Näin varmistat, että suhteesi kestää joulunajan stressin – lue asiantuntijoiden neuvot
Joulunaika voi olla melko stressaavaa: perheen ja sukulaisten kanssa tulee vietettyä kenties normaalia enemmän aikaa, mikä voi aiheuttaa stressiä, on pikkujouluja ja muita joulujuhlia, joissa käydä, pitää hankkia joululahjat ja -ruoat sekä mahdollisesti vielä matkustaa pyhien aikana.
Olipa ollut parisuhteessa joitakin kuukausia tai useamman vuoden, voi joulunajan lisääntynyt stressi olla haastavaa parisuhteelle.
”Joulunaika on usein kiireistä aikaa vuodesta ja se itsessään voi aiheuttaa enemmän jännitteitä parisuhteessa”, parisuhdeneuvoja ja sosiaalityön ammattilainen Melissa Pickett kertoi Bustlelle.
”Tämä aika vaikuttaa todella olevan enemmän – enemmän sosiaalisia tapahtumia, enemmän alkoholin käyttämistä joillekin, enemmän kokoontumisia perheen kanssa, enemmän rahan käyttämistä, enemmän olemista, enemmän tekemistä. Tämä voi viedä paljon aikaa ja energiaa, mikä johtaa kärsivällisyyden ja tunnevarastojen laskuun monille”, hän jatkoi.
Kaiken kukkuraksi tämä aika vuodesta pitäisi olla ilon ja onnen aikaa. Mutta jos koet olevasi uupunut, stressaantunut ja kaikkea muuta kuin iloinen, on se Pickettin mukaan helppo purkaa omaan kumppaniin, koska oma parisuhde on oma turvasatama, mutta se voi johtaa riitoihin ja aiheuttaa enemmän stressiä.
Joulunajan stressin ei kuitenkaan tarvitse antaa pilata ja vaikuttaa parisuhteeseen. Parisuhteiden asiantuntijat kertoivat Bustlelle vinkkejä tavoista, joilla suhteesta voi tehdä tähän aikaan vuodesta sitkeämmän ja suomensimme heidän neuvot alle.
Käykää ennen joulunajan hulinaa keskustelu rahasta ja prioriteeteistanne
Jos haluaa pitää rauhan maassa, on hyvä kommunikaatio läpi joulunajan tärkeää. On kuitenkin hyvä idea keskustella myös ennen jouluhulinan alkua, jotta pari on samalla sivulla – etenkin rahasta.
”On tärkeää, että parit asettavat rajat lahjojen hintalapuille ja puhuvat avoimesti odotuksistaan rahankäytön suhteen juhlapyhien alla”, lisensoitu avioliitto- ja perheterapeutti Becky Stuempfig sanoi.
”Monet parit kärsivät taloudellisesta stressistä tähän aikaan vuodesta ja suunnitelman teko etukäteen voi auttaa minimoimaan taloudelliset paineet”, hän lisäsi.
Prioriteeteista on myös tärkeä puhua ja olla samalla sivulla siitä, miten aikaa halutaan käyttää loppuvuoden aikana – käydäänkö kaikissa pikkujouluissa vai pidetäänkö kiinni vai läheisten ystävien ja perheen kesken vietetyistä illanvietoista? Suunnitelmien teko etukäteen ja hyvä kommunikatio auttavat välttämään viime hetken stressitekijöitä. Tällainen keskustelu kannattaa merkitä jopa kalenteriin.
”Voi auttaa, jos siitä tekee erityisen tekemällä niistä ’treffit’, mikä on samalla tpaa viettää aikaa yhdessä, ennen kuin joulukaaos alkaa”, Stuempfig vinkkaa.
Asetu hetkeksi kumppanisi kenkiin, kun aistit riidan olevan lähellä
Jos stressi saa parin riitelemään enemmän kuin yleensä, Pickett suosittelee toistamaan tätä hokemaa: ’Ihmiset tekevät parhaansa.’ Voit ajatella, miten itse muutut, kun olet myllerryksessä: on mahdollista, että et ole paras versio itsestäsi, mutta koetat silti parhaasi mukaan painaa eteenpäin. Ajattele siis kumppaniasi samalla tavalla.
