Seksin on tarkoitus tuntua hyvältä, mutta aina näin ei ole.

Toisinaan voi käydä niin, että nainen tuntee seksin jälkeen kipua tai epämukavuutta vatsan alueella. Lääkäri Amy Roskinin mukaan tämä ei ole epätavallista ja sen taustalla voi olla monenlaisia syitä, kuten syvä yhdyntä.

Gynekologi James A. Goharin mukaan myös lantion ja lantionpohjan lihasten supistelu orgasmin jälkeen voi aiheuttaa kramppaavaa tunnetta. Tällaista kipua voi helpottaa särkylääkkeellä.

”Jos jatkuvasti koet vatsakipua seksin jälkeen, käy terveydenhuollon ammattilaisen pakeillal”, Roskin suosittelee.

Kivun syy kannattaa käydä selvittämässä vastaanotolla, mutta millaisia vaihtoehtoja kivun syyksi on? Lääkärit listasivat Women’s Healthille kymmenen esimerkkiä ja suomensimme ne alle.

Seksiasento

Jos gynekologi Mary Jane Minkinin vastaanotolle tulee seksin jälkeisen kivun takia, kysyy hän ensimmäisenä mitä seksiasentoa potilas yleensä suosii. Jos kipua tuntuu aina esimerkiksi lähetyssaarnaajan tai takaapäin-asennon jälkeen, voi syynä olla syvä yhdyntä. Apua voi saada ottamalla särkylääkkeen tunti tai kaksi ennen seksiä tai kokeilemalla asentoja, joissa nainen ottaa ohjat (esim. ratsastus) tai pari on kyljellään, jolloin yhdyntä ei mene niin syvälle.

Emättimen kuivuus

Minkinin mukaan jotkut ehkäisypillerit voivat aiheuttaa kuivuutta, mutta korkeampi estrogeeniannos voi olla avuksi. Jos lähestyt vaihdevuosia, voi kuivuuden syy löytyä siitä. Voit helpottaa tilannetta käyttämällä liukuvoidetta ja jos se ei auta, kysy hoitavaa lääkitysapua gynekologilta.

Kystat

Women’s Healthin mukaan monilla naisilla on munasarjakystia jossain vaiheessa elämäänsä. Yleisimmin niitä ilmenee vaihdevuosien jälkeen. Valtaosa niistä on harmittomia ja katoaa ilman hoitoa muutaman kuukauden jälkeen, mutta osa voi jatkaa kasvua ja aiheuttaa kipua. Tämä on lääkärin vastaanotolla selvitettävä asia ja samalla selviää myös mahdolliset jatkotoimenpiteet.

Kuukautiset

Roskinin mukaan vaikka kuukautiskivut voivat lievittyä seksin aikana, voivat ne tulla takaisin sen jälkeen, kun kohdun lihakset supistelevat ja kohdunkaulaan on kohdistunut seksin aikana painetta. Voit helpottaa oloasi särkylääkkeellä tai muilla keinoilla, joilla helpotat kuukautiskipuasi.

Tulehdus

Emättimen bakteeritulehdukset ja sukupuolitaudit voivat levitä emättimestä kohtuun, munanjohtimiin tai munasarjoihin (eli sisäsynnytintulehdus). Women’s Healthin mukaan tällä on tapana ilmetä kipuna emättimessä ja lantiolla. Lääkäri Ja Hyun Shinin mukaann tämä kipu on lähes jatkuvaa, mutta seksi voi pahentaa sitä, koska se ärsyttää jo valmiiksi ärtynyttä aluetta.

Myös aiemmin sairastetut emättimen tulehdukset voivat olla kivun syy. Aiemmin sairastettu sisäsynnytintulehdus voi aiheuttaa seksin jälkeen kipua, jos se on jättänyt arpeutumia alueelle. Selvitä syy lääkärissä ja jos kyseessä on tulehdus, hoidetaan sitä antibiooteilla. Jos syy on aiemmin sairastettu sisäsynnytintulehdus, etsitään siihen helpotusta yhdessä gynekologin kanssa.

Myoomat

Terveyskirjaston mukaan myooma, eli kohdun lihaskyhmy on hyvänlaatuinen ja varsin yleinen kohdun kasvain. Myoomia on 20-30 prosentilla yli 30-vuotiaista naisista ja arviolta jopa kahdelle kolmesta naisesta kehittyy myooma 50-vuotiaaksi mennessä. Shinin mukaan myoomat voivat aiheuttaa yhdynnän aikana kipua riippuen niiden koosta ja sijainnista. Ne voivat myös aiheuttaa lihaskramppeja. Tätäkin tutkitaan lääkärin vastaanotolla ja yhdessä lääkärin kanssa etsitään parhaat hoitovaihtoehdot.

Endometrioosi

Endometrioosia sairastavalla kohdun limakalvon kaltaista kudosta kasvaa kohdun ulkopuolella. Endometrioosia sairastaa arviolta 10-15 prosentti hedelmällisessä iässä olevista naisista. Endometrioosi aiheuttaa kovaa kipua kuukautisten aikana, mutta lisäksi se voi olla syy yhdyntäkipuun. Lääkärin vastaanotolla voidaan selvittää, onko sinulla endometrioosi ja voisiko se olla myös seksin jälkeisen kivun syy. Hoitokeinona on muun muassa keltarauhashormonin käyttö.

Kohtusi on kallellaan

Minkinin mukaan vähintään 30 prosentilla naisista on kohtu, joka on kallellaan taaksepäin, eli kyse ei ole mistään poikkeavasta. Mutta jos kohtu on kallellaan esimerkiksi tulehduksen tai endometrioosin aiheuttaman arpikudoksen takia, voi se silloin olla kivuliasta. Minkinin mukaan kallellaan oleva kohtu voi aiheuttaa kipua, jos muita sisäelimiä on kiinni kohdussa arpikudoksen välityksellä. Tällöin ne saattavat liikkua seksin aikana ja se voi olla kivuliasta. Gynekologisi osaa kertoa, onko kohtusi kallistunnut luonnostaan vai onko taustalla arpeutumista. Jos se on luonnostaan, voit välttää kipua kokeilemalla erilaisia asentoja. Jos taustalla on arpeutuminen, on syy todennäköisesti endometrioosi ja lääkärisi tutkii sinulle parhana hoitomuodon.

Klamydia

Women’s Healthin mukaan yksi klamydian oireista on alavatsakipu ja kivulias yhdyntä. Jos epäilet, että sinulla on tartunta, ota yhteys lääkäriin, jotta pääset testiin ja tarvittaessa aloittamaan lääkityksen. Klamydiaa voidaan hoitaa antibiooteilla. Kondomi on ainoa ehkäisymuoto, joka suojaa myös sukupuolitaudeilta. Muista siis suojautua!

Ahdistus tai epämukavuus

Roskinin mukaan seksin jälkeisen kivun syynä voi olla myös emotionaalinen epämukavuus eikä fyysinen syy. Esimerkiksi aiemmat seksuaaliset traumat voivat aiheuttaa epämukavuuden tunnetta tai kipua seksin aikana tai sen jälkeen. Tähän saa apua mielenterveyden ammattilaisilta, jotka voivat tarjota sinulle tarvitsemaasi apua.

Jos epäilyttää, ota yhteys lääkäriin

Epäiletpä mitä tahansa näistä seksin jälkeisen kivun syyksi, ota asia puheeksi lääkärisi/gynekologisi kanssa. Syitä kipuun on monia ja ammattilaisen diagnoosin avulla saat oikean avun ja hoidon.

Lähde: Women’s Health