Pohditko eroa? Kysy itseltäsi nämä 10 asiaa ennen kuin teet päätöksen
Päätös parisuhteen kohtalosta ei ole aina helppo, ja sitä voi joutua pohtimaan moneltakin kantilta.
Etenkin pitkästä parisuhteesta lähteminen ja eropäätöksen tekeminen voi olla joskus todella vaikeaa. Jos kuitenkin ajatus erosta on käynyt mielessä, on siihen usein joku syy.
Päädytpä mihin tahansa ratkaisuun, on ennen päätöksen tekemistä hyvä kysyä itseltäsi ensin muutama kysymys. Näin voit olla varma, että päätös on oikea.
”Eroaminen on paras ratkaisu, jos sinusta tuntuu, ettet ole enää onnellinen ja parisuhde saa sinut alamaihin eikä saa sinua kukoistamaan”, deittailun ja parisuhteiden asiantuntija Celia Schweyer kertoi Bustlelle.
Bustle listasi asiantuntijoiden avustuksella 10 asiaa, joita kysyä itseltäsi ennen eropäätöksen tekemistä, ja suomensimme ne alle.
Vaikuttaako joku/jokin päätökseeni?
Schweyerin mukaan jos vakavissasi harkitse eroa, on järkevää ottaa hetki pohtiaksesi sitä, mikä – tai enemmänkin kuka – saattaa vaikuttaa siihen, että olet kallistumassa eroon. Koettaako vanhempasi vakuuttaa, että sinun olisi parempi ilman kumppaniasi? Onko paras ystäväsi vahvasti sitä mieltä, että ero olisi paras vaihtoehto? Vaikka läheisten mielipiteet voivat olla hyvästä, on loppujen lopuksi kyse omasta valinnastasi, ei heidän.
Ovatko keskeiset, tärkeät arvomme samanlaiset?
Suhteen alussa olette kenties bondanneet samankaltaisten kiinnostusten kohteiden avulla. Jos kuitenkin olet nyt siinä pisteessä, jossa pohdit ottaa seuraavako askel yhdessä vai erota, on syytä kysyä itseltäsi, jaatteko yhteiset arvot.
”Arkisessa elämässä mieltymykset muuttuvat, mutta itselle tärkeimmät arvot eivät välttämättä muutu. Sinusta saattaa tuntua siltä, että eroaminen on parempi ratkaisu, koska esiin on tullut eriäviä arvoja”, sertifioitu parisuhdeasiantuntija Adina Mahalli kertoi Bustlelle.
Haluaisinko lasteni olevan jonkun hänenlaisensa kanssa?
Tämä voi tuntua oudolta kysymykseltä, jos lapset eivät ole vielä suunnitelmissa, mutta Bustlen mukaan se on tehokas lakmustesti, jonka avulla kuvittelet, miltä sinusta tuntuisi, jos lapsesi olisi kumppanisi kaltaisen ihmisen kanssa.
”Tämä palauttaa maan pinnalle – haluaisitko lapsesi viettävän loppuelämänsä sellaisen ihmisen kanssa kuin kumppanisi on”, Schweyer totesi.
”Jos vastauksesi on ei, ota se merkkinä siitä, että olet menossa oikeaan suuntaan suhteen päättäessäsi”, hän lisäsi.
Toistanko samaa kaavaa?
Kysy itseltäsi, onko eroajatus aito impulssi vai sinulle toistuva kaava; alatko aina ajatella eroa muutaman kuukauden yhdessäolon jälkeen? Alkaako kiinnostuksesi hiipua, kun takana on yhteistä matkaa noin vuosi?
”Onko erohalun syy ainutlaatuinen tälle ihmisille vai sopisiko syy useampaan ihmiseen? Jos se sopisi useampaan kuin yhteen ihmiseen, on se usein osoitus kaavamaisuudesta”, moderni deittailu- ja parisuhdevalmentaja Clara Artschwager sanoi.
Pelottaako sinua lähentyä liikaa toista? Pelottaako sinua sitoutuminen? Tällaisten asioiden pohtiminen voi auttaa sinua eropäätöksen tekemisessä.
Olenko yhä onnellinen?
Schweyerin mukaan terveessä parisuhteessa oleminen ei tarkoita sitä, että kaikki on aina hyvin.
”Eteen tulee haasteita, jotka voi yhdessä ylittää ja tulla vahvemmaksi pariksi”, hän muistutti.
Näiden haasteiden ei kuitenkaan pitäisi aiheuttaa niin paljon stressiä, että suhteen hyvät ajat eivät enää tunnu sen arvoiselta. Sinun ja hänen ei tarvitse pysyä yhdessä vain sen takia, että olette hyviä käymään läpi riitatilanteita tai tuette toisianne vaikeina aikoina. Jos kumppanuus ei enää tuo sinulle iloa, voi se olla merkki siitä, että olisi aika mennä eri teille.
