Ehkä et tiedä vielä edes mitä tämä suhteellisen uusi termi doomscrolling tarkoittaa?

Siitä ja sen haitallisista vaikutuksista kerrotaan The List-sivustolla. Kyseessä on ns. ”tuomioselailu”, joka tarkoittaa negatiivisten online-uutisten selailua. Sellaisia uutisia on netti täynnä, joten niitä ei voi olla huomaamatta. Monet eivät silti voi vastustaa niiden lukemista, ja niiden ääressä voi kulua useampi tunti.

Tunnistatko itsesi tästä kuvauksesta?

Kirjaudut esimerkiksi illalla juuri ennen nukkumaanmenoa sosiaalisen median tilillesi, jotta saisit nopean päivityksen siitä, mitä tällä hetkellä tapahtuu. Jokaisen viestin kohdalla, jonka siellä luet, kerrot samalla itsellesi, että aiot tarkistaa vain muutaman viestin lisää. Sitten ihan kuin tyhjästä eteesi ponnahtaa traaginen uutisotsikko ja klikkaat sen auki, koska sinun on tiedettävä tästä uutisesta enemmän. Luet vielä kolme, neljä, viisi samantyyppistä uutista, joiden ääreen löydät kuin itsestään. Ennen kuin huomaatkaan, rennoksi suunnittelemasi pikainen vilkaisu muuttuukin kolmen tunnin mittaiseksi ahdistusta aiheuttavaksi selailuksi, jonka aikana ehdit selaamaan monta huonoa uutista.

Tällainen pakkomielle lukea huonoja uutisia on niin yleistä, että sille on keksitty ihan oma termi: doomscrolling eli ”tuomioselailu” tai ”huolisurffailu”. Tällaisten uutisten lukeminen ei voi parantaa mielialaa, vaan päinvastoin se saa sinut vain huonolle tuulelle. Tämä ei välttämättä kuulosta heti kovin vakavalta, mutta tällä tavalla voi olla paljon vaikutusta terveyteesi.

Lisää stressiä ja ahdistusta – häiritsee myös nukkumistapojasi

Kun luet tuntien ajan huonoja uutisia, se vaikuttaa negatiivisella tavalla mielialaasi. Se voi pitää sinut hereillä, etkä saakaan unta, vaikka pitäisi nukkua. Siksi tämä harrastus varsinkin juuri ennen nukkumaanmenoa kannattaisi lopettaa.

Jatkuva huonojen uutisten lukeminen vaikuttaa myös siihen, kuinka stressaantuneeksi tunnet itsesi. Uutiset voivat myös järkyttää, joten ne lisäävät myös paniikkikohtauksia. Niiden lukeminen voi saada sinut myös masentumaan.

Mielenterveys ei ole ainoa asia, jolle tämä harrastus ei tee hyvää. Se vaikuttaa sinuun negatiivisesti myös fyysisellä tavalla. Pitkällä aikavälillä se lisää kortisolin ja adrenaliinin määrää, jotka molemmat ovat stressihormoneja. Kohonneiden stressihormonien taso liittyy moniin fyysisiin terveysongelmiin, kuten sydänsairaudet, diabetes ja ylipaino. Ja toki liika näyttöpäätteiden selailu saa aikaiseksi mm. niska- ja selkäkipuja.

Tässä on monta hyvää syytä, joiden takia kannattaa vähentää tätä aika vaarallisen harrastuksen harrastamista. Hyviä uutisiakin löytyy esimerkiksi Nainen.com -sivustolta!

Lähde: The List