”Miten asiat muuttuvat, kun pysähdyt ja oletat kumppanisi tekevän parhaansa”, Pickett sanoi.
”Tämä ei tarkoita, etteikö hän olisi vastuussa teoistaan, mutta kun valitse uskoa, että hän tekee parhaansa, pystyt pehmentymään, pysymään osallistuvana ja käyttämään empatiaa pitääksesi keskustelun jatkuvana”, hän lisäsi.
Tee mindfulness-harjoituksia
”Uskon vahvasti mindfulness-harjoituksiin stressiä ja ahdistusta lievittävänä tapana ja auttamaan meitä olemaan tietoisempia tunteistamme”, lisensoitu, kliininen pariskuntien neuvontaan erikoistunut sosiaalityöntekijä Jennifer Monninger kertoi Bustlelle.
Joulunaika voi kaikkinen rutiinien muutoksineen, lisääntyneen sosialisoinnin ja perheen kanssa enemmän vietetyn ajan myötä saada pinnasi olemaan kireämmällä. Usein ei ole aikaa rentoutua. Mindfulness-harjoitukset voivat auttaa hengittämään, pysymään hetkessä ja vapauttamaan osan joulunajan tuomasta stressistä. Jopa muutaman minuutin meditointi voi auttaa tuntemaan olon rauhallisemmaksi ja rennommaksi. Tähän voi hyödyntää avuksi myös erilaisia mindfulness-sovelluksia.
Varmista, että seksille on aikaa
Seksielämä voi kärsiä, kun on paljon tehtävää ja paljon meneillään. Monningerin mukaan on kuitenkin tärkeää pitää intiimit puuhat prioriteettina, jos haluaa suhteen olevan kestävämpi tähän aikaan vuodesta. Joillekin stressi voi vain kiihdyttää haluja, mutta usein se toimiin jarruna eikä seksiin ja intiimiyteen ole intoa. Jotta näin ei pääse käymään omassa parisuhteessa, on tärkeää tehdä asioita, jotka vähentävät stressiä. Riittävä nukkuminen, kuntoilu, yhdessä nauraminen ja ajan ottaminen itselle voivat olla Monningerin mukaan hyödyllisiä tapoja vähentää yleistä stressiä suhteessa. Voi myös auttaa, jos aikatauluttaa tilaisuuksia seksin harrastamiseksi, joten sinulla on jotain, mitä odottaa kiireisen viikon aikana.
Pidä yhteyttä yllä pienillä rituaaleilla
Pienet teot ja eleet voivat pitää hektisen joulunajan keskellä yllä yhteyttä parin osapuolten välillä. Bustlen mukaan tällaisia tapoja ovat muun muassa kuulumisten vaihto joka ilta töiden jälkeen tai suukottaminen, kun näette toisenne päivän jälkeen tai lähdette pois toistenne luota. Nämä saattavat olla osa arkea jo muutenkin ja se on tärkeää yleisestikin suhteen kannalta, mutta stressaavina aikoina ne etenkin voivat auttaa pitämään suhteen kasassa.
Pidä odotukset realistisena
Joulunaika voi olla taianomaista parisuhteelle, mutta on tärkeää antaa taian tapahtua eikä odottaa sitä. Esimerkiksi: olette tapailleet jo jonkin aikaa, joten sinulla voi olla odotuksia, että kumppani vie suhteenne uudele tasolle juhlapyhien aikana. Bustlen mukaan korkeat odotukset voivat kuitenkin johtaa pettymyksiin. Jos todella haluat tehdä suhteesta kestävämmän tähän aikaan vuodesta, on parasta pitää odotukset kurissa.
”Parisuhdeodotukset, joita tulee sormusmainoksista ja siirappisista televisioelokuvista, eivät edistä kasvuasi. Pidä jalat maassa omassa suhteessasi”, avioliitto- ja perheterapeutti Christine Scott-Hudson neuvoi.
