Näe yksi Suomen uhanalaisimmista kaloista livenä – WWF:n livekameraa seuraavat nyt tuhannet suomalaiset
Vedenalaiseen maailmaan vievä livekamera oli käytössä viime vuonnakin, jolloin sitä katsottiin lähes 200 000 katselukertaa.
WWF on avannut osana Luontolive-palveluaan uuden livekameran, joka vie katsojan pinnan alle seuraamaan kalojen edelleen melko salattua elämää. Kalakamera sijaitsee Hiitolanjoella, missä nousevat Suomen ainoat luonnonvaraiset järvilohet.
”Kalakamera tarjoaa mahdollisuuden harvinaiseen näkyyn eli äärimmäisen uhanalaiseksi luokiteltavan järvilohen kutupuuhiin”, WWF:n ohjelmapäällikkö Sampsa Vilhunen kertoo.
Vedenalaiskamerassa tullaan suurella todennäköisyydellä näkemään Venäjän Laatokalta uineita vaelluskaloja, järvilohia ja taimenia, joiden kutuvaellus katkeaa Suomen puolen vesivoimaloista alimpaan, Kangaskoskeen. Molemmat lajit ovat uhanalaisia, koska jokien patoaminen on estänyt niiden pääsyn lisääntymisalueille.
”Kalat ovat päässeet uhanalaistumaan osin siksi, että ihmiset eivät näe niitä normaalielämässään muuten kuin lautasellaan. Siksi kalojen kohtaamat uhat pysyvät pääosalle kansaa etäisinä”, Vilhunen sanoo.
WWF on mukana Hiitolanjoen patojen purkamisessa. Vilhusen mukaan Hiitolanjoen kolmen vesivoimapadon purkaminen ja laajojen lisääntymisalueiden palauttaminen alkaa ensi vuonna.
Viime vuonna bongattiin myös saukko
Kalakamera tuo katsojille tutuksi Suomen virtavesiluntoa ja sen monimuotoista lajistoa. WWF:n mukaan lähetyksessä nähdään aluksi todennäköisesti taimenia, ja järvilohet uivat kameran teen vesien kylmetessä entisestään – lohikalat alkavat aktioivuta, kun veden lämpötila laskee alle 10 asteeseen.
WWF:n kalakamera oli käytössä jo viime vuonna samassa paikassa, jolloin lähetys keräsi lähes 200 000 katselukertaa. Vedenalaiskuvissa esiintyi yli kymmenen lajia, kun järvilohien lisäksi kamerassa nähtiin muun muassa saukko ja muita kalalajeja, kuten taimenia, haukia, ahvenia, töröjä, turpia ja seipejä.
Järvilohella on korkeat kriteerit kutupaikalle: joen pohjan, syvyyden, virtauksen ja sijainnin tulee olla oikea. WWF:n virtavesiasiantuntija Manu Vihtonen kertoo, että viime vuonna ennen kameran asentamista paikalleen talkoilla pöyhittiin lohikalojen kutusoraikot kuntoon ja rakennettiin lohenpoikasten kasvulle sopiva elinympäristö.
”Silmiin pistävää tänä vuonna oli, kuinka paljon enemmän pieniä lohia näkyi. Myös kameran kautta niitä näkyy viime vuotta enemmän, mikä on todella hienoa. Työmme tulos on siis selvästi nähtävillä”, kommentoi kameran asennukseen Hiitolanjoella molempina vuosina osallistunut Vihtonen.
WWF on toteuttanut kalakameran yhdessä Rautjärven kunnan ja paikallisten vapaaehtoisten kanssa ja se toteutetaan osana Vauhtia vaellukseen -hanketta. Kalakameran löydät Luontoliven sivuilta täältä, missä on käynnissä myös syyskuun lopulla avattu lintukosteikon elämää seuraava kamera sekä katsottavissa koosteita aiemmista livekameroista, ja alta näet, miltä järvilohi näyttää.
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Suomikiekko: Raiskauksesta tuomittu jääkiekkoilija Severi Lahtinen: ”En kadu mitään”
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut