Epäiletkö, että sinulle valehdellaan? Nämä merkit paljastavat, että olet oikeassa.

Tiesitkö, että jopa 80 % valheista ei ikinä paljastu? On aina olemassa ihmisiä, jotka ovat mestarivalehtelijoita, eivätkä välttämättä koskaan tule kärähtämään valheistaan. Suurin osa valheista on kuitenkin mahdollista tunnistaa ja saada valehtelija kiinni housut kintuissa.

Jos epäilet, että sinulle valehdellaan, tutustu seuraaviin vinkkeihin. Kun tunnet seuraavat tekniikat, voit saada valehtelijan kiinni!

  1. Kysele alkuun neutraaleja kysymyksiä
    Kysele häneltä aluksi aivan tavallisia ja ei-uhkaavia kysymyksiä, jotta näet, miten hän reagoi tavanomaisiin kysymyksiin. Kysele vaikkapa säästä, hänen viikonloppusuunnitelmistaan tai mitä tahansa, johon hän pystyy vastaamaan rehellisesti ja miettimättä. Tarkkaile hänen kehonkieltään ja silmiensä liikkeitä, jotta opit tunnistamaan, miten hän reagoi puhuessaan totta. Mihin hän kiinnittää katseensa, kosketteleeko hän kasvojaan tai hypistelee sormiaan? Kysele tarpeeksi, jotta opit tunnistamaan kaavan.

  2. Kysy paljastavia kysymyksiä
    Siirry kysymään kysymyksiä, joihin uskot hänen vastaavan ei-totuudenmukaisesti. Muuttuuko hänen kehonkielensä, kasvojenilmeensä, silmien liikkeensä tai lauseiden rakenne? Pystyt nyt tunnistamaan erot siihen, miten hän reagoi puhuessaan totta.

  3. Tarkkaile kehonkieltä
    Valehtelija usein pyrkii vetämään kehonsa sisäänpäin ja tekemään itsestään mahdollisimman pienen ja huomaamattoman. Valehdellessaan moni alkaa kiemurtelemaan ja yrittää piilottaa kätensä, jottet huomaisi hänen hypistelevän sormiaan hermostuneena.

  4. Tarkkaile kasvojen mikroilmeitä
    Monen ihmisen kasvojen ilmeestä voi huomata valehtelun, mutta osa näistä ilmeistä on hyvin huomaamattomia ja siksi vaikeita tunnistaa. Joidenkin valehtelijoiden kasvojen väri muuttuu hieman pinkimmäksi, joidenkin sieraimet laajenevat hienoisesti, he saattavat purra huultaan, hikoilla tai räpyttää silmiään nopeasti. Nämä pienet muutokset kasvoissa ilmaisevat valehtelusta syntyvää kasvanutta aivotoimintaa.

  5. Kuuntele äänensävyä, intonaatiota ja lauserakenteita
    Kun ihminen valehtelee, hän usein muuttaa hieman puheensa äänensävyä ja intonaatiota. Hän saattaa puhua hieman hitaammin tai nopeammin, ja ääni saattaa hieman kohota tai madaltua. Heidän lauseensa muuttuvat monimutkaisemmiksi rakenteeltaan, kun aivot tekevät ylitöitä pysyäkseen keksityssä tarinassa.

  6. Keskity siihen, muuttaako hän puheenaihetta
    Valehtelija saattaa pyrkiä irtaantumaan itseensä liittyvästä tarinasta, ja siirtämään puheenaiheen muihin ihmisiin. Hän ei enää haluakaan puhua itsestään, vaan pyrkii tekemään etäisyyttä kertomaansa valheeseen.

Muista, että kaikki eivät toki valehtele samalla tavalla, ja osa ihmisistä on niin mestarillisia valehtelijoita, ettei sinulla ole suuria mahdollisuuksia saada heitä kiinni valheesta. Kaikkein tärkeintä on, että pystyt tarkkailemaan heidän käytöstään riittävästi ennen valehtelua, jotta pystyt vertailemaan muuttunutta käytöstä aiempaan käytökseen.

Jaa artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: Psychology Today / Kuva: Sam Lion, Pexels