Suomalaiset uupuvat töissä aiempaa enemmän – testaa, millainen sinun työhyvinvointisi on juuri nyt
Tuore tutkimus valottaa suomalaisten työhyvinvointia.
Viime vuosi oli koronapandemian toinen vuosi ja tämä näkyy työuupumusoireiden kasvussa. Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan työuupumus kasvoi lievästi viime vuonna kesästä loppuvuoteen.
Miten Suomi voi? -tutkimuksen mukaan työuupumuksen neljästä ydinoireesta kyynistyneisyys ja kognitiiviset häiriöt lisääntyivät. Tämä kertoo kielteisemmiksi muuttuneista työasenteista ja kognitiivisesta kuormituksesta.
Työterveyslaitoksen mukaan työuupumus yleistyi kaikenikäisillä työntekijöillä viime vuoden loppupuoliskolla. Nuorimpien (alle 36-vuotiaiden) työntekijöiden palautumisen tarve ja epävarmuus ovat lisääntyneet ja nuoret aikuiset voivat edelleen töissä huonommin kuin heitä vanhemmat ihmiset.
”Kun työpäivän jälkeen kokee sellaista väsymystä, ettei oikein jaksa muuta, ennakoi se työuupumusriskin kasvua ja siksi palautumiseen on nyt kiinnitettävä lisää huomiota”, erikoistutkija Jaana-Piia Mäkiniemi toteaa.
Työhyvinvointi heikentyi
Miten Suomi voi? -tutkimuksessa on käytetty kahdelta vastaajajoukolta saatua dataa. Yhteensä 875 työssäkäyvää 18-65-vuotiasta suomalaista vastasi kysymyksiin kesäkuussa ja joulukuussa 2021, kun taas osaa vastaajista on seurattu jo koropandemiaa edeltävältä ajalta asti.
Työterveyslaitoksen mukaan vastaajien työhyvinvointi heikentyi kokonaisuutena. Viimeisen puolen vuoden aikana työn imu ja työkyky ovat laskeneet.
Koronaa edeltävästä ajasta seuratuilla suomalaisilla puolestaan työtyötyytyväisyys ja työkyky ovat laskeneet. Työssä tylsistyminen säilyi jokseenkin ennallaan.
”Korona-aikana työn imu ennustaa vähäisempiä eroaikeita nykyisestä työstä ja yleistä tyytyväisyyttä elämään. Merkillepantavaa on myös, että työn imu ja työpaikan sosiaaliset voimavarat ennustavat toinen toistaan”, tutkimusprofessori Jari Hakanen korostaa.
Hybridityöllä etuja
Tutkimuksen mukaan läsnä-, hybridi ja etätyötä tekevien työhyvinvointikokemukset poikkesivat jossain määrin toisistaan. Osin työpaikalla, osin etänä tehdyssä hybridityössä koettiin eniten työn imua, työtyytyväisyyttä ja työkykyä.
Työterveyslaitoksen mukaan myös krooninen työväsymys väheni hybridityössä.
”Työn imu on laskenut sekä läsnä- että etätyössä ja työuupumusoireet lisääntyneet läsnätyössä. Työhyvinvoinnissa ei esiintynyt myönteisiä muutoksia lukuun ottamatta sitä, että hybridityötä tekevien krooninen työväsymys väheni hieman”, Mäkiniemi sanoo.
”Työmuodosta riippumatta on tärkeää panostaa siihen, että työssä on riittävästi yhteisöllisyyttä, välittämistä ja mahdollisuuksia ja voimavaroja myös tuunata omaa työtään hyvinvointia ylläpitäväksi poikkeusaikoina”, hän lisää.
Testi kertoo työhyvinvoinnistasi
Hakasen mukaan työhyvinvoinnin vahvistamiseen on nyt erityistä tarvetta, kun Ukrainan sota vaikuttaa mielialoihin pandemiasta toipuvilla työpaikoilla.
”On tärkeää huomata, että laadukkaat työolot, ihmislähtöinen johtaminen ja työn imu ulottuvat myös laajemmin muuhun hyvinvointiin elämässä. Työ voikin vaalia mielenterveyttämme myös poikkeusaikoina”, Hakanen kertoo.
Kerroimme aiemmin Työterveyslaitoksen julkaisemasta työhyvinvointitestistä, joka auttaa sinua hahmottamaan työhyvinvointiasi juuri nyt. Testi sisältää väittämiä, jotka liittyvät työssä koettuihin tuntemuksiin sekä toimintamalleihin, ja vastattuasi väittämiin saat tutkittuun tietoon perustuvan palautteen.
Testi on suunniteltu työntekijöiden omaan käyttöön, eivätkä tiedot välity eteenpäin työnantajalle tai työterveyshuoltoon. Ilmaisen testin tekemiseen menee noin viisi minuuttia, joten jos haluat selvittää, millainen työhyvinvointisi on, pääset tekemään testin täällä.
Kerroimme aiemmin myös vinkkejä, miten välttää työuupumusta sekä yksinkertaisia keinoja välttää burnout. Lisäksi kerroimme psykologin listaamista varoitusmerkeistä, joista tunnistat burnoutin olevan lähellä.
Voita 1000€ lahjakortti ruokakauppaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin ruokakauppaan!
- 5 pukeutumismokaa, joita välttää kun tapaat poikaystäväsi vanhemmat ensimmäistä kertaa
- Halkaise sitruuna neljään osaan ja ripottele suolaa päälle – tämä niksi on nerokas
- 7 kehonkielen merkkiä, jotka paljastavat kumppanisi pettävän sinua
- Nämä 5 merkkiä paljastavat, että joku tuntee vetoa sinua kohtaan
- Nämä 10 negatiivista vaikutusta liialla sokerin syömisellä on
- Olet nero, jos vihaat tätä asiaa – tutkimus vahvistaa asian
- Nämä 6 helppoa rutiinia auttavat sinua nukkumaan paljon paremmin
- Nämä 5 merkkiä paljastavat, ettet nuku tarpeeksi paljon tai laadukkaasti
- Jos silmäsi ovat siniset, niin nämä värit pukevat sinua parhaiten
- Nämä 10 naistyyppiä ovat miesten mielestä huonoimpia tyttöystäviä
- 40 prosenttia pesee tämän vaatteen vain kerran vuodessa – melko ällöttävää
- 6 asiaa, joita ei kannata koskaan sanoa omalle miehelle jos haluat pitää hänet
- Syö paljon tätä vihannesta ja se alkaa nuorentaa ihoasi ja parantaa ihovaurioita
- Näin monta askelta sinun tulee kävellä päivässä, jos haluat laihtua
- Jos puoliso ei sano koskaan ”rakastan sinua”- tässä ovat 6 todennäköisintä syytä
- Näin lasket tarkalleen, kuinka monta vuotta vanhempi tai nuorempi kumppanisi saa olla
- Jos sinulla on ollut näin monta petikumppania, olet houkutteleva kumppani parisuhteeseen
- 10 pientä tapaa, jotka pilaavat kestävältä tuntuneen parisuhteen – älä sorru niihin
- Miksi naimisissa oleva mies pettää? Tässä rehellinen ja karu totuus
- Juotko teesi väärin? Tällä tavalla juotu tee voi olla haitaksi