Tietyt raskauden aikana esiintyvät oireet voivat olla merkki vakavista tiloista, jotka vaativat välitöntä lääkärin arviota.

Alla on koottu keskeisiä oireita ja tilanteita, joihin tulee suhtautua vakavasti, perustuen Terveyskirjaston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietoon.​

Verenvuoto

  • Alkuraskauden verenvuoto: Niukka verenvuoto on yleistä eikä aina viittaa keskenmenoon. Kuitenkin runsas tai kivulias vuoto voi olla merkki keskenmenosta tai kohdunulkoisesta raskaudesta.
  • Loppuraskauden verenvuoto: Verenvuoto raskauden puolivälin jälkeen voi johtua esimerkiksi istukan ennenaikaisesta irtoamisesta tai etisestä istukasta. Tällöin on tärkeää hakeutua päivystykseen.

Kuume ja infektiot

  • Kuume ja kohdun aristus: Nämä voivat viitata kohtutulehdukseen (korioamnioniitti), joka on yleinen ennenaikaisen synnytyksen syy. Oireita ovat myös pahanhajuinen vuoto ja sikiön nopea sydämen syke.
  • Listerioosi: Raskaana olevilla listerioosi voi ilmetä flunssan kaltaisena kuumetautina, johon liittyy päänsärkyä ja lihaskipuja. Tauti voi johtaa keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen.
  • Toksoplasmoosi: Alkuraskauden aikana sairastettu toksoplasmainfektio voi aiheuttaa keskenmenon tai sikiövaurion.

Voimakas pahoinvointi ja oksentelu

  • Hyperemeesi: Jos oksentelu on jatkuvaa ja mikään ruoka tai juoma ei pysy sisällä, voi seurauksena olla kuivuminen ja painonlasku. Tällöin tarvitaan lääkärin hoitoa.

Muita vakavia oireita

  • Kova vatsakipu: Äkillinen ja voimakas vatsakipu voi viitata vakavaan tilaan, kuten istukan irtoamiseen. Erityisesti jos kipuun liittyy kuume, pahoinvointi tai verinen vuoto, on hakeuduttava hoitoon.
  • Sikiön liikkeiden väheneminen: Jos sikiön liikkeet vähenevät merkittävästi tai lakkaavat, on tärkeää ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon.​

Jos koet yllä mainittuja oireita tai olet epävarma tilanteestasi, on tärkeää ottaa yhteyttä neuvolaan tai päivystykseen.

Oikea-aikainen hoito voi estää vakavia komplikaatioita ja turvata sekä äidin että sikiön terveyden. Jaa tietoa eteenpäin.

Lähteet: THL ja Terveyskirjasto