Parveke kesäkuntoon kasveilla! Asiantuntijoiden vinkit parvekekasvien valintaan ja hoitoon
Myös hyötykasvien viljely onnistuu parvekkeella pieniin tiloihin suunnitelluissa kasvihuoneissa tai vesiviljelylaatikoissa.
Jos omaa pihaa ei ole, mutta parveke löytyy, tarjoaa se mahdollisuuden ryhtyä viherpeukaloksi. Laittamalla kasveja parvekkeelle, tuo se luonnon lähelle ja tarjoaa lepopaikan, johon saa rakennettua viihtyisyyttä tuoleilla ja muilla kalusteilla.
Mitä tahansa kasveja parvekkeelle ei kuitenkaan kannata hankkia, vaan K-Raudan mukaan kasvivalinnoissa on syytä huomioida valo- ja lämpöolosuhteet ja esimerkiksi lasitettu parveke on aurinkoisella säällä todella kuuma. Myös tuuliolosuhteet on hyvä huomioida, sillä monet kesäkukat eivät kestä tuulen riepottelua.
”Kastelutarvetta tulee myös miettiä kasvivalintoja tehdessä, sillä jotkut kasvit eivät anna anteeksi yhtäkään kastelu-unohdusta, kun taas toiset toipuvat rajummastakin kuivumisesta”, kertoo Katja Manninen K-Raudan puutarhaneuvonnasta.
”Muilta osin mahdollisuudet ovat rajattomat, sillä melkein mitä tahansa voi kasvattaa parvekkeella”, hän jatkaa.
Pelargonista pallotuijaan
Kesäkukista parvekkeella viihtyvät mainiosti tutut pelargoni, samettiruusu, petunia, japaninkello, begonia, verenpisara, jalohortensia, lumihiutale ja daalia. Jos innostusta ja kokeilunhalua riittää, parvekkeelle voi istuttaa myös havukasveja, koristeheiniä, pienen puun tai hyötykasveja.
K-Raudan mukaan parvekkeelle soveltuvia havukasveja ovat esimerkiksi kääpiövuorimänty, pallotuija, timanttituija ja kartiovalkokuusi. Koristeheiniä ovat muun muassa höyhenheinä, japaninsara, kuparisara ja sininata.
Pienistä puista parvekkeella voi kokeilla kuriilienkirsikkaa, hakuropajua, riipparaitaa tai japaninvaahteraa, kun taas kesäköynnöksistä ja säleiköstä saa näkösuojaa parvekkeelle. Näkösuojaa tarjoavina kasveina toimivat parvekkeella Mannisen mukaan esimerkiksi tuoksuherne, kelloköynnös, ruusupapu ja mustasilmäsusanna.
Parvekekasvien hoidossa on hyvä muistaa tasainen kastelu ja lannoitus jatkuvan kukinnan varmistamiseksi.
”Kasveja kannattaa säännöllisesti tarkkailla tuhohyönteisten varalta ja suorittaa torjuntatoimenpiteet tarvittaessa. Jos on pidemmän aikaa pois kotoa eikä kasteluapua löydy, kannattaa kasveille virittää varjostusta tai lomakastelijajärjestelmä”, Manninen neuvoo.
Touko-kesäkuun vaihde turvallista aikaa istuttaa kesäkukkia
Parvekekukkia ei kannata istuttaa ihan milloin tahansa, ja Manninen kehottaakin harkitsemaan istutusaikaa.
”Kesäkukkia ei kannata istuttaa liian aikaisin, sillä ne paleltuvat herkästi ja voivat pitää kukintataukoa lämpötilan laskiessa. Touko-kesäkuun vaihde on yleensä turvallista aikaa istuttaa kesäkukkia. Orvokkeja voi istuttaa jo toukokuussa, ne kestävät viiden asteen pakkasta”, hän toteaa.
Parvekekasvien kanssa kannattaa lähteä liikenteeseen puhdistustöillä.
”Kun parvekkeen ottaa talven jälkeen käyttöön, puhdistetaan ruukut ja vaihdetaan mullat, jos se on jäänyt syksyllä tekemättä. Mikäli parvekkeella on ollut monivuotisia kasveja talvehtimassa, niiden kunto tarkistetaan ja kastelu aloitetaan viimeistään nyt. Ruukuissa talvehtivat kasvit heräävät keväällä aikaisemmin kuin maassa kasvavat lajitoverinsa”, Manninen kertoo.
