hinnasta riippumatta. Tälläkin hetkellä putiikissani on nappeja, jotka olen ostanut vain siksi, että ne ovat ohittamattomia. Jo ostaessani tiedän ehkä, että vaikutuksen tekevä nappi saattaa seistä hyllyssä pitkään siksi, että oikeanlaista ostajaa ei satu paikalle. Tällaisessa tilanteessa pidän hurvittelusta, annan itselleni ostoluvan ja useimmiten onnistun valinnoissa.
Yhä edelleen, satoja ja satoja nappimallistoja nähneenä, saatan päätyä hurmioituineeseen tilanteeseen tullessani oudon, upeasti kerätyn nappikokoelman eteen. Tunnistan aina myös omassa kaupassani asiakkaan, joka nappiseinämääni katsellessaan on samanlaisessa tilassa. On helppo tunnistaa sukulaissielu.
Nappikaupan asiakaskunnan olisi helppoa kuvitella koostuvan vain naisista. Minkä verran miehet käyvät ostamassa nappeja ja muita ompelutarvikkeita?
Minulla on kasvava määrä miesasiakkaita. Nykynaiset ompelevat miestensä nappeja vähemmän ja vähemmän, joten miehet ompelevat ne itse. Miehet ovat selkeän laatutietoisia ja osaavia napin- ja vetoketjunompelijoita tai verhoilijoita. Miehet tietävät myös helpot tavat lyhentää verhot ja housut tai korjata palkeenkieli, vaikkei ompelu onnistuisi. Toisina päivinä jopa puolet asiakkaista on miehiä.
Ovatko asiakkaat tulleet jo vuosien aikana tutuiksi vai onko joukossa paljon vaihtuvuutta?
80-85% asiakkaistani on kanta-asiakkaita. Vaikken tunne asiakkaitani useinkaan nimeltä, tunnen heidät ulkonäöltä ja tunnistan heidän lapsensa; juttelemme heidän työasioistaan, perheistään, harrastuksistaan ja ongelmistaan. Meillä puhutaan paljon ja kaikista aiheista. Ihmeellinen ilmiö on myös se, että meillä on vain upeita ja hyväntuulisia asiakkaita, jotka toisinaan piipahtavat vaikka vain kertomassa hyvän jutun.
Sinulla on uraa jo pitkästi takana. Oman yrityksen pyörittämisen lisäksi olet aktiivinen ja kerrot Punaisen Langan nettisivuilla muun muassa harrastuksistasi. Mistä saat energiaa kaikkeen?
Yrittäjänä saan toteuttaa itseäni ja päähänpistojani useimmiten lupia kyselemättä. Jos saan mainion idean, voin toteuttaa sen huomenna ja juuri niin myös teen. Elämäni motto voisi olla: ”Sosiaalisuudestasi huolimatta, älä anna muiden ihmisten vaikuttaa päätöksiisi. Usko itseesi ja tekemiseesi, jollei se loukkaa muita”.
Mitä haluaisit sanoa kaikille niille naisille, jotka pohtivat oman pienyrityksen aloittamista?
Pienyrittäjyyteen liittyy paljon painolastia ja velvollisuuksia, mutta myös muihin työpaikkoihin verrattuna vapautta valita ja ohjata omaa elämää. Olen käynyt oppilaitoksissa kertomassa pienyrittäjyydestä ja korostan silloin vapauden keventävää vaikutusta. Ihminen voi hyvin, kun saa tehdä oikeassa suhteessa mielekästä työtä, josta saa myös korvauksen.
Voit tutustua Raijan myymälään sen kotisivuilla täällä. Katso myös Punaisen Langan Facebook-sivut täällä.
[vieraskyna]
Tiedätkö tai tunnetko sinä jonkun ihailtavan naisen? llmianna seuraava Supernainen ja lähetä meille viestiä sähköpostitse!
[/vieraskyna]
Voita 1000€ lahjakortti ruokakauppaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin ruokakauppaan!
- 6 asiaa, joihin miehet kiinnittävät eniten huomiota naisessa
- 9 merkkiä, jotka osoittavat, että puolisosi tulee rakastamaan sinua ikuisesti
- 8 merkkiä, jotka paljastavat sinun olevan liian tunnollinen: voi olla haitaksi
- 8 asiaa, jotka jokaisen tulisi luvata itselleen – itsevarmuus paranee
- 6 vinkkiä kiireisen naisen arjen helpottamiseksi
- 12 korvaamatonta vinkkiä ihmisille, jotka haluavat kodistaan siistin
- 3 yleistä kasvojenpesuvirhettä, joita monet naiset tekevät tietämättään
- 5 eniten ja vähiten addiktoivaa ruokaa – katso mikä on kaikista pahin
- 10 asiaa, jotka vain parisuhteisiin kyllästyneet naiset ymmärtävät
- Nainen, näistä merkeistä tiedät, että olet sitoutumiskammoinen
- 10 merkkiä, jotka paljastavat että olet suhteessa sen oikean kanssa
- 10 merkkiä, joista tunnistat että olet ”väärässä” parisuhteessa
- Tarkista, oletko hyvä vai huono äiti – horoskooppi kertoo
- 9 merkkiä, jotka osoittavat, että puolisosi tulee rakastamaan sinua ikuisesti
- 12 merkkiä, jotka paljastavat, että heität aikaa ja elämää hukkaan
- 10 asiaa, jotka vain parisuhteisiin kyllästyneet naiset ymmärtävät
- Tästä syystä naiset pitävät pullukoista miehistä
- Lisää suihkepulloon kahta ”salaista” ainetta ja siivoa kylpyhuone – lopputulos on kiiltävä
- 10 turhauttavaa kommenttia: Älä koskaan sano näin vapaaehtoisesti lapsettomalle ihmiselle
- Jokaisesta autosta tulisi löytyä kynsiviila – tässä nerokas niksi