Naiset kertovat kokemuksistaan: Tältä mammografiassa käyminen todella tuntui ensimmäisellä kerralla
Rehelliset kertomukset voivat auttaa ensikertalaisia olemaan hieman valmistautuneempia tutkimukseen.
Suomessa naisten yleisin syöpä on rintasyöpä ja vuosittain siihen sairastuu noin 5 000 naista. Kaikki syövästä -sivuston mukaan rintasyövän riski suurenee iän myötä ja noin puolet rintasyövistä löydetään yli 60-vuotiailta naisilta.
Suomessa tehdään mammografiaseulontaa, jolla rintasyövät pyritään löytämään mahdollisimman aikaisin. Maksuttomiin seulontoihin kutsutaan 50-69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein.
Mammografiassa voi olla tarpeen käydä jo aiemmin, mutta viimeistään viisikymppisenä se siis tulee naisille tutuksi. Ensimmäinen kerta voi tuntua hieman pelottavalta ja jännittävältä seulonnan tulosten takia, mutta myös se voi vaikuttaa, kun ei tiedä, minkälainen kokemus mammografia on.
Amerikassa lokakuun kolmantena perjantaina vietetään kansallista mammografiapäivää, jonka myötä Health-sivusto pyysi kuutta naista kertomaan, minkälainen kokemus heidän ensimmäinen mammografiansa oli. Naisten rehelliset kertomukset voivat auttaa ensikertalaisia tuntemaan olevansa hieman valmiimpia tutkimukseen.
”Ei niin paha kuin odotin”
”Muistan äitini sanoneen, että jos miesten pitäisi käydä mammografiassa, sitten olisi varmasti keksitty joku mukavampi tapa. Olen kuullut vitsejä tiellä makoilusta ja sitten joku ajaa rinnan yli – ja se olisi sellaista! Luulen, että äitini reaktion takia olin tavallaan valmistautunut, joten se ei ollut niin paha kuin odotin. Olen huomannut sen muuttuvan helpommaksi iän myötä, kun rinnat eivät ole enää niin tiiviit. Ja joskus mammografian tekijällä on merkitystä.” – Nancy
”Pahin tapahtui mammografian jälkeen”
”Viimeksi vuosittaisessa tarkastuksessa rintojen tutkimisen aikana kerroin lääkärilleni, että pari kuukautta aiemmin olin herännyt yhtenä aamuna ja pyjamassani oli tahra vasemman rinnan kohdalla. Se oli tapahtunut vain kerran enkä ollut niin huolissani – mutta ilme lääkärin kasvoilla kertoi, että pitäisi olla.
Viikkoa myöhemmin minulla oli ensimmäinen mammografiani. Se ei ollut niinkään kivuliasta, vaan epämukavaa. Pahin tapahtui kuitenkin mammografian jälkeen. Röntgenhoitaja katosi. Pitkäksi aikaa.
Olin jättänyt puhelimeni vaateiden ja muiden tavaroiden kanssa pukuhuoneeseen, joten istuin huoneessa ilman häiriötekijöitä ajan, joka vaikutti ikisuudelta, ja mielessäni pyöri pahin mahdollinen tilanne. Kuvittelin röntgenhoitajan nähneen jotain kamalaa kuvissa ja lähteneen hakemaan radiologia paikalle kertomaan minulle uutiset hellästi.
Kun hän viimein tuli takaisin, hän kertoi minulle, että kun naisella tulee vuotoa nännistä, hänelle tehdään ultraäänitutkimus mammografian lisäksi. Pääasiallinen lääkärini oli unohtanut tilata ultraäänen. Joten röntgenhoitaja oli koettanut järjestää sitä. Siinä kaikki. Minut kuvattiin ja sitten radiologi tuli kertomaan, että kummankin kokeen tulokset olivat normaalit.
Toivon, että olisin tiennyt etukäteen, että he suunnittelevat molempia tutkimuksia – tai että olisin kysynyt hoitajalta, minne hän oli menossa, kun lähti huoneesta. Se olisi tehnyt koko kokemuksesta vähemmän stressaavaa.” – Caitlyn (nimi muutettu)
”En tiennyt tarkkoja vaiheita”
”Olin 40-vuotias, kun minulle tehtiin ensimmäinen mammografia ja olin kuullut siitä vain sen, mitä äitini oli kertonut. Tiesin mitä yleisesti tapahtuisi, mutta en tiennyt tarkkoja vaiheita. Tiesin, että röntgenhoitajan pitäisi nähdä rintani kaikista kulmista – mikä tapahtui. Olin hermostunut, koska ajattelin sen olevan kivuliasta; se oli hieman epämukavaa, mutta ei oikein kivuliasta. Hoitaja oli todella hellä ja erittäin ystävällinen, mikä auttoi minua rentoutumaan.” – Mara
”Se oli vain hieman epämukavaa”
”Olin hermostunut, mutta sain kuulla naapurini Jackien tekevän mammografioita läheisessä sairaalassa. Kun minulla oli aika, pyysin Jackieta hoitajakseni ja sanoin aikaa varanneelle naiselle, että olen hänen ystävänsä. Muistan naisen sanoneen: ”Jackie on paras! Hän tekee koko henkilökunnan mammografiat!” Se teki oloni mainioksi.
