Onko sinulla sairaus nimeltään kiire? – 6 sairaalloisen kiireen merkkiä
Kaikilla on kiire aina silloin tällöin, mutta joillakin liian usein tai aina.
Jossakin vaiheessa kiireestä tulee sairaalloista, joka ei todellakaan tee hyvää. Se voi aiheuttaa sairauksia monin eri tavoin, ja osa pitää itse kiirettäkin jo sairautena. Sairaus nimeltään kiire voi olla kroonista, jolloin voidaan samalla kärsiä esimerkiksi ahdistuneisuudesta. Tässä kuusi merkkiä siitä, että saatat kärsiä tästä kiiresairaudesta. Toivottavasti jokainen kohta ei tunnu tutulta.
1. Kaikki on sinulle kilpailua
Jotkut tilanteet vaativat toimimaan nopeasti, kuten silloin, jos on noudatettava työaikaa tai päästävä lentokentälle ajoissa lentoa varten. Kaikki eivät kuitenkaan tee niin. Joillakin on vaikea erottaa, että milloin on oikeasti kiire ja milloin ei. Jos huomaat, että hoidat pienetkin vähäpätöiset tehtävät siten, kuin ne olisivat jokin nopeuskilpailu, se voi aiheuttaa ahdistusta. Sellaisia tehtäviä ovat esimerkiksi ostosten teko, syöminen tai autolla ajaminen.
2. Sinun on mahdotonta tehdä vain yksi tehtävä kerrallaan
Jos keskittyminen vain yhteen tehtävään – jopa lyhyeksi ajaksi – tuntuu sietämättömältä, kiire voi olla sinulle ongelma. Ehkä harjaat aamulla hampaitasi ja samalla voitelet itsellesi leipää aamupalaksi? Välillä vilkaiset jo matkapuhelintasi, että oletko saanut sähköpostia? Et voi väittää, että sinulla ei silloin olisi tunne siitä, että on kiire.
3. Tulet ärtyisäksi, jos jokin asia viivästyy
Kykenetkö jonottamaan kaupassa omaa vuoroasi? Ehkä liikenteeseen jumittuminen saa sinut ärtymään, vaikka ehdit kyllä ajoissa sinne, minne olet menossa? Jos teet kaikkesi, että et menetä aikaa turhaan, kärsit ehkä jatkuvasta kiireen tunteesta.
4. Aikasi meinaa aina loppua kesken
Jos kiire on sinulle sairaus, sinusta voi tuntua siltä, että vuorokaudessa on liian vähän tunteja. Ne tunnit loppuvat aina kesken, vaikka olisitkin saanut päivän aikana paljon aikaiseksi.
5. Keskeytät tai puhut ihmisten päälle
Kärsimättömyytesi ei rajoitu vain liikenneruuhkiin ja muihin viivästyksiin, vaan se näkyy myös siinä, miten toimit ihmisten kanssa. Et ehkä tarkoita olla töykeä, mutta sinulle on ehkä jo kerrottu, että sinulla on ärsyttävä tapa keskeyttää toisen puhe tai puhua muiden päälle. Ehkä teet niin silloin, jos joku puhuu mielestäsi liian hitaasti?
6. Tarkistat pakkomielteisesti listaa asioista, jotka sinun pitäisi tehdä
Rakastatko sitä tunnetta, jonka saat, kun suoritat jonkin tehtävän ja pääset poistamaan sen tehtäväluettelostasi? Mutta tämä tunne ei kestä kauan, koska siirryt heti seuraavaan tehtävään? Se ei tee sinusta sen tuottavampaa, vaikka olisit ollut tehtävässäsi nopea. Ehkä sitä ei tullut tehtyä niin hyvin kuin olisi ollut mahdollista? Mutta tunne siitä, että on kiire, on saanut sinut tekemään sen todella nopeasti.
Sairaalloinen kiire on haitallista terveydelle sekä henkisesti että fyysisesti
Jos nyt tunnistit itsesi näistä kuudesta kohdasta, koita kyetä varamaan aikaa tähän, mitä nyt pääset lukemaan. Ainainen kiire nimittäin on erittäin haitallista terveydelle ja siitä on päästävä eroon.
Liikkuminen sinne tänne ikuisessa kiireessä voi vaikuttaa kielteisesti fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin, työhösi ja suhteisiisi. Se voi tehdä lopulta masentuneeksi ja verenpainekin nousee helposti.
Kiire voi aiheuttaa kroonista stressiä, joka voi heikentää immuunijärjestelmää ja häiritä unenlaatua ja energiatasoja. Kiire voi pahentaa keskittymiskykyä, joka voi vaikuttaa työn suorituskykyyn ja mielialaan.
Kiire vaikuttaa myös käyttäytymiseen. Se voi lisätä tunnetta epäonnistumisesta. Se tekee ärtyneeksi ja yliherkäksi, vihaisesi ja turhautuneeksi. Se vie huomion muista ihmisistä, joten ehkä omat läheisetkin jo kärsivät siitä. Esimerkiksi puoliso voi jättää, jos hän ei enää tunne itseään halutuksi. Kiire voi aiheuttaa myös riitoja, joka sekään ei tee hyvää parisuhteelle.
Näin voit toipua sairaalloisesta kiireestä
Sairaalloisesta kiireestä voi päästä eroon. Tässä on muutama apukeino hidastaa menoa:
- Mieti millä asioilla on oikeasti kiire ja mitkä niistä ehtii tekemään myöhemminkin, kun niille on enemmän aikaa.
- Rentoudu ja hengähdä ensin lyhyitä aikoja kerralla. Ei kannata heti varata viikon lomaa, vaan lyhyetkin hetket riittävät ensin. Lisää niitä vähitellen lisää elämääsi.
- Luo itsellesi iltarutiineja, joiden avulla saat paremmin unta. Se voi tarkoittaa kupillista kuumaa teetä, lämmintä suihkua tai vaikka hetkeä hyvän kirjan ääressä.
- Anna itsellesi aikaa ajatella. Se ei ole ajan tuhlaamista, koska sen avulla saat ehkä tehtyä asiat nopeammin kuin tekisit ne kiireessä siten että hyppäät heti tehtävän tehtyä seuraavaan tehtävään.
- Pyydä läheisiltäsi tukea. Sinun ei tarvitse yrittää selvitä sairaalloisesta kiireestä yksin.
Lähde: Huffpost
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Suomikiekko: Raiskauksesta tuomittu jääkiekkoilija Severi Lahtinen: ”En kadu mitään”
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut