Keho tarvitsee vettä toimiakseen kunnolla.

Suurin osa ihmisistä onkin enemmän huolissaan siitä, ettei juo tarpeeksi vettä. Liika veden juominen voi kuitenkin olla vaarallista.

Liiallinen nesteytys voi johtaa vesimyrkytykseen. Tämä tapahtuu, kun suolan ja muiden elektrolyyttien määrä kehossasi tulee liian laimennetuksi. Hyponatremia on tila, jossa natriumin (suolan) tasot laskevat vaarallisen mataliksi. Tämä on ylinesteytyksen suurin huolenaihe.

Jos elektrolyytit laskevat liian matalalle liian nopeasti, se voi olla kohtalokasta. Ylinesteytyksen aiheuttama kuolema on hyvin harvinainen, mutta mahdollinen.

Kuinka kehossa voi olla liikaa vettä?

Syitä kehon liialliseen nesteytykseen on kaksi:

Lisääntynyt vedenotto

Näin käy, kun juodaan enemmän vettä, kuin munuaiset pystyvät poistamaan virtsasta. Tämä voi aiheuttaa liiallista veden kerääntymistä verenkiertoon. Tavallisesti huipputason kestävyysurheilijoilla on vaarana nesteyttää kehoansa liikaa.

Vesi ei poistu kehosta

Tämä tapahtuu, kun nesteet eivät poistu kehosta kunnolla. Esimerkiksi jotkin sairaudet estävät nesteiden poistumista kehosta.

Molemmat näistä tavoista ovat vaarallisia, koska ne hajottavat veren ja natriumin välisen tasapainon.

nainenjuovetta
Kuva: Fotolia

Ylinesteytyksen oireet

Ylinesteytyksen oireita voi olla hankala alkuun tunnistaa. Kun tila etenee, yleisiä oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, päänsärky ja mielentilan muutokset, kuten sekavuus.

Jos ylinesteytystä ei hoideta, se voi aiheuttaa natriumpitoisuuden laskun, eli hyponatremian, josta alussa mainittiin. Voimakas hyponatremia aiheuttaa myös päänsärkyä ja pahoinvointia, mutta myös voimattomuutta ja lihaskramppeja, vakavassa tapauksessa hermosto-oireita ja kouristelua.

Kuinka ylinesteytys todetaan?

Lääkärissä selvitellään sairaushistorian perusteella, aiheuttavatko oireet ylinesteytystä tai jokin muu tila. Lääkäri suorittaa myös fyysisen tutkimuksen ja hän voi määrätä myös veri- ja virtsatestejä.

Kuinka ylinesteytys hoidetaan?

Hoito määräytyy sen mukaan, kuinka vakava tila on, ja mikä on aiheuttanut elimistön liiallisen nestemäärän nousun. Hoitoon kuuluu mm. vähentää nesteen saantia, diureettien käyttäminen ja ongelmaa aiheuttavien lääkkeiden lopettaminen. Vaikeissa tapauksissa elimistön natriumtilaa myös korjataan.

Kuinka ylinesteytyksen voi estää?

Yleensä vettä juodaan paljon urheillessa, jolloin vaarana saattaa olla nesteyttää kehoa liikaa. Urheilujuomien käyttö on suositeltavaa, jotta elektrolyyttitasapino säilyy. Useimmissa urheilujuomissa on yleensä sokeria, natriumia ja kaliumia. Lisäksi kannattaa luottaa omaan janon tunteeseen.

Jos taas jokin sairaus, kuten mm. diabetes tai munuaissairaus aiheuttaa nesteen kertymistä, kannattaa keskustella oman lääkärin kanssa parhaasta hoidosta. Lääkäriin on hyvä olla yhteydessä myös silloin, jos on epätavallisen janoinen. Lisääntynyt janon tunne voi olla merkki sairaudesta, joka vaatii lääketieteellistä hoitoa.

Jaa tämä artikkeli kavereille!

Lue myös, mikä todella yksinkertainen asia kertoo, juotko tarpeeksi vettä.

Lähde: Healthline, Terveyskirjasto