Kerro rehellisesti kumppanillesi, miltä perheesi seurassa oleminen tuntuu sinusta
Ajan viettäminen perheen ja sukulaisten kanssa ei välttämättä ole helppoa – etenkin jos siihen kuuluu toksisia ihmissuhteita tai toksisia perheenjäseniä. Bustlen mukaan paras tapa vahvistaa suhdetta on odottaa haasteita ja käydä vaikeita keskusteluita kumppanin kanssa etukäteen.
”Minusta tukalinta perheen seurassa olossa tähän aikaan vuodesta on se väistämätön paluu teini-ikäiseen itseensä ja siitä johtuva nolottava kierre, joka paljastaa sinun vähemmän imartelevan puolen kumppanillesi”, sertifioitu valmentaja ja trauman jälkeisen kasvun opas Jo Tucker sanoi.
Älä kuitenkaan pelkää olla haavoittuva ja käy rehellisiä keskusteluja kumppanin kanssa siitä, miltä perheesi seurassa oleminen sinusta tuntuu.
”Tehkää suunnitelmia, joilla voitte auttaa toisianne. Tehkää tila, jotta kun pahin tapahtuu, voi sen täyttää lohdulla häpeän sijaan”, Tucker vinkkasi.
Anna kumppanille omaa aikaa ja vietä itsekin aikaa yksistään
Joskus vahvemman siteen luominen tarkoittaa sitä, että antaa toiselle tilaa hengittää ja tehdä omia juttujaan.
”Antamalla kumppanille tilaa hengittää, hän saa rentouduttua ja kerättyä ajatuksiaan, mikä johtaa lopulta siihen, että hän on paremmin valmis käsittelemään joulunajan stressit ja on myös parempi kumppani”, parisuhdeasiantuntija April Davis kertoi Bustlelle.
On myös tervettä ottaa hieman aikaa itselleen.
Älä murehdi pikkujuttuja
Joulunaikaan on paljon paineita siitä, että kaikki on täydellistä tai menee täydellisesti, mutta täydellisyyteen pyrkiminen johtaa vain runsaaseen stressiin ja jännitteisiin. Koeta siis parhaasi mukaan antaa pikkujuttujen olla ja älä tee kärpäsestä härkästä.
”Joulunpyhissä on kyse yhdessä olemisesta ja laatuajan viettämisestä rakkaimpien kanssa, ota hyöty siitä ja muista, että kaikki muu on kirsikka kakun päällä”, Davis totesi.
Kun et riitele kumppanisi kanssa siitä, onko kaikki juuri niin kuin halusit, voitte nauttia yhdessä hyvästä joulunajasta, joka vain lähentää teitä.
Ottakaa tämä aika vastaan tiiminä
”Koska pareihin vaikuttuvat ulkoiset ihmissuhteet, mukaan luettuna perhe ja ystävät, on tärkeä ottaa tiimilähestymistapa luodakseen kestävyyttä ja joustavuutta parisuhteeseen”, parisuhteisiin erikoistunut kliininen psykologi Carla Marie Manly selitti Bustlelle.
Tämä tarkoittaa sitä, että kommunikaatio toimii, että on toisen tukena, kiltti ja kunnioitava toista kohtaan jopa stressaantuneena ja luo myös yhteisiä, omia jouluperinteitä parina.
”Tämä hellä, yhteistyöllinen lähestymistapa edistää sitkeyttä ja lähentymistä parisuhteessa”, Manly sanoi.
”Kun olette yhtä tiimiä kumppanin kanssa luodaksenne jouluilmapiirin, joka kunnioittaa ja arvostaa yhteisiä sekä yksilöllisiä tarpeita, hyötyy parisuhde siitä valtavasti”, hän päätti.
Lähde: Bustle
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Suomikiekko: Raiskauksesta tuomittu jääkiekkoilija Severi Lahtinen: ”En kadu mitään”
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut