Pitkät, onnelliset suhteet eivät synny tyhjästä, vaan ne vaativat myös työtä ja halua kehittyä.

Ihmiset muuttuvat ajan mittaan ja sama pätee myös parisuhteisiin: vaikka jotkin asiat pysyvät samana vuodesta toiseen, tapahtuu toisissa asioissa muutoksia. Tämä on hyvä asia, sillä HuffPostin mukaan jos tilanne parin välillä pysyy pysähtyneenä liian pitkään, ei se lupaa hyvää tulevaisuuden kannalta.

”Samat tavat, kommunikaatiotaidot ja parin välinen dynamiikka, mikä toimi heidän kohdallaan parikymppisenä, ei toimi eikä pitäisikään toimia samalle pariskunnalle 25 vuotta myöhemmin”, psykoterapeutti Kathleen Dahlen deVos selitti.

Niin deVos kuin muutama muu terapeutti kertoi HuffPostille tavoista, joilla onnellisimmat parit kehittyvät ajan myötä, sekä miten nämä muutokset voivat tehdä suhteesta paremman ja tyydyttävämmän. Suomensimme terapeuttien vinkit alle!

He rohkaisevat toisinaan pitämään myös oman elämän parisuhteen rinnalla

Suhteen alkuhuuman aikana pareilla on tapana viettää paljon aikaa tehden asioita kaksin ja toisinaan se saa heidät laittamaan oman elämän taka-alalle. Ajan mittaan onnellisimmat parit kuitenkin oppivat, ettei heidän tarvitse olla toisiinsa liimattuina. Sen sijaan he laittavat etusijalle myös itsenäisyytensä ja pyrkivät tasapainoon minä-ajan ja me-ajan välillä. DeVos kertoi HuffPostille, että he antavat toistensa kehittyä yksilöinä, omine harrastuksineen, kiinnostuksen kohteineen ja ystävineen.

”Kun parit nojautuvat vain toiinsa täyttääkseen kaikki emotionaalisen intiimiyden ja sosiaalisuuden tarpeet, tämä ’yhtyminen’ voi tukahduttaa terveen henkilökohtaisen kasvun tai uhata suhteen ajatumista läheisriippuvaiseksi”, deVos selitti.

”Sen sijaan nämä parit rohkaisevat toisiaan määrittelemään itsensä yksilöinä parisuhteessaan eikä anna suhteen määritellä heitä”, hän jatkoi.

Heistä tulee parempia kommunikoimaan

HuffPostin mukaan vahva kommunikaatio on minkä tahansa onnellisen, terveen suhteen perusta eikä kumppanuus voi kukoistaa ilman sitä. Se tarkoittaa siis sitä, että hioo taitojaan ilmaista omat tarpeet ja halut kumppanilleen sekä myös oppii, miten olla parempi, myötätuntoisempi kuuntelija.

”Voi olla vaikea oppia puhumaan omia totuuksiaan kunnioittavalla tavalla ja aidoisti kuuntelemaan kumppanin tunteita, ajatuksia ja tarpeita aikoina, kun on konflikteja tai hätää, mutta tämä on silti yksi suurimmista ennusmerkeistä parin terveyden ja onnellisuuden suhteen ajan mittaan”, avioliitto- ja perheterapeutti Andrea Wachter sanoi.

Terveimmillä pareilla on tapana käsitellä konfliktit suoriltaan eikä jättää ongelmia huomiotta ja antaa kaunojen kertyä.

”Kypsillä pareilla on kommunikaatio hanskassa. He tietävät, miten lähestyä kumppaniaan ja puhua kaikesta. Kumppanin ei tarvitse pelätä, että jokin yllättää heidät”, psykoterapeutti Patrick Schultz selitti.

He löytävät uusia tapoja pitää suhde jännittävänä

On helppo juurtua rutiineihin ja keskittyä vain siihen, mitä pitää tehdä eikä aikaa jää hauskanpidolle. Onnellisimmat parit etsivät jatkossakin uusia tapoja pitää kipinä elossa sen sijaan, että tyytyisivät samaan, vanhaan, tylsään menoon.

”Parit, jotka onnistuneesti kehittyvät ajan mittaan, löytävät tapoja pysyä osallistuvina ja innostuneina toisistaan ja elämästä yhdessä”, avioliitto- ja perheterapeutti Jon-Paul Bird kertoi.

Aina ei kuitenkaan tarvitse keksiä pyörää uudelleen.

”Muista tehdä pieniä juttuja: kukkia, söpöjä viestejä, puheluita kesken päivän ja niitä ’muuten vain’ -juttuja. Ne muistuttavat kumppaniasi siitä, että hän on edelleen mielessäsi”, Bird jatkoi.

He pureutuvat asioihin, koska haluavat tuntea toisensa intiimimmällä tasolla

Siihen mennessä, kun juhlitaan häitä – etenkin jos on ollut yhdessä sitä ennen jo pitkään – voi tuntua siltä kuin tietäisi jo kaiken mahdollisen kumppanistaan: oudot tavat, unelmien työn, perhedynamiikan ja niin edelleen. Onnellisimmat parit eivät kuitenkaan HuffPostin mukaan tyydy tähän, vaan he pysyvät uteliaina toisensa suhteen vuosien ajan, aina etsien tapoja olla haavoittuvaisia ja löytää syvemmän yhteyden.

”Vaikka kuinka ajattelisimme tuntevamme ihmisen hyvin, he voivat aina yllättää ja meidän täytyy antaa heille tilaa siihen”, deVos sanoi.

”Uteliaisuus on yksi ainesosa, joka on polttoaineena varhaisissa parisuhteissa – halukkuus oppia kaikki uudesta ihmisestä. Vakaat pitkäaikaiset parit myös ymmärtävät, että on aina jotain uutta löydettävää kumppanissaan”, hän jatkoi.

He kunnioittavat toistensa muuttuvia tarpeita ja antavat tilaa kasvaa

Kumppanin muuttuminen voi tuntua joistakin hieman hermostuttavalta – ’Mitä jos hän lähtee tälle uudelle polulle ja jättää minut jälkeensä?’, saattaa joku pohtia. Muutoksia ei kuitenkaan kannata vastustaa, vaan onnellisimmat parit voimaannuttavat kumppