Osa lemmikeistäkin kokee kaamosoireilua – näin tunnistat, ehkäiset ja hoidat oireilua
Vuoden pimein aika on pian käsillä, mikä voi ihmisten lisäksi vaikuttaa myös lemmikkien mielialaan.
Lemmikinruokavalmistaja Edgard & Cooperin mukaan lemmikkien masennus yleistyy. Suomen leveysasteilla masennusoireilu ajoittuu usein pimeään vuodenaikaan lokakuusta helmikuuhun.
Edgard & Cooperin ravintoterapeutti Mikki Kootin mukaan on vaikea arvioida, kuinka yleistä kaamosmasennus on lemmikeillä, sillä vasta viime aikoina on tunnistettu, että myös lemmikit kärsivät siitä.
”Tämä on myös suuressa määrin maakohtaista. Tutkimusten mukaan noin 12 prosenttia suomalaisista kärsii kaamosmasennuksesta. On todennäköistä, että luku on samansuuntainen lemmikeillä”, Koot arvioi.
Kaamoksella tarkoitetaan sitä aikaa vuodesta, jolloin aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle. Suomessa kaamosta on vain Sodankylästä ylöspäin, mutta kaamosmasennuksesta tai -väsymyksestä puhutaan ympäri maan viitaten juuri vuoden pimeimpään aikaan.
Etenkin kissat herkkiä valon määrän vaihteluille
Eläinten vuorokausirytmi voi häiriintyä luontaisen valon määrän vähentyessä ja samalla kotien sekä ulkoilumaastojen valaistuksen lisääntyessä iltaisin.
”Eläinten vuorokausirytmiä säätää sama hormoni kuin ihmistenkin, melatoniini, ja koirien tunteet ovat samankaltaisia kuin ihmisten. On siis luonnollista, että pimeys vaikuttaa lemmikkien oloon ja elämänrytmiin, kuten meihin ihmisiinkin”, Koot toteaa.
Edgard & Cooperin mukaan etenkin kissat ovat herkkiä valon määrän vaihteluille. Syksyllä ja talvella ne usein nukkuvat enemmän ja leikkivät vähemmän kuin keväällä ja kesällä.
Myös kissan ruokahalun muutokset, rauhattomuus ja aggressiivinen käytös voivat johtua valon vähenemisestä.
Masennusoireet ovat monenkirjavat
Eläinten masennusoireita ovat esimerkiksi alakuloisuus, apaattisuus ja innottomat reaktiot ulkoiluun, leikkiin tai herkkuihin. Myös haluttomuus sosiaalisiin kontakteihin ja niistä vetäytyminen ja ruokahalun väheneminen tai lisääntyminen ovat esimerkkejä masennusoireiluista.
Edgard & Cooperin mukaan lisäksi eroahdistus, levottomuus, tavaroiden tuhoaminen, unettomuus sekä hormonihäiriöt ovat masennusoireita. Lemmikki voi myös nuoleskella tai pureskella tassujaan.
Koot kehottaa ylläpitämään lemmikin säännöllisiä aktiivisuus- ja lepoaikoja, esimerkiksi ulkoilemalla koiran kanssa totutusti säästä riippumatta.
”Jo lyhytkin auringonvalolle altistuminen on eduksi. Lemmikin kannattaa myös nukkua huoneessa, jossa on mahdollisimman paljon päivänvaloa, eikä huoneeseen kannata lisätä keinotekoista valaistusta iltaisin”, Koot suosittelee.
Ruoalla on merkitystä
Lemmikinruokavalmistaja muistuttaa, että laadukas, vitamiineja ja kivennäisaineita sisältävä ravinto on tärkeää koiran hyvinvoinnille, hormonituotannolle ja aivotoiminnalle, ja siten hyväksi myös lemmikin mielialalle. Useimmissa koiranruuissa on riittävästi esimerkiksi D-vitamiinia ja omega-3-rasvahappoja, jotka ovat hyödyksi koiran kognitiivisille toiminnoille.
Jotta lemmikki saa tarpeeksi näitä tärkeitä ravintoaineita, on lemmikinomistajien Koopin mukaan tarkistettava, että lemmikin ruoka on merkitty ’täysrehuksi’ eikä ’täydennysrehuksi’.
”Täysrehu on erityisesti suunniteltu varmistamaan, että lemmikin kaikki ravitsemukselliset vähimmäissuositukset täyttyvät, kun taas täydennysrehussa on vain joitakin ravinteita, ei kaikkia. Jos lemmikkisi saa vain täydennysrehua, on todennäköistä, että sillä on puutteita joissakin ravintoaineissa”, Koot selittää.
Joissakin tapauksissa myös eläinlääkärin määräämiä masennuslääkkeitä käytetään vaikeiden käyttäytymisongelmien, kuten ahdistuneisuuden, lievittämiseen. Ravintolisiä ei suositella koirille, sillä liian suuri määrä voi olla koiralle myrkyllistä.
”Lemmikeille on myös omia ’energiapatukoita’, joista ne saavat terveellisesti lisäenergiaa. Satunnaiset herkkupalatkin voivat olla hyödyksi, sillä ne stimuloivat koiran mieltä, varsinkin jos ne yhdistetään leikkeihin”, Koot vinkkaa.
Tarvittaessa lääkäriin
Edgard & Cooperin mukaan aina pimeän vuodenajan masennusoireilun syynä ei ole yksiselitteisesti valon vähyys. Jos lemmikinomistaja itse kärsii kaamosmasennuksesta, koiran oireet voivat johtua sen myötäelämisestä omistajansa kanssa.
Toisaalta oireiden taustalla voi olla jokin sairaus tai kiputila. Syynä voi olla yksinkertaisesti sekin, että passiivinen sisällä olo kyllästyttää eläintä.
”Fyysinen aktiivisuus ja ajan viettäminen yhdessä auttavat ehkäisemään ja lievittämään sekä lemmikin että omistajan mielialan laskua. Jos oireet eivät lievity kotikonstein, on lemmikki syytä viedä eläinlääkäriin”, Koot kehottaa.
”Ajoissa havaittu masennus on helpompi hoitaa”, hän päättää.
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut
- Nainen, mies flirttailee kanssasi myös näin vaikka et uskoisi
- Tämä on suosituin kuukausi kihlautua – eikä ole mikään ihme
- Miehet eivät kerro sinulle näitä 7 asiaa
- Nainen, mies flirttailee kanssasi myös näin vaikka et uskoisi
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Se voi tuntua tai näyttää tältä, jos joku ajattelee sinua – 12 merkkiä
- Tässä ovat miesten mielestä kreisin naisen merkit
- Näin näytät hoikemmalta – katso kuinka yksinkertaista se on
- Nämä 7 asiaa on hyvä tehdä maanantaisin