Pidänkö siitä, millainen olen kumppanini seurassa?
Kliininen psykologi Alexandra Solomon totesi Bustlelle, että parhaat parisuhteet ovat sellaisia, jotka saavat meidät olemaan paras versio itsestämme. Vaikka on houkuttelevaa keskittyä suhteen toiseen osapuoleen, opit enemmän kun katsot peiliin ja mietit, miten paljon olet itse suhteessasi sellainen ihminen kuin haluat olla.
Solomon auttaa asiakkaitaan kehittämään näitä taitoja sekä harjoittamaan ”relational self-awarenessia”, jota hän on kuvaillut jatkuvaksi uteliaaksi ja myötätuntoiseksi suhteeksi, joka ihmisellä on itsensä kanssa, ja mikä on onnellisen ja terveen kumppanuuden pohjalla. Solomonin mukaan kannattaa kysyä itseltään, onko parisuhteesi sellainen, jossa voit mokata, pyytää anteeksi ja kasvaa ihmisenä.
Onko tämä sitä, mitä haluan juuri nyt?
Jos pohdit eroa, koska haluat olla yksin, kysy itseltäsi johtuuko se siitä, että haluat aidosti olla sinkkuna vai kaipaatko vain hieman omaa aikaa.
”Aina tulee niitä hetkiä, kun tuntuu, että väsyt suhteeseen, koska mikään ei ole enää uutta”, Schweyer kertoi Bustlelle.
Jos tämä on kuitenkin ainoa valituksenaiheesi kumppanisi kanssa, koeta tuoda uutta eloa suhteeseen kokeilemalla esimerkiksi uusia asioita yhdessä tai piristämällä (seksi)elämäänne. Se voi myös olla tarpeen, että otat enemmän aikaa olla itseksesi, jotta tunnet voivasi kasvaa yksilönä suhteesi sisällä.
Jos näiden tekojen jälkeen yhä koet, että olisit mieluummin sinkku, voi se silloin olla oikea valinta sinulle.
Onko elämässäni menossa jotain suurta?
Artschwagerin mukaan kun huomaat pohtivasi isoa elämänvalintaa, kuten erotako vai ei, mieti onko elämäsi muilla osa-alueilla meneillään jotain suuria haasteita, jotka saattavat monimutkaistaa asioita. Esimerkiksi: vaihdoitko juuri työpaikkaa? Onko perhepiirissä menehtynyt juuri läheinen? Onko sinulla vaikeaa jossain toisessa ihmissuhteessa?
Artschwagerin mukaan on mahdollista, että heijastat muista asioista johtuvaa stressiä ja turhautumista parisuhteeseesi. Jos samalla huomaat, ettei kumppanisi osaa tukea sinua tällaisia haasteita kokiessasi, voi se olla merkki siitä, ettei hän ole oikea ihminen sinulle.
Onko minulla vain tylsää?
Artschwager totesi Bustlelle, että kaikki parisuhteet käyvät jatkuvasti läpi uutuuden, jännityksen, vakautumisen, hitauden sekä vastaavia vaiheita. Sen sijaan, että lähtisit suhteesta ensimmäisen kerran, kun alat tuntea olosi hieman tylsistyneeksi, kannattaa arvioida, onko tämä jännityksen ja uutuden puute ongelman juuri ja onko tapoja, joilla voit muuttaa suhteen energiaa.
Jos sinusta tuntuu siltä, että menossa on vain tylsä vaihe, voit koettaa sytyttää suhteen kipinää erilaisin tavoin. Bustlen mukaan esimerkiksi roolileikit tai uusi yhteinen harrastus voi tehdä hyvää ja on juuri sitä, mitä tarvitsette.
Mitä valitsisin, jos luottaisin vaistooni?
Ristiriitaiset tunteet ja epävarmuus parisuhteen suhteen voivat saada eropäätöksen tekemisen tuntumaan mahdottomalta. Solomonin mukaan joskus tämän selkeyden tiellä on se, ettei luota itseensä tarpeeksi. Jos olet kahden vaiheilla eron suhteen, kannattaa Solomonin mukaan kysyä itseltäsi, mitä valitsisin, jos minulla olisi järkkymätön luotto kykyyni valita?
Solomon totesi, että itseensä luottamisen puute johtuu monista syistä. Taustalla voi olla muun muassa vanhemmat, jotka vähättelivät sinua tai jos kuulut johonkin vähemmistöön, voi sisäistetyt kulttuuriset viestit uhata sinun käsitystä omasta arvostasi.
Joillekin saattaa olla vaikeampaa päästä kosketuksiin omien vaistojensa kanssa, mutta on vaivan arvoista pureutua syvemmälle ja löytää yhteys omaan itseensä.
Lähde: Bustle
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Suomikiekko: Raiskauksesta tuomittu jääkiekkoilija Severi Lahtinen: ”En kadu mitään”
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut