Nainen listasi vinkkejä, miten auttaa paniikkikohtauksen saanutta – hyvät neuvot leviävät somessa
Nainen kehotti muita jakamaan listauksen eteenpäin, jotta vinkit tavoittavat ne, joille niistä voi olla apua.
Paniikkikohtaus on usein ikävä kokemus, jolloin läheisten läsnäolo voi olla tarpeen – jos he tietävät, miten toimia tilanteessa. Tämä mielessä pitäen Kelsey Darragh teki listauksen poikaystävälleen tavoista, miten auttaa häntä paniikkikohtauksen aikana ja listaus leviää nyt netissä.
”Minulla on paniikki- ja ahdistuneisuushäiriö. Poikaystävälläni ei ole, mutta hän haluaa ymmärtää sitä, jotta voi autta minua. Niinpä tein hänelle tämän listan”, Darragh kirjoitti Twitterissä julkaisemansa listauksen yhteydessä ja kehotti muita jakamaan sen läheisten kanssa, ketkä tarvitsevat neuvoja.
Darragh listasi yhteensä 15 realistista tapaa, miten poikaytävä voi auttaa häntä paniikkikohtauksen aikana. Suomensimme Darraghin neuvot alle:
1. Tiedä, että minua pelottaa ja en pysty selittämään miksi, joten ole kiltti ja älä sekoa tai ärsyynny minun takiani.
2. Etsi lääkkeeni, jos ne ovat lähellä ja varmista, että otan sitä.
3. Hengitysharjoitukset turhauttavat minua, mutta ne ovat tärkeitä. Koeta saada minut saamaan hengitykseni synkkaan sinun hengityksesi kanssa.
4. Tee helliä ehdotuksia asioista, joita voisimme tehdä yhdessä, jotta saan ajatukset paniikista pois (älä kerro minulle, mitä minun pitäisi/täytyisi tehdä [ja kuuntele, kun sanon ei johonkin asiaan]).
5. Dissosiaatio paniikkia ajatellen: muistuta minua, että näin on käynyt ennenkin ja tämäkin menee ohi. Se aina menee ohi, mutta se on h*lvetin pelottavaa, kun se tapahtuu, joten kerro vaikka minulle hauskoja faktoja minusta tai meidän elämästä yhdessä, mitkä saavat minut hymyilemään tai nauramaan.
6. Veden siemailu voi auttaa, mutta älä sano minulle, että minun täytyy syödä tai juoda, koska usko minua, minusta tuntuu kuin oksentaisin pian.
7. Jatka hengittämistä kanssani.
8. Jos voimme lähteä paikasta, jossa olemme, vie minut kotiin.
9. Ole todella, todella kiltti minua kohtaan. En tunne olevani oma itseni ja minua hävettää sekä tunnen syyllisyyttä jo siitä, että joudut kokemaan tämän, joten älä turhaannu kanssani.
10. Joskus todella iso, löysä, pitkä halaus auttaa minua tuntemaan, että olen turvassa.
11. Minun auttaminen hengittämään tulee olemaan vaikeaa, mutta niin tärkeää.
12. Jos se on todella paha, soita äidilleni, siskolleni tai parhaalle ystävälleni puolestani.
13. Sano minulle, että en taistelisi vastaan, sen sijaan antaisin sen mennä yli. Mitä enemmän koetan kontrolloida sitä (tai sinä koetat kontrolloida sitä), sitä pahempi se on.
14. Ole empaattinen kanssani. Et ehkä ymmärrä paniikkikohtausta, mutta ymmärrät minua.
15. Kun se on ohi (vaikka tunteja myöhemmin), aloita keskustelu siitä kanssani. Miten pärjäsit? Mitä voimme tehdä seuraavalla kerralla?
Darraghin listaus ja tviitti ovat saaneet suuren suosion Twitterissä, missä siitä on tykätty yli 22 000 kertaa ja sitä on jaettu eteenpäin tuhansia kertoja. Muut Twitterin käyttäjät ovat kiitelleet naista listauksen julkaisemisesta sekä jakaneet omia neuvojaan.
”Olen psykoterapeutti ja otin tämän listan talteen näyttääkseni sen osalle asiakkaistani ja pyydän heitä tutkimaan oman listan tekemistä. Kiitos, kun jaoit sen”, yksi kommentoi tviittiä.
”Hiljaa puhuminen ja yritys pitää etäisyyttä minun ja tuntemattomien välillä auttaa”, eräs nainen sanoi ja lisäsi, että rauhoittavaa musiikkia sisältävä soittolista auttaa myös.
”Tämä on niin hyvä! Aion todellakin säästää tämän ja jakaa sen kihlattuni kanssa”, toinen tviittasi.
”Tästä on todella apua, minulla ei ole ollut kohtausta noin kuuteen kuukauteen, mutta varalta”, Twitterissä kerrottiin.
”Johonkin muuhun keskittyminenkin auttaa. Kerro minulle huoneesta kaikki asiat, jotka ovat sinisitä. Kosketa pöytää, miltä se tuntuu”, eräs tviittaja vinkkasi.
”Biisejä, biisejä, biisejä. Lempigenren kuunteleminen etenkin paniikkikohtauksen jälkeen auttaa paljon. Ainakin minusta on tuntunut siltä”, eräs Darraghin tviittiä kommentoinut neuvoi kokeilemaan.
The Independentin mukaan hengittäminen on yleinen tekniikka, jota käytetään paniikki- tai ahdistuskohtausten kanssa. Anxiety Centren mukaan hidas, rento palleahengitys voi saada vartalon laukaisemaan luontaisen rauhoittavan vaikutuksen, joka toimii stressin vaikutuksia vastaan.
Anxiety Centre suosittelee myös aktiviteetteja, jotka saavat ajatukset muualle, koska mitä enemmän saat ajatuksia toisaalle, sitä nopeammin kohtaus loppuu. Myös 5-4-3-2-1-tekniikka on kätevä apu: katso ympärillesi ja tunnista viisi asiaa, jotka voit nähdä sillä hetkellä, tämän jälkeen huomioi neljä asiaa, jotka voit kuulla, kolme asiaa, jotka voit tuntea (mitä tahansa omista kengissä olevista jaloista sormessa olevaan sormukseen), sitten kaksi asiaa, jotka voit haistaa ja lopuksi yksi asia, jonka voit maistaa, mikä voi olla jopa oma kielesi, kunhan maistat sen.
Voit lukea lisää keskustelua ja neuvoja Twitterissä täällä.
Miten sinä toimit paniikkikohtauksen aikana, mikä sinua auttaa? Kerro kokemuksista kommenteissa!
Lähde: The Independent
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Suomikiekko: Raiskauksesta tuomittu jääkiekkoilija Severi Lahtinen: ”En kadu mitään”
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut