Vaikka koronaviruksen leviämisen estämiseksi laadittuja rajoituksia on purettu, ei tauti ole kadonnut minnekään, mutta rajojen avautuessa matkustus ja lomailu ulkomailla lisääntyvät.

Hallitus suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista. Perustuslain mukaan Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kuitenkin muistuttaa, että oireisena tulee välttää kaikkea tarpeetonta liikkumista ja on hakeuduttava testiin. Oireisena ei saa lähteä matkalle, ei kotimaassa eikä ulkomaille.

”Suomalaisia tai Suomessa asuvia matkustaa myös sellaisiin maihin, joiden epidemiatilanne on meitä huonompi. Oleskelu tällaisessa maassa lisää riskiä koronavirustartunnalle verrattuna riskiin Suomessa”, sanoo THL:n johtava asiantuntija Jari Jalava.

THL:n mukaan tämä lisää riskiä tartuntojen kasvulle Suomessa matkailijoiden palatessa takaisin. Näistä korkeamman tartuntariskin maista tuleville matkailijoille annetaan rajatarkastuksen yhteydessä THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) laatima ohje siitä, miten vähennetään riskiä koronavirustartunnoille Suomessa, ja sama ohje suosittaa omaehtoista 14 vuorokauden pituista karanteenia.

”Tiedossamme on Suomessa todettuja tartuntatapauksia, jotka ovat todennäköisesti peräisin Balkanin alueelta. Esimerkiksi Espanja on myös suomalaisten matkailijoiden suosiossa. Tautitilanteen vuoksi alueelle matkustaminen ei ole suositeltavaa”, Jalava alleviivaa.

Omaehtoinen karanteeni korostuu

THL muistuttaa, että jos matkan aikana sairastuu, on otettava yhteyttä terveydenhuoltoon ja hakeuduttavat testeihin. Oireisena on erityisesti pidettävä etäisyyttä muihin ihmisiin ja muistettava hyvä yskimis- ja niistämishygienia.

”Lomalla vieraillaan ja ollaan usein tiiviisti samoissa kohteissa ja nähtävyyksillä kuin muualta maailmalta tulevat matkailijat, joten hygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeää”, Jalava kuvailee.

Omaehtoinen karanteeni on yksi tärkeimmistä keinoista ehkäistä tartuntojen leviämistä Suomessa. Kahden viikon omaehtoisen karanteenin perusajatuksena on, että

  • koronavirustartunnan itämisaika on pisimmillään 14 vuorokautta ja tartuttavuus alkaa noin kaksi vuorokautta ennen oireita
  • henkilö välttää kontakteja muihin ihmisiin mahdollisimman paljon
  • työssäkäynti ja muu välttämätön toiminta ovat kuitenkin mahdollisia.

”Karanteenilla ehkäistään oireettomien henkilöiden aiheuttamia tartuntoja. Oireisena on hakeuduttava testiin ja pysyttävä kotona”, Jalava toteaa.

Epidemia ei ole vielä ohi

THL: terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen sanoi Ylen aamussa tiistaina 28. heinäkuuta, että hengitysmaskien käyttöönottamista mietitään tällä hetkellä aktiivisesti. Salmisen mukaan tilanne ei ole vielä sellainen, että olisi kohtuullista vaatia kaikissa tilanteissa maskin käyttöä, mutta hän epäili asian tulevan todennäköisesti ajankohtaiseksi viimeistään silloin, kun ihmiset alkavat suuremmissa määrin palata lomilta, ja tietysti silloin, jos epidemiatilanne muuttuu radikaalisti.

Salminen myös muistutti, ettei koronaepidemia ole ohi ja suositukset on yhtä tarpeen ottaa vakavasti esimerkiksi etäisyyteen ja käsihygieniaan liittyen. Salmisen mukaan on olemassa riski, että epidemian torjumisessa tulee takaisku, mikä voi olla seuraus siitä, jos käsi- ja hengitystiehygienia sekä turvavälit etenkin sisätiloissa unohdetaan.

”Kun mennään syksyä kohti, hengitystieinfektiot tuppaavat lisääntymään joka vuosi. Ei ole mitään syytä ajatella, että koronan suhteen perusriski olisi erilainen. Syksy tulee olemaan aikaan, jolloin pitää seurata tarkasti tätä tilannetta”, Salminen sanoi Ylelle.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen pitää Ylen mukaan koronan toisen aallon iskemistä Suomeen näillä näkymin todennäköisenä, jos varotoimenpiteitä ei noudateta. Lisäksi hän kaipaisi kansallista suositusta kasvomaskien käytölle.

”Peräänkuulutan maskisuositusta, jotta väestölle tulee ymmärrys siitä, että tauti leviää myös hengitysteitse yskiessä, puhuessa ja aivastaessa. Silloin kun turvavälejä ei voida pitää, niin kasvomaski ilman muuta käyttöön”, Ruotsalainen totesi maanantaina A-studiossa.

Voit tutustua ajankohtaiseen tietoon koronaviruksesta THL:n sivuilla täällä, minkä lisäksi löydät sivuilta myös muun muassa matkustajaohjeen. Hallituksen päätöksen sisä- ja ulkorajaliikennettä koskevien rajoitusten jatkosta voit lukea täältä.