Hyötykasvien viljelykin onnistuu parvekkeella
K-Raudan tuoteryhmäpäällikkö Outi Lehdon mukaan hyötykasvien viljely on tullut yhä suositummaksi.
”Syötävät kasvit halutaan tuottaa itse ja saada todellista lähiruokaa. Suosituimpia kotona viljeltäviä kasveja ovat muun muassa yrtit, erilaiset salaatit, mansikat ja tomaatit”, hän sanoo.
Myös parvekkeella on mahdollista viljellä hyötykasveja, joita voi viljellä esimerkiksi pienessä kasvihuoneessa, joka sopii toimivien mittojensa puolesta myös parvekkeelle. Viljely onnistuu myös ilman multaa ja kompaktisti vesiviljelylaatikossa.
”Viljelylaatikon toiminta perustuu viljelyyn ilman multaa, pelkässä vedessä. Siinä voi kasvattaa vaikkapa yrttejä ympäri vuoden”, Lehto selittää.
Parvekkeelle sopii myös taiteltava viljelypöytä, joka taittuu pienen kokonsa vuoksi tarvittaessa varastoon. Viljelypöytä auttaa kasvien käsittelyssä ja istuttamisessa sekä silloin, kun parvekkeelle tarvitaan nopeasti lisätilaa ja irrotettavan sinkkilevyn ansiosta viljelypöytä on helppo puhdistaa.
Lisää toiminnallisuutta kalusteilla
Parvekkeen läpikäynti houkuttaa myös miettimään sen käyttöä arjessa – tuleeko parvekkeelle tuoli tai jakkara tai mahtuisiko sinne pöytäryhmä? Tunnelmaa parvekkeelle saa luotua ulkokäyttöön tarkoitetuilla valosarjoilla.
K-Raudan mukaan parvekekalusteiden valinnassa kannattaa huomioida niiden sopivuus omalle parvekkeelle.
”Säänkestävyys on tärkeää, jos parvekkeelle pääsee satamaan vettä. Kalustemateriaaleja on lukuisia, muun muassa polyrottinki, alumiini ja uutuutena narupunoskalusteet. Kaikkien näiden etuna on helppohoitoisuus ja keveys”, Lehto kertoo.
Voita 1000€ lahjakortti ruokakauppaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin ruokakauppaan!
- 5 pukeutumismokaa, joita välttää kun tapaat poikaystäväsi vanhemmat ensimmäistä kertaa
- Halkaise sitruuna neljään osaan ja ripottele suolaa päälle – tämä niksi on nerokas
- 7 kehonkielen merkkiä, jotka paljastavat kumppanisi pettävän sinua
- Nämä 5 merkkiä paljastavat, että joku tuntee vetoa sinua kohtaan
- Nämä 10 negatiivista vaikutusta liialla sokerin syömisellä on
- Olet nero, jos vihaat tätä asiaa – tutkimus vahvistaa asian
- Nämä 6 helppoa rutiinia auttavat sinua nukkumaan paljon paremmin
- Nämä 5 merkkiä paljastavat, ettet nuku tarpeeksi paljon tai laadukkaasti
- Jos silmäsi ovat siniset, niin nämä värit pukevat sinua parhaiten
- Nämä 10 naistyyppiä ovat miesten mielestä huonoimpia tyttöystäviä
- 40 prosenttia pesee tämän vaatteen vain kerran vuodessa – melko ällöttävää
- 6 asiaa, joita ei kannata koskaan sanoa omalle miehelle jos haluat pitää hänet
- Syö paljon tätä vihannesta ja se alkaa nuorentaa ihoasi ja parantaa ihovaurioita
- Näin monta askelta sinun tulee kävellä päivässä, jos haluat laihtua
- Jos puoliso ei sano koskaan ”rakastan sinua”- tässä ovat 6 todennäköisintä syytä
- Näin lasket tarkalleen, kuinka monta vuotta vanhempi tai nuorempi kumppanisi saa olla
- Jos sinulla on ollut näin monta petikumppania, olet houkutteleva kumppani parisuhteeseen
- 10 pientä tapaa, jotka pilaavat kestävältä tuntuneen parisuhteen – älä sorru niihin
- Miksi naimisissa oleva mies pettää? Tässä rehellinen ja karu totuus
- Juotko teesi väärin? Tällä tavalla juotu tee voi olla haitaksi