Seksistä ei ole välttämättä helppoa puhua niin avoimesti kuin haluaisi. Siksi monet eivät tunne oman kumppaninsa makuuhuonetoiveita tarpeeksi hyvin.

Lähes kolmannes suomalaisista kokee, ettei kykene puhumaan seksistä niin avoimesti kuin haluaisi, selviää Kaalimato.comin suomalaisille teettämästä kyselystä. Vastaajista 17 prosenttia uskoo, että tuntee oman seksikumppaninsa mieltymykset erittäin hyvin ja 51 prosenttia melko hyvin. Naiset tuntuvat tuntevansa kumppaninsa makuuhuonetoiveet paremmin, koska heistä 20 % kertoi olevansa siitä erinomaisesti perillä. Miehistä näin vastasi vain 14 %.

”Puhumattomuus seksiin liittyvistä haasteista ja kumppanille annetut väärät signaalit hankaloittavat huomattavasti toisen todellisten mieltymysten tuntemisesta”, Kaalimato.comin seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen sanoo.

Suoralle puheelle olisi monella tarvetta

Kyselyn tuloksista selvisi, että peräti 32 % haluaisi keskustella kumppaninsa kanssa seksistä enemmän kuin nyt. Miehistä näin vastasi 37 % ja naisista 28 %.

”Jotkut miehet voivat olla naisia avoimempia puhumaan itse seksistä ja siihen liittyvistä toiveista ja haasteista, kun taas naiset saattavat kaivata miehiltä avoimempaa keskustelua tunteista”, Lavikainen päättelee.

Apuna siihen, että seksiaiheisesta keskustelusta saataisiin avoimempaa, voidaan toki käyttää myös ammattilaisia. Se kannattaa joskus myös silloin, vaikka ongelma ei olisi vielä kovin suuri.

”Ammattilaisen kanssa keskustellessa asioista on mahdollista nähdä sellaisia puolia, joita ei itse välttämättä tulisi huomanneeksi ajatella. Keskusteluapua kannattaa reippaasti hakea, vaikka haasteet eivät olisi vielä saaneet suuria mittasuhteita”, Lavikainen rohkaisee.

Tähän loppuun vielä kaali- tai siis korvamadoksi Salt’ N’ Pepan kappale Let’s Talk About Sex. Mitä jos laittaisit tämän soimaan, kun mielesi tekee aloittaa kumppanisi kanssa avoin seksikeskustelu. Olisiko keskustelun aloitus silloin rennompaa ja sen myötä myös helpompaa?

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan suomalaisten seksielämää ja seksuaalisuutta käsittelevään kyselytutkimukseen vastasi 1 000 iältään 18–70-vuotiasta suomalaista. Otos on kansallisesti edustava.