Sunnuntaina siirrytään talviaikaan – asiantuntija torppaa ajatuksen kellojen siirrosta
Talviaikaan eli normaaliaikaan siirrytään varhain sunnuntaiaamuna, mutta monien mielestä se on turhaa ja sillä on myös omat vaikutuksensa ihmisten hyvinvointiin.
Viikonloppuna on jälleen aika muistaa kääntää kelloja, kun sunnuntaina kello neljältä siirrytään talviaikaan ja kelloja siirretään tunnilla taaksepäin. Kellojen siirtäminen jakaa kuitenkin mielipiteet vahvasti ja MTV:n mukaan myös asiantuntijoiden mielestä kellojen siirtely kahdesti vuodessa on turhaa ja siitä pitäisi luopua.
”Kaikki kellon siirrot haittaavat ainakin jonkin verran ihmisiä. Tämä syksyinenkään siirto ei ole hyvä asia, mutta on kuitenkin helpompi kuin se keväinen siirto”, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Timo Partonen kertoi MTV:lle.
Kellojen siirtämisellä on riskinsä terveyden kannalta. MTV:n mukaan keväinen kellon siirtäminen on terveydelle vaarallisempaa, mutta talviaikaan siirtyminenkään ei ole hyväksi.
Partosen mukaan syksyisestä kellojen siirrosta on osoitettu yhdessä saksalaistutkimuksessa, että henkilöillä, joilla on aiemmin ollut sydäninfarkti, on uuden sydäninfarktin riski kohonnut viikon ajan kellojen siirtämisen jälkeen.
Ilta-Sanomien mukaan taas aiemmin tänä vuonna julkaistusta suomalaistutkimuksesta ilmeni, että kellojen siirto voi nostaa aivoinfarktiriskiä kahden päivän ajan. IS:n mukaan aivoinfarktin esiintyvyys oli kahdeksan prosenttia korkeampi kaksi päivää kellojen siirtämisen jälkeen ja tämän jälkeen eroa ei ollut.
Monien mielestä kellojen siirtäminen pitäisi lopettaa kokonaan. Talviaikaan siirtyminen voi tuntua myös vaikealta.
”Ihmisen sisäinen kello jää aina jälkeen ulkoisen aikataulun nopeissa muutoksissa. Kestää muutamia vuorokausia ennen kuin elimistö taas tottuu siihen uuteen aikatauluun”, Partonen sanoi MTV:lle.
Partosen mukaan suurin joukko ihmisistä huomaa sen väsymyksessä ja nukkumisaikataulunmuutoksessa.
”Kaamosoireileville sekä syksyn että kevään kellojen siirtäminen korostavat nukkumisen, syömisen ja mielialan muutoksia, joita heillä on”, Partonen kertoi.
Partonen neuvoi MTV:n haastattelussa käyttämään sunnuntain kellojen siirtämisestä saatavan ylimääräisen tunnin nukkumiseen ja etenkin univelkaa omaavien kannattaisi käyttää ylimääräinen tunti nukkumiseen.
Samoilla linjoilla on myös Terveystalon johtava työterveyspsykologi Tuuli Viranta-Naulapää.
”Illalla ei kannata sinnitellä tuntia pidempään hereillä, vaan mennä normaaliin aikaan nukkumaan ja jos aamulla uni maittaa, kertoo se todelliseta unen tarpeesta”, Viranta-Naulapää sanoi Terveystalon tiedotteessa.
”Talviaikaan siirtyminen on useimmille helpompaa kuin kesäaikaan, mutta pimeä kaamosaika tuo nukkuiselle omat haasteensa. Moni huomaa unen tarpeensa lisääntyvän ja pimeänä aamuna on vaikeampaa saada itsensä liikkeelle”, työterveyspsykologi lisäsi.
MTV:n mukaan EU-maissa kellojen siirtäminen perustuu direktiiviin, joka määrää kaikki jäsenmaat sitoutumaan noudattamaan samaa päivämäärää kellojen siirtämisessä, mutta Partosen mukaan direktiivi ei lainkaan perustele miksi niin tehdään.
”Näyttö on siihen suuntaan, että mitään hyötyä kesäajan käytöstä ei ole todettu, mutta haittoja on osoitettu useammassakin tutkimuksessa. Haitat ovat selkeästi hyötyjä suuremmat ja sillon kannattaa tällaisesta kesäajan käytöstä luopua kokonaan. Miksi noudatetaan tapaa, josta ei ole mitään hyötyä ja jolle ei ole mitään tukevia perusteita”, Partonen sanoi MTV:n haastattelussa.
Täällä voit lukea Terveystalon vinkkejä unirytmistä huolehtimiseen myös talviaikana.
Pitäisikö sinun mielestäsi kellojen siirtäminen lopettaa? Ota kantaa kommenteissa!
Lähde: MTV, Ilta-Sanomat
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Suomikiekko: Raiskauksesta tuomittu jääkiekkoilija Severi Lahtinen: ”En kadu mitään”
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut