Punkkikausi on alkanut – näin suojaat itsesi sekä lemmikkisi punkeilta

Punkit heräävät talvihorroksesta lämpötilan noustessa noin 4–5 plusasteeseen ja niitä esiintyy yleensä huhtikuusta marraskuuhun, joten punkkikausi on taas alkanut.
Luonnossa liikkuvan kannattaa olla tarkkana, ettei punkki pääse puremaan. Punkit levittävät erilaiseja tauteja, kuten viruksen aiheuttamaa puutiaisaivokuumetta (TBE) sekä bakteerin aiheuttamaa borrelioosia.
Suomessa todettiin vuonna 2020 yhteensä 91 TBE- eli puutiaisaivokuumetapausta, joka on kaikkien aikojen korkein tapausmäärä. Esimerkiksi vuotta aiemmin tapauksia oli 69.
Punkkien levittämän TBE:n tapausmäärät ovat olleet kasvussa koko 2000-luvun. Suurin osa tapauksista suhteessa väkilukuun on diagnosoitu Ahvenanmaalla.
Viime vuosina tautitapausten lukumäärä on lisääntynyt kuitenkin myös Manner-Suomessa, missä tapauksien lukumäärä on lähes nelinkertaistunut vuosien 2011-2020 aikana verrattuna vuosiin 2001-2010.
Ilmastonmuutos lisää punkkien määrää
Asiantuntijoiden mukaan yksi syy punkkien ja myös niiden levittämien tautien määrän kasvuun on ilmastonmuutos. Ilmaston lämpeneminen voi selittää myös sen, miksi punkkien esiintymisalue vaikuttaa levinneen yhä pohjoisemmaksi.
”Punkit eivät ole elinympäristönsä suhteen nirsoja, mutta ne hyötyvät lauhoista talvista ja kosteista, lämpimistä kesistä. Samoista olosuhteista hyötyvät punkkien lisäksi niiden isäntäeläimet, kuten kauriit, mikä tietenkin lisää punkkien menestymismahdollisuuksia”, Turun yliopiston tutkija Jani Sormunen kertoo.
Sormunen arvelee, että oma vaikutuksensa ennätyslukuihin voi olla myös ihmisten koronavuoden aikana kasvaneella innostuksella luonnossa retkeilyyn niin lähimetsissä kuin Suomen kesälomakohteissa. Punkinpureman voi saada vaikka Helsingin viheralueilla, mutta suurempi riski on luonnossa aktiivisesti liikkuvilla ihmisillä.
Ylivoimaisesti eniten tapauksia diagnosoitiin vuonna 2020 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (46).
Näin suojaat itsesi punkeilta
Ulkoilua ei kuitenkaan tarvitse lopettaa punkkien pelossa. Punkeilta voi suojautua pukeutumalla peittävästi pitkälahkeisiin housuihin sekä pitkähihaisiin paitoihin, ja jos on liikkunut luonnossa alueella, jolla esiintyy punkkeja, on myös aina tarpeen tehdä punkkitarkastus.
TBE:tä vastaan voi suojautua myös rokotteella, mutta rokote ei kuitenkaan suojaa bakteerin aiheuttamalta borrelioosilta. Jos punkki pääsee puremaan, kannattaa se poistaa ihosta mahdollisimman nopeasti borrelioosin tarttumisen ehkäisemiseksi.
TBE-rokotuksen perussarjaan kuuluu kolme rokotetta. Parhaan mahdollisen suojan saadakseen tulee perussarja ottaa kokonaan sekä ylläpitää tämän jälkeen rokotesuojaa rokotusaikataulun mukaisesti.
Ilmaiseen TBE-rokotukseen ovat oikeutettuja henkilöt, joilla on kotikunta Suomessa ja jotka asuvat vakinaisesti tai kesäasunnossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n määrittelemillä, kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvilla TBE-riskialueilla.
Lisäksi THL on antanut rokotussuosituksia myös rokotusohjelman ulkopuolisille riskialueille, joissa oleillaan pitkäaikaisesti ja liikutaan lumettoman maan aikana paljon luonnossa, mutta näillä alueilla TBE-rokotus maksetaan itse. THL:n rokotussuositukset ja määritetyt riskialueet löytyvät täältä.
