Ryhti kuntoon: 5 tapaa, miten hyvä ryhti vaikuttaa hyvinvointiisi
Nämä asiat tapahtuvat, kun korjaat ryhtisi.
Esimerkiksi raskaan laukun kantaminen samalla olalla tai jatkuva älylaitteiden selaaminen voi vaikuttaa ryhtiisi sitä huonontaen. Hyvä ryhti on tärkeää hyvinvointia ajatellen, mutta sen korjaaminen jää helposti aina myöhemmäksi.
Mitä sitten tapahtuu, jos parannat ryhtiäsi? Alla on viisi asiaa, mitkä puhuvat hyvän ryhdin puolesta.
1. Enemmän energiaa hengittämällä paremmin
Kun pidät ryhtisi hyvänä, toimii palleasi tehokkaammin. Asiantuntija Alynn Dukartin mukaan tämä taas helpottaa hengittämistä ja tekee siitä vähemmän työlästä. Esimerkiksi kannettavan tietokoneen ääressä kyyristely estää rintakehääsi laajentumasta hengittäessäsi, puristaa palleaa ja voi jopa vähentää keuhkojen kapasiteettia, mikä tekee hengittämisestä kiusallista. Asiantuntija Henry Halsen mukaan tehokaasti hengittäminen säännöstelee hiilidioksidin ja hapen virtausta pitkin kehoasi ja pitää sinut energisenä.
2. Vähemmän päänsärkyä
Jos säännöllisesti kärsit jännityspäänsärystä, voi huono ryhti olla syypää.
”Jännityspäänsäryt aiheutuvat yleensä tiukasta niskasta, yläselästä ja leuan lihaksista ja usein eteenpäin työntynyt pää ja hartiat -ryhti aiheuttaa tämän”, Dukart sanoi.
Dukartin mukaan jos ajan myötä lihaskireydestä tulee kroonista, voi laukaisevia pisteitä kehittyä ja tämä voi aiheuttaa heijastelevaa kipua päähäsi. Saadaksesi päänsäryt kuriin, pidä huolta, että korvasi ovat aina hartioidesi tasolla ja hellästi paina hartioitasi alas korvista ja työnnä lapaluitasi taakse ja yhteen, Dukart neuvoi.
3. Kulutat enemmän kaloreita
Hyvä ryhti parantaa verenkiertoa ja voit hengittää enemmän happea, mikä Halsen mukaan saa treenisi tuntumaan helpommilta. Niveltesi ollessa paremmassa asennossa seisoessasi suorassa, voit tehdä enemmän kaloreita polttavia liikkeitä kuin joku, jolla on huono ryhti.
4. Nivelet saavat lepoa
Huono ryhti voi tehdä tuhojaan nivelille. Dukartin mukaan esimerkiksi ”viestittelyniska” rasittaa hartioiden niveliä, niskaa ja ympäröiviä lihaksia, mikä voi aiheuttaa kipua ja vammoja.
”Tutkimus on osoittanut, että jokainen tuuma eteenpäin kallistunutta päätä lisää pään painoa selkärankaa ajatellen muutamalla kilolla”, Dukart sanoi.
Toinen ikävä tapa on työntää lantiota eteenpäin, mikä rasittaa selkärankaa ja voi johtaa alhaisempaan keskikehon voimaan sekä selkä- ja lonkkakipuja. Halsen mukaan huono ryhti voi pitkän ajan kuluessa johtaa muun muassa jännetulehdukseen.
5. Vähemmän stressiä
Aucklandin yliopiston vasta tekemä tutkimus sai selville, että suorassa istumista voi käyttää apuna stressiä vastaan. Tutkimukseen osallistuneet määrättiin satunnaisesti kahteen ryhmään ja heitä pyydettiin suorittamaan stressiä aiheuttavia tehtäviä.
Ensimmäinen ryhmä teki tehtävänsä hyvän ryhdin kera ja toinen ryhmä kumarassa. Tehtävän tehtyään hyvässä ryhdissä olleet kertoivat tuntevansa olonsa innostuneemmaksi ja vahvemmaksi, kun taas kumarassa olleet kertoivat tunteneensa olonsa muun muassa pelokkaammaksi, hermostuneeksi, passiiviseksi ja uniseksi.
Tutkijat epäilevät, että suorassa istuminen voi stimuloida fysiologista kiihottumista ja laukaista selviytymisreaktion stressiin. Kun vartalosi ei ole hyvässä asennossa, se voi sekoitaa hormonien ja hermoston toimintaa vaikuttaen mielialaasi.
Lähde: Women’s Health
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Suomikiekko: Raiskauksesta tuomittu jääkiekkoilija Severi Lahtinen: ”En kadu mitään”
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut