Tviittejä analysoimalla tutkijat paljastivat, että puistoilla on hyvä vaikutus mielialaan.

Joulua kuvaillaan usein vuoden onnellisimmaksi ajaksi, mutta yhtä paljon iloa voi saada siitä, kun viettää aikaa puistossa. Vermontin yliopiston tutkimuksen mukaan paikallispuistossa kävely kohottaa mielialaa yhtä hyvin kuin joulu.

The Independentin mukaan yliopiston tutkijat analysoivat tuhansia Twitter-viestejä yli 4 600 ihmiseltä. Tviitit oli julkaistu 160 puistosta ja vehreältä alueelta (aukiot ja leikkikentät) San Franciscossa toukokuun ja elokuun välisenä aikana vuonna 2016.

Tutkijat etsivät tviittejä, joissa oli mukana iloa tai riemua ilmaisevia sanoja. Tviittejä verrattiin sitten samojen käyttäjien tviitteihin, jotka oli tehty ennen puistossa vietettyä aikaa sekä sen jälkeen.

Mitä isompi puisto, sitä parempi vaikutus

Tutkimustulokset osoittivat, että keksimäärin ihmiset käyttivät onnellisempia sanoja sekä ilmaisivat vähemmän negatiivisuutta puistossa ollessaan sekä jopa neljä tuntia puistossa vierailun jälkeen. Tutkimuksen mukaan mitä vihreämpi ja isompi puisto oli, sitä onnellisempia tviitit olivat.

”Puistoissa vierailu johtaa siihen, että ihmiset ovat onnellisempia”, tutkimuksen päätutkija Aaron Schwartz kertoi Thomson Reuters Foundationille.

Tutkijoiden mukaan tutkimus on ensimmäinen laatuaan. Se julkaistiin People and Nature -journalissa.

Yhtä hyvä vaikutus kuin joulupäivällä

Schwartzin tutkijaryhmä analysoi tviittejä hedonometrin avulla. Tämä nettityökalu mittaa isojen väestöjen onnellisuutta reaaliajassa laittamalla yli 10 000 yleistä englanninkielistä termiä järjestykseen asteikolla 1-9.

Työkalun mukaan ’laughter’ (nauru) on asteikon onnellisin sana tuloksella 8,5 ja sitä seuraavat ovat ’happiness’ (onnellisuus) ja ’love’ (rakkaus). Asteikon toisessa päässä on sanoja, kuten ’trapped’ (loukussa), ’kill’ (tappaa) ja ’jail’ (vankila).

Aiempi hedonometriin pohjautunut tutkimus selvitti joulun olevan vuoden onnellisin päivä Twitterissä. Vermontin yliopiston tutkimus paljasti, että puun alta lähetetyt viestit olivat 2,5 prosenttia keskimääräistä onnellisempia, mitä Schwartz kuvaili ’melko suureksi’ kasvuksi.

”Se on lähes vastaava kasvu kuin Twitter koko kokonaisuudessaan kokee joulupäivänä”, hän selitti.

Lääkkeeksi luonnossa vietettyä aikaa

The Independent kertoo, että tutkijoiden mukaan tutkimustuloksilla voi olla merkittäviä seuraamuksia kaupunkiasumisen tulevaisuudelle.

”Niin monet ihmiset maailman suurimmissa kaupungeissa kärsivät kuumemmista kaduista ja saastuneemmasta ilmasta, että pormestarit turvautuvat puihin ja uudelleenistutukseen luodakseen turvapaikkoja ihmisille, mitkä samalla auttavat planeettaamme hengittämään”, maailmanlaajuisen C40-kaupunkiverkoston kampanjojen päällikkö Donna Hume kommentoi.

Irlannissa, Dublinissa sijaitsevan Trinity College -yliopiston kasvitieteen asiantuntija Marcus Collie lisäsi, että tutkimus osoittaa positiivisen trendin, mikä on pitkään ollut tiedossa; luonto ja onnellisuus ovat kytköksissä toisiinsa.

”Jos voit ’määrätä’ luontokäynnin, ja tätä tapahtuu päivittäin, voit saavuttaa paljon terveyshyötyjä käytännössä ilman mitään henkilökohtaisia kustannuksia. Lisäksi koirasi ja lapsesi kiittävät sinua”, Collie totesi.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Vastaavia päätelmiä on saatu myös suomalaistutkimuksesta, jonka mukaan jo viiden minuutin oleskelu metsässä riittää kohottamaan mielialaa. Voit lukea aiheesta lisää täällä.

Lähde: The Independent