Pandemian aikana vanhemmuus voi olla erityisen vaikeaa. Monille meistä vanhemmuus COVID-19: n aikana on yksi vaikeimmista asioista, mitä olemme käyneet läpi. Ei ole yllättävää, että Googlen suositut hakutermit käsittelevätkin vanhempien loppuun palamista, stressiä ja tunteiden hallintaa.

Ei ole myöskään yllättävää, että lapsilla on enemmän stressiin liittyviä oireita kuin koskaan ennen. Koronavirus on kuin jana, joka jatkuu, eikä näytä siltä, ​​että olemme pääsemmässä sen yli vähään aikaan.

Vanhemmuus on usein vaikeaa ilman pandemiaakin. Joskus turhautuessamme unohdamme, että voimme tehdä ihan pieniä muutoksia, jotka auttavat meitä olemaan parempia vanhempia ja ymmärtämään lapsiamme paremmin. Muutos voi olla niinkin yksinkertaista, kuin kolmen sanan muistaminen. Muista ainakin yksi näistä sanoista joka päivä, sillä se auttaa sinua suhtautumaan asioihin lempeämmin.

VIELÄ

Tämä on sana, jonka voi liittää minkä tahansa lauseen loppuun, joka alkaa sanoilla “En voi”, ”En pysty” tai ”En osaa”. Liittyvätpä sanat sitten mihin yhteyteen tahansa, kuten: En pysty laatimaan raportteja ajallaan. En pysty saamaan tätä työtehtävää loppuun jne. Sana ”vielä” muuttaa lauseen positiivisemmaksi ja toiveikkaammaksi: En pysty suoriutumaan tästä veroilmoituksesta – vielä. En osaa valmistaa terveellistä ruokaa – vielä. En pysty käsittelemään tätä vaikeaa asiaa- vielä.

Kuinka tämän sanan käyttö toimii erinomaisesti vanhemmuudessa? En voi pysyä rauhallisena, kun lapset riitelevät – vielä. En voi auttaa lasta kotitehtävissä- vielä. En voi saada lapsia noudattamaan nukkumaanmenoaikaa – vielä.

JA

Tämä sana auttaa meitä muistamaan, että asioilla voi olla kaksi eri merkitystä. Kaksi näennäisesti ristiriitaista asiaa voi olla totta samanaikaisesti. Sanan ”ja” käyttö lasten kanssa auttaa meitä välittämään horjumatonta rakkauttamme ja uskoamme heihin, vaikka me nuhtelemme heitä. Olet kiltti poika, JA meidän on opittava käyttäytymään hyvin jonossa. Olet vastuullinen lapsi JA meidän on keksittävä parempi tapa siihen, että muistat pakata koulukirjat reppuun. Olet hyvä ihminen JA sinun on opittava olemaan kaverille reilumpi.

Loppujen lopuksi lapsemme voivat olla kaikkein ärsyttävimpiä olentoja maailmassa JA me rakastamme heitä enemmän kuin voimme ilmaista, eikö?

MIKSI

Tämä on sana, joka auttaa meitä ymmärtämään, että lapsemme sekä myös omaan käyttäytymiseemme on usein monia motivaatioita. Miksi lapsellani oli niin voimakas reaktio, kun pyysin häntä menemään illalla nukkumaan? Miksi tämä odotustilanne saa lapseni menettämään hermonsa?

”Miksi” on hieno sana myös vanhemmille, koska se auttaa meitä ymmärtämään, miksi voimme joskus reagoida niin epätasaisesti stressitekijöihin. Miksi voin pysyä niin rauhallisena lapsen itkiessä, kun hän ei saa haluamaansa, mutta reagoin voimakkaasti, kun toinen lapsista pilkkaa toista sisarusta? Liittyykö se ehkä omiin ratkaisemattomiin tunteisiin sisarusten kiusaamisesta? Miksi tiistai-illat ovat niin vaikeita kotonamme? Onko mahdollista hallita aikataulua tiistaisin paremmin? ”Miksi” on hyvä selvittää, onko menneisyydestämme ”haamuja”, jotka häiritsevät vanhemmuutta tänä päivänä. Usein, kun reagoimme voimakkaasti lastemme kanssa, se johtuu joko omasta stressitasostamme tai lapsuudessa koetuista tunteista. Miksi-sana auttaa meitä selvittämään käyttäytymiseen johtavat mallit.

Lähde: Psychology Today