Psykologi neuvoo: Näin vältyt perheriidoilta joulun pyhien aikana
Jokainen joulua juhlistava juhlii sitä omalla tavallaan, mutta yleisin tapa on viettää joulu yhdessä perheen ja sukulaisten kanssa. Vaikka ajatus on viettää hauskaa aikaa yhdessä, voi joulunvietto muuttua perheriidaksi, kun tädit, sedät, serkut, vauvat ja vaarit kokoontuvat yhteen.
Terveystalon pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan alueen vastaava psykologi-psykoterapeutti Suvi Laru on antanut vinkkejä, jotka auttavat säilyttämään joulurauhan.
”Vaikka kyse on vain muutamasta lomapäivästä, latautuu niihin monenlaisia tunteita ja odotuksia. Stressiä aiheuttaa erityisesti täydellisen joulun kuvitelma – ikään kuin asioiden pitäisi olla tietyllä tavalla, jotta joulu olisi onnistunut. Totuus on kuitenkin se, että ihmisillä on monenlaisia tarpeita, eikä maailma ole koskaan valmis”, Laru sanoo.
Jos riitatilanteita syntyy, on tärkeää yrittää rauhoittaa tilanne ja uskaltaa pyytää ja antaa anteeksi. Laru peräänkuuluttaa erityisesti vuorovaikutusta ja asioista keskustelua, ja hän muistuttaa, että jokainen voi omalla toiminnallaan pyrkiä estämään konfliktien syntymisen.
”Erilaisten tapojen yhdistäminen on ymmärrettävästi haastavaa, ja ristiriitoja on joskus mahdotonta välttää. Silloin kannattaa lähteä kävelylle yksin tai kumppanin kanssa hengähtämään ja ottamaan aikalisää. Joulurauha syntyy halusta asettua omanlaisen joulun ääreen. Toiveiden sanoittaminen ääneen helpottaa kummasti”, hän neuvoo.
Larun viisi vinkkiä joulurauhan säilyttämiseen
1. Pysähdy valmistelemaan joulua hyvissä ajoin. Kannattaa miettiä, millaisia toiveita itsellä ja muilla on joulun suhteen, jotta pahimmalta stressiltä ja riitatilanteilta jouluna säästytään.
2. Mieti, mikä on oleellista. Joulu on täynnä tapahtumia ja hoidettavia asioita, yhtään lisätyötä ei kannata ottaa. Jos normaalisti ei ole tapana siivota jokaista nurkkaa, ei kannata siivota myöskään jouluna, vaan sen voi tehdä vaikka tammikuussa.
3. Anna toiselle tukea. Jotta joulun vietto on kaikille mukavaa, tulee jokaisen hoitaa oma osuutensa jouluvalmisteluista. Keskustelkaa ajoissa, miten työt jaetaan, jotta ne eivät jää yhden ihmisen harteille.
4. Keskustele avoimesti ja tee kompromisseja. Oli sitten kyseessä erilaiset toiveet tai orastava riitatilanne, on tärkeintä keskustella, mistä kenkä puristaa. Asiaa auttaa, kun hyväksyy sen, että meillä kaikilla on omat odotuksemme joulun suhteen.
5. Hengähdä ja ota omaa aikaa joulukiireiden keskellä. Jos konflikti on syntymäisillään, kannattaa hengittää syvään ja lähteä vaikka happihyppelylle. Pienen irtaantumisen jälkeen joulunviettoa voi jatkaa hyvillä mielin.
Harjoita hyväksyvää ajattelutapaa
The Independentin mukaan psykologi Nicholas Joyce on huomauttanut, että tämä aika vuodesta voi asettaa perheen sisäiset jännitteet valokeilaan ja tehdä siitä monille stressaavaa aikaa. Riidoilta voi kuitenkin koettaa välttyä, ja Joycekin on listannut omat vinkkinsä, miten rauha pysyy maassa joulun yli.
Joulun muuttumista fiaskoksi ja riitelyksi voi välttää monin tavoin, mutta kaikki alkaa yhdestä simppelistä asiasta: hyväksynnästä. Joycen mukaan jos harjoittaa hyväksyvää ajattelutapaa niiden perheenjäsenten suhteen, ketkä tavoillaan tai piirteillään tekevät hulluksi tähän aikaan vuodesta, pärjää heidän kanssaan silloin paremmin.
”Tähän ajattelutapaan liittyy se, että käsittelee sitä, mikä juuri on totta, mikä on tosiasioihin perustuvaa ja mikä on realistista sen sijaan, että miten asiat voisivat olla”, Joyce selitti.
”Se tarkoittaa sitä, että menen syömään perheeni kanssa tiedostaen, että veljeni kiusoittele eminua ja äitini kommentoi vaatetustani. Tämän todellisuuden kanssa meistä tulee vähemmän reagoivampia ja pystymme paremmin valitsemaan mitä, jos mitään, haluamme tehdä tälle dynamiikalle”, hän kertoi.
Koeta päästää irti
Toinen ajattelutapa, jonka puolesta Joyce puhuu, on irti päästämisen prosessi. Hän on hahmotellut sitä kolmella helposti noudatettavalla vaiheella:
– Huomaa ja anna kokemuksen olla olemassa
– Päätä onko kokemus hyödyllinen vai ei
– Jos se on hyödyllinen, tee asialle jotain. Jos ei, päästä irti
Joycen mukaan tämä prosessi voi olla suureksi avuksi, kun kohtaa räikeitä persoonia ja epämukavaa perhedynamiikkaa, sillä se mahdollistaa tilanteen kohtaamisen soveliaalla ja arvokkaalla tavalla ilman ylireagoimista ja hulabaloon aiheuttamista.
The Independentin mukaan Joyce neuvoi myös, että on tärkeää päättää etukäteen mitkä asiat tai aiheet voivat olla riidanalaisia tänä vuonna ja arvioida, kaipaavatko ne sinun huomiotasi. Jos eivät, Joyce suositteli antamaan asian olla ja hyväksymään sen, ettei asia välttämättä ole sinun hallinnassasi – toisin sanoen jos kaikki muu epäonnistuu, pysy rauhallisena ja jatka eteenpäin.
Voit lukea lisää Joycen neuvoista täällä.
Lähde: The Independent
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Suomikiekko: Raiskauksesta tuomittu jääkiekkoilija Severi Lahtinen: ”En kadu mitään”
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut