Unen puute on yhdistetty tutkimuksessa ahdistukseen ja masennukseen.

Kunnon yöunet ovat terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeät. Tätä tukee myös tutkimus, jonka mukaan alle kahdeksan tuntia yössä nukkuvat ihmiset kärsivät todennäköisemmin ahdistuksesta ja masennuksesta, kertoo The Independent.

Binghamtonin yliopiston tutkimuksen tämä johtuu siitä, että huonoista yöunista kärsivät eivät pysty yhtä hyvin puuttumaan negatiivisiin ajatuksiin ja pääsemään irti negatiivisista tunteista kuin he, jotka nukkuvat riittävästi.

Tutkimuksessa analysoitiin 52 aikuista, joilla on toistuvaa negatiivista ajattelua (repeated negative thinking, RNT), pakonomaista keskittymistä ajatuksiin, jotka aiheuttavat surua, ahdistusta ja stressiä. Osallistujien unirytmit määriteltiin haastatteluilla ja heidän silmien liikkeitä monitoroitiin sen jälkeen, kun heille oli näytetty sekä neutraaleja kuvia että kuvia, joilla oli tarkoitus aiheuttaa emotionaalinen reaktio.

The Independentin mukaan tulokset paljastivat, että riittämättömästi nukkuminen (alle 8 tuntia) saa ihmiset käyttämään enenmmän aikaa emotionaalisesti negatiivisia kuvia katsoen, mikä tarkoittaa sitä, että he eivät pääse eroon näkemistään negatiivisista kuvista.

”Saimme selville, että tutkimukseen osallistuneilla ihmisllä on jonkin verran taipumusta saada ajatuksia pinttymään mieleensä ja heidän koholla oleva negatiivinen ajattelu vaikeuttaa irrottautumista negatiivisesta ärsykkeestä, jolle altistimme heidät”, tutkimusta tehnyt professori Meredith Coles Binghamtonin yliopistosta sanoi.

”Tajusimme ajan myötä, että tämä voi olla tärkää – tämä toistuva negatiivinen ajattelu on asiaankuuluvaa useissa häiriöissä, kuten ahdistuksessa, masennuksessa ja monissa muissa”, hän lisäsi.

The Independentin mukaan tutkijat tekevät nyt jatkotutkimuksia selvittääkseen, miten yöunien keseto vaikuttaa psykologisiin häiriöihin. Lisätulosten toivotan tarkoittavan sitä, että psykologit voivat jonain päivänä hoitaa ahdistusta ja masennusta auttamalla niistä kärsivää nukkumaan paremmin.

Tutkimus julkaistiin Journal of Behaviour Therapy and Experimental Psychiatryssa. Voit lukea siitä lisää täällä.

Lähde: The Independent