Black Friday on maailman suurimpia ja tunnetuimpia ostospäiviä, joka on levinnyt Suomeen Yhdysvalloista.

Perjantaina 27. marraskuuta vietetään Black Fridayta, ja monet suomalaisetkin odottavat lähes vesi kielellä, että pääsevät käsiksi ostospäivän alennuksiin ja tarjouksiin. Parhaiten säästöjä teet kuitenkin viettämällä Älä osta mitään -päivää.

Luonto-Liiton kampanja haastaa Black Fridayn ja kannustaa osallistumaan päivän mittaiseen ostolakkoon samaisena perjantaina, 27. marraskuuta. Päivällä halutaan haastaa jokainen miettimään omia kulutustottumuksia tavaran, ruoan, asumisen ja liikkumisen suhteen sekä niiden vaikutuksia ympäristölle.

Luonto-Liiton mukaan nykyinen kulutuskulttuuri on muutettava kestävämmäksi. Älä osta mitään -päivän koordinaattori Riina Pippurin mukaan vastuullinen kuluttaminen on kaikkien asia.

”Kuluttamiseen perustuva kulttuurimme on kestämätöntä ja sen vaikutukset ympäristölle ja luonnolle katastrofaalisia. Kuluttaminen ei tee meistä myöskään onnellisia, päinvastoin”, Pippuri kertoo Luonto-Liiton tiedotteessa.

”Nyt olisi hyvä aika pysähtyä ja kysyä, millaisen tulevaisuuden haluamme lapsillemme? Kasvatammeko heidät osaksi kulutuskulttuuria vai kohti kestävämpiä arvoja”, hän jatkaa.

Yhä ajankohtainen kampanja

Luonto-Liiton mukaan nuorten suurimpia huolenaiheita on ilmastonmuutos. Moni nuori elää ristiriidassa, jossa yhtäältä koetaan ilmastohuolta ja toisaalta halutaan olla mukana kulutuskulttuurissa hankkimalla tuotteita, joita muillakin on.

”Nuoren on tärkeää voida kokea, että aikuiset ottavat vastuun hiilijalanjäljen kohtuullistamisesta. Samaan aikaan perheessä voidaan luoda ilmapiiriä, jossa yhteisen tekemisen keskiöön nousevat muut kuin kuluttamiseen perustuvat asiat, kuten luonnossa liikkuminen ja vaikka kirjojen lukeminen”, Pippuri toteaa.

Älä osta mitään -päivää on vietetty Suomessa jo vuodesta 1993, mutta se on valitettavasti yhä ajankohtainen. Luonto-Liiton mukaan ylikuluttaminen johtaa metsäluonnon köyhtymiseen, luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen sekä luonnonvaraisten lajien elintilan kaventumiseen.

Maailman ylikulutuspäivää vietettiin 22. elokuuta, joka oli yli kolme viikkoa myöhemmin kuin vuonna 2019. Luonto-Liiton mukaan koronakriisi on osoittanut, että kulutuksen muuttaminen on mahdollista lyhyessäkin ajassa, kun on pakko.

”Johdonmukaiset poliittiset päätökset ja kansalaisten oma toiminta ovat kuitenkin kriisiä toivottavampia ratkaisuja ympäristöongelmiin”, liitto muistuttaa tiedotteessaan.

Lisätietoa kampanjasta löydät täältä, minkä lisäksi Älä osta mitään -päivälle on oma tapahtumasivu Facebookissa sekä myös Facebook– ja Instagram-sivut. Voit osallistua kampanjaan viettämällä päivän mittaisen ostolakon sekä käyttämällä sosiaalisessa mediassa esimerkiksi aihetunnisteita #äläostamitään ja #äläostamitäänpäivä.