Lemmikikin voi sairastua punkin puremasta
Ihmisen lisäksi myös lemmikit ovat alttiina punkkien puremille. Niin koiraan kuin ulkoilevaan kissaan voi tarttua punkin puremasta tauteja, kuten borrelioosin ja anaplasmoosin.
Evidensian mukaan anaplasmoosi on bakteeritulehdus, jonka oireita ovat kuume, väsymys, velttous, ruokahaluttomuus, vatsa- ja suolistovaivat, kipu ja ontuminen sekä verihiutalekato. Oireet ilmaantuvat yleensä noin 1–2 viikon kuluttua punkin puremasta ja anaplasmoosia hoidetaan antibioottikuurilla.
Borrelioosin oireita ovat muun muassa huonontunut yleiskunto, kuume, aristavat ja jäykät nivelet ja ontuminen, joka voi siirtyä jalalta toiselle, eli niin kutsuttu vaeltava ontuminen. Borrelioosin oireet ilmaantuvat vasta 2-5 kuukauden kuluttua puremasta, minkä vuoksi taudin havaitseminen voi olla haastavaa, ja sitä hoidetaan antibioottikuurilla.
Sekä anaplasmoosi että borrelioosi tarttuvat kissaan tai koiraan aikaisintaan vuorokauden kuluttua punkin kiinnittymisestä. Vaikka punkki puree eläintä, eläin ei välttämättä sairastu, sillä vain pieni osa punkeista kantaa tartuntaa.
Lemmikkejä voi suojata punkkeja vastaan erilaisilla punkkikarkotteilla, joita myydään eläinklinikoilla ja apteekeissa, joista voi kysyä myös neuvoa omalle lemmikille sopivan valmisteen valintaan. Lisäksi lemmikin turkki on tärkeä käydä läpi päivittäin ulkoilujen jälkeen ja poistaa mahdolliset punkit; kiinnittymätön punkki voidaan poistaa käsin ja kiinnittinyt punkki kannattaa poistaa punkkipihtien, punkkilasson, punkkisorkkaraudan tai pinsettien avulla.
Voita 1000€ lahjakortti Ikeaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin Ikeaan!
- Onko hyvännäköisten ihmisten elämä helpompaa kuin muiden? Tutkimus selvitti asian
- Laita sitruunoita astianpesukoneeseen – tästä syystä säästät niksin avulla rahaa
- 15 minuutin spagettiateria leviää netissä: Maistuu koko perheelle
- 17-vuotias kuoli traagisesti auto-onnettomuudessa: Poliisi paljasti karmivan kuolinsyyn
- 7 merkkiä, jotka viittaavat siihen, että olet kasvattanut pilalle lellityn lapsen
- Nainen halusi antaa lapselleen erikoisen nimen – tuleva isä loukkaantui suunnattomasti
- Jos miehesi tekee näitä 10 asiaa, hän ei enää ole tyytyväinen suhteeseenne
- 6 nerokasta ja huomaamatonta tapaa syödä joka päivä 500 kilokaloria vähemmän
- Tämä määrä entisiä petikumppaneita on ”normaali” lukumäärä
- 7 ruokaa, jotka sisältävät eniten biotiinia – syö niitä ja saat upeat hiukset sekä kynnet
- Kumppanisi haluaa todennäköisesti erota, jos hän kysyy sinulta yhden näistä 7 kysymyksestä
- Nämä 7 asiaa mies pitää sinulta salassa – ja se on hyvä
- Tämä määrä entisiä petikumppaneita on ”normaali” lukumäärä
- 10 huomaamatonta merkkiä kertovat, että mies pettää sinua
- Näitä 5 asiaa sinun ei kannata koskaan kertoa poikaystävälle
- Nämä 7 merkkiä kertovat, että sinun on vähennettävä alkoholinkäyttöäsi välittömästi
- Silmiesi väri kertoo kaiken tämän hyvinvoinnistasi ja alkoholinkulutuksestasi
- 7 ruokaa, jotka sisältävät eniten biotiinia – syö niitä ja saat upeat hiukset sekä kynnet
- 12 asiaa, joista et koskaan saisi luopua parisuhteen vuoksi
- 6 nerokasta ja huomaamatonta tapaa syödä joka päivä 500 kilokaloria vähemmän