Jacki oli todellakin mahtava: se oli vain hieman epämukavaa. Minulla on tiiviit rinnat ja minulle tehtiin ultraäänitutkimuskin. Olen käynyt niissä nyt muutaman kerran ja ainoa huono puoli on se, että niihin menee koko päivä. Tulosten odottaminen on myös hieman hermoja raastavaa.” – Elizabeth
”Odotushuone vaikutti siltä kuin olisin kylpylässä”
”Vuosittaisen gynekologin käynnin jälkeen minut lähetettiin mammografiaan 36-vuotiaana. Äitini oli juuri selvinnyt rintasyövästä ja isoäitini isän puolelta oli selvinnyt siitä kerran, mutta kuoli 30 vuotta myöhemmin syöpään.
Muistan ajatelleeni odotushuoneen vaikuttaneen siltä kuin olisin kylpylässä. Kaikki olimme pukeutuneita huonosti istuviin kaapuihin ja selailimme aikakauslehtiä – mutta emme keskittyneet ja emme todellakaan odottaneet hierontaa.
Minua ei pelottanut – ennen kuin minut pyydettiin takaisin toiseen kuvaukseen. Röntgenhoitaja vain totesi, että hänen täytyi ottaa lisää kuvia. Minua huoletti. Muistan olleeni tolaltani, että hän ei huomannnut sitä, että olin luultavasti kauhuissani. Minulle on tehty muutama mammografia sen jälkeen ja edelleen odotan empaattista hoitajaa.” – Susanna (nimi muutettu)
”Tunsin kyhmyn – mutta en ollut peloissani”
”Minun ensimmäinen mammografia oli noin 23-vuotiaana eikä sen takia, että se on rutiinia, vaan koska tunsin kyhmyn. Minua ei pelottanut lainkaan – en ajatellut mitään siitä. En hetkeäkään ajatellut, että minulla olisi rintasyöpä. Mutta se oli niin epämukavaa. Rintani muussattiin kylmällä, kovalla koneella ja niitä työnteli hoitaja, joka kohteli niitä vain osana vartaloa. Vaikka ne ovatkin, ovat ne silti yksityiset minulle! Minusta se oli hieman kiusallista.
Läkärini sanoi, että minulla on ”kyhmyiset rinnat” ja minun pitäisi aina tutkia rintani itse; lähdin pois vieläkään ajattelematta rintasyöpää, vaikka isoäitini sairastui siihen, kun oli 5-vuotias.
Löysin toisen kyhmyn, kun olin 40-vuotias. Kun painoin sitä, mustaa vuotoa tuli ulos. Mammografian ja magneettikuvauksen jälkeen selvisi, että minulla todella on syöpä.” – Ann Marie Otis, joka ylläpitää Stupid Dumb Breast Cancer -sivustoa.
Suomalaista syöpätutkimusta voi tukea Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksellä, joka kestää 4. marraskuuta saakka. Lue lisää tämän vuoden keräyksestä täällä – ja muista tutkia rintasi.
Lähde: Health
Voita 1000€ lahjakortti ruokakauppaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin ruokakauppaan!
- Jos silmäsi ovat siniset, niin nämä värit pukevat sinua parhaiten
- Nämä 10 naistyyppiä ovat miesten mielestä huonoimpia tyttöystäviä
- 20 hyvin paljastavaa merkkiä, jotka kertovat ettei sinun kannata jatkaa suhteessa
- Tehkää yhdessä tämä parisuhderituaali – varmistaa, että suhteenne voi paremmin
- 7 merkkiä, jotka kertovat, että parisuhteenne voi hyvin ja on kestävällä pohjalla
- Älä pidätä pissaa – 5 negatiivista asiaa, miten se vaikuttaa kehoosi
- Pudota teepussi tiskiveteen ja katso mitä tapahtuu – sillä on yllättävä vaikutus
- Jos sinulla on ollut näin monta petikumppania, olet houkutteleva kumppani parisuhteeseen
- Jos puoliso ei sano koskaan ”rakastan sinua”- tässä ovat 6 todennäköisintä syytä
- Syö paljon tätä vihannesta ja se alkaa nuorentaa ihoasi ja parantaa ihovaurioita
- Näitä kahta perusruokaa et saa lämmittää mikrossa – voivat muuttua vaarallisiksi
- 40 prosenttia pesee tämän vaatteen vain kerran vuodessa – melko ällöttävää
- 6 asiaa, joita ei kannata koskaan sanoa omalle miehelle jos haluat pitää hänet
- Näin monta askelta sinun tulee kävellä päivässä, jos haluat laihtua
- Syö paljon tätä vihannesta ja se alkaa nuorentaa ihoasi ja parantaa ihovaurioita
- Näin lasket tarkalleen, kuinka monta vuotta vanhempi tai nuorempi kumppanisi saa olla
- Jos puoliso ei sano koskaan ”rakastan sinua”- tässä ovat 6 todennäköisintä syytä
- Jos sinulla on ollut näin monta petikumppania, olet houkutteleva kumppani parisuhteeseen
- 10 pientä tapaa, jotka pilaavat kestävältä tuntuneen parisuhteen – älä sorru niihin
- Miksi naimisissa oleva mies pettää? Tässä rehellinen ja karu totuus