Nämä kuusi tekijää voivat olla myöhässä olevien kuukautisten taustalla.

Kun kuukautiset ovat myöhässä, voi ensimmäisenä mieleen pälkähtää ajatus raskaudesta. Kuukautiset voivat kuitenkin olla myöhässä monelaisista syistä, muistuttaa Women’s Health, mutta tätä ei kuitenkaan kannata täysin painaa villaisella.

”Jos sinulla on yhdet tai kahdet epäsäännölliset kuukautiset, on se jotain mihin pitäisi ehdottomasti kiinnittää huomiota”, gynekologi Sherry Ross sanoi.

Ota yhteys gynekologiisi selvittääksesi, voiko jokin alla olevista seikoista olla syy myöhässä oleviin kuukautisiisi.

1. Huomattava laihtuminen tai liiallinen liikunta

Rossin mukaan liiallinen liikunta, äkillinen muutos painossa ja alipaino voivat vaikuttaa hormonitasoihin.

”Yksi niistä on leptiini, jota tuotetaan rasvakudoksessa. Liiallinen liikunta ja hurja laihtuminen voi vähentää rasvaa saaden tämän ja muiden hormonien (kuten estrogeenin) tasot tippumaan, vaikuttaen epäsäännöllisiin kuukautisiin”, Ross selitti.

2. Stressi

Merkittävä stressi, kuten avioero tai läheisen kuolema, voivat saada hormonitasapainon sekaisin ja luovat Rossin mukaan viivästyneet, epäsäännölliset ja runsaat kuukautiset.

3. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (polycystic ovary syndrome, PCOS)

Tämä on tavallisin naisten hormonihäiriö, jota esiintyy 5-15 prosentilla naisista.

”PCOS:n tunnusmerkki on epäsäännölliset kuukautiset, liiallinen karvojen kasvu paikkoihin, joissa niitä ei mielellään näkisi, monet kystat munasarjoissa, jotka voi nähdä ultraäänessä ja hedelmättömyys”, Ross sanoi.

”Hormonit – estrogeeni ja testosteroni – ovat ihan vinossa ja epäsäännölliset”, hän lisäsi.

Rossin mukaan PCOS:n myötä kuukautiset voivat tulla joka toinen viikko, 3-6 kuukauden välein tai jopa vain kerran vuodessa.

4. Ehkäisypillerit

Yksi vähän estrogeenia sisältävän ehkäisypillerin sivuvaikutuksista on kevyet tai olemattomat kuukautiset, mikä Rossin mukaan on monille tervetullut vaikutus. Sama koskee myös muita tapoja, kuten hormonikierukka, implantit tai pistokset, sillä monissa niistä ei Women’s Healthin mukaan ole estrogeenia ollenkaan. Jos olet taas lopettanut pillereiden käytön, voi Rossin mukaan viedä 1-3 kuukautta ennen kuin normaali kuukautiskiertosi palautuu. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, miltä kuukautiset näyttävät, kun ne palaavat.

”Voi olla, että kun lopetat pillerit, paljastuu piilossa ollut hormonaalinen ongelma, jota pillreiden käyttö peitti”, Ross kertoi.

Jos näin on, on syytä ottaa yhteys gynekologiin.

5. Kilpirauhasen toimintahäiriö

Kilpirauhanen säätelee aineenvaihduntaa, mutta se myös on tekemisissä monen muun kehossasi vaikuttavan asian kanssa, jotta kaikki toimii niin kuin pitää.

”Jos sinulla on minkäänlaista epätasapainoa kilpirauhasen kanssa, voi sillä olla vaikutusta kuukautisiisi”, totesi gynekologi Alyssa Dweck.

6. Lääkitys

Rossin mukaan jotkin lääkkeet voivat vaikuttaa kuukautiskiertoon. Asprin, verihyytymien estoon ja hoitoon käytetyt lääkkeet ja ibuprofeeni voivat vaikuttaa kiertoosi.

Lue lisää mahdollisista vaikuttavista tekijöistä myöhässä olevien kuukautisten takaa täältä.

Lähde: Women’s Health