”Mutta mitä sinä sitten syöt?” – Tällaisia tokaisuja vegaanihaasteeseen osallistuvat saavat kuulla tässä kuussa
Tammikuussa maailmalla vietetään Veganuarya, joka on yhdistelmä vegaania tarkoittavasta vegan-sanasta ja tammikuuta tarkoittavasta January-sanasta.
Käytännössä Veganuary tarkoittaa siis vegaanista tammikuuta. Suomessa vegaanista ruokavaliota kannustetaan kokeilemaan koko tammikuun kestävällä vegaanihaasteella, jonka järjestää Oikeutta eläimille -yhdistys.
Vegaanihaasteeseen osallistuva saa päivittäin kuukauden ajan sähköpostiin uutiskirjeen, jossa on reseptejä ja käytännöllistä tietoa kasvissyönnistä. Halutessaan haasteeseen osallistuva voi saada myös oman tuutorin, joka auttaa haasteen aikana.
Vegaanihaastetta on järjestetty Suomessa vuodesta 2013 lähtien ja sen tavoitteena on tehdä kasvissyönnin kokeilemisesta mahdollisimman helppoa. Tänä vuonna haasteeseen on tarttunut jo yli 20 000 ihmistä ja mukana on julkisuudesta tuttuja henkilöitä, kuten artistit Antti Tuisku, ABREU ja Mira Luoti, näyttelijä Krista Kosonen ja ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari.
Vegaaninen ruokavalio on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Tästä huolimatta jos vegaanihaasteeseen tarttuu tai kokeilee vegaanista tai kasvispainotteisempaa ruokavaliota muuten vain, voi varautua siihen, että päätös herättää muissa ihmettelyä ja kummastelua.
Veganuaryn kunniaksi brittilehti Metro listasi kysymyksiä ja tokaisuja, joita vegaanista ruokavaliota kuukauden ajan kokeilevat saavat tammikuun aikana kuulla, sekä nasevia vastauksia niihin. Suomalaista vegaanihaastetta kokeileville tai vegaaniseen ruokavalioon vasta siirtyneille samat toteamukset voivat tulla myös hyvin tutuksi.
1. ”Mutta mitä sinä sitten syöt?” – Ruokaa, kuten kaikki muutkin.
2. ”Varmastikaan et saa tarpeeksi proteiinia?” – Muun muassa pähkinöissä, kvinoassa, siemenissä, tofussa ja soijassa on paljon proteiinia, ja tasapainoista ruokavaliota noudattamalla sitä saa vegaaninakin tarpeeksi.
3. ”Joko sinulla on anemia?” – Vegaanit kyllä joutuvat huolehtimaan ruokavaliossaan olevan raudan määrästä, koska kehon on vaikeampi imeä itseensä kasviperäistä rautaa kuin eläinperäistä, mutta mahdotonta se ei ole.
4. ”Eikö se ole todella tylsää?” – Ei ole. Netti pursuaa erilaisia blogeja ja sivustoja, joilta saa vinkkejä ruoanlaittoon, ja monissa ruokapaikoissa sekä -kaupoissa vegaanituotteet ovat lisääntyneet, joten tammikuun aikana voi syödä vaikka joka päivä jotain erilaista.
5. ”Miten voit elää ilman pekonia?” – Se on helppoa. Vai tiedätkö jonkun vegaanin kupsahtaneen, kun ei ole saanut pekonia?
6. ”Haittaako sinua, jos syön seurassasi pihvin/juustoa/jotain muuta eläinperäistä?” – Tämä tuskin haittaa ketään vegaania, sillä jokainen ihminen tekee itse omat valintansa.
7. ”Miten voit syödä salaattia jatkuvasti?” – Näin ei suinkaan ole. On olemassa paljon muutakin ruokaa, joka on vegaanista, eivätkä kaikki ole mitään terveellistä syötävää – herkkuosastoltakin kun löytyy vegaanisia karkkeja, suklaata, keksejä ynnä muuta.
8. ”Kuulin, että kasvitkin tuntevat kipua…” – Metro huomauttaa, että tätä ei ole todistettu.
9. ”Minulla ei ole mitään käsitystä, minkälaista ruokaa sinulle tarjoan.” – Tältä tilanteeltahan voi toki välttyä, kun kysyy vegaanilta itseltään suosituksia.
10. ”Miksi teet näin?” – Moni saattaa osallistua vegaanihaasteeseen vain kokeillakseen, pystyykö siihen tai he haluavat elää terveellisemmin yhden kuukauden ajan. Myös halu olla kiltimpi eläimiä ja ympäristöä kohtaan on monella vegaanisen ruokavalion kokeilun taustalla.
11. ”Eikö sinulla ole koko ajan nälkä?” – Ei ole. Kun nälkä iskee, silloin syödään, ja vaihtoehtoja riittää, kuten kohdasta 4. ilmenee.
12. ”Sinulla on varmasti monien vitamiinien puutos..?” – Vegaanihaastetta tai Veganuarya kokeileva syö todennäköisesti niin paljon enemmän kasviksia ja hedelmiä, että saa vitamiineja tarpeeksi.
13. ”Vegaaninen ruoka on outoa.” – Tämä ei pidä paikkaansa, sillä niin monta erilaista suosittua ruokaa ja annosta on mahdollista toteuttaa myös vegaanisena versiona.
14. ”Vegaaninen ruoka ei ole hyvästä ympäristölle.” – Metron mukaan on totta, että tiettyjen viljelykasvien intensiivinen viljely voi olla pahasta ympäristölle, mutta tästä iso osa on tarkoitettu ruoaksi eläimille. Ihmisten ruoaksi tarkoitettujen syötävien viljely on paljon merkityksettömämpi vaikutukseltaan kuin karjan ruoaksi viljellyt viljelykasvit.
Voit lukea lisää vegaanihaasteesta sekä osallistua siihen tai haastaa ystäväsi osallistumaan siihen täällä.
Lähde: Metro
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut
- Nainen, mies flirttailee kanssasi myös näin vaikka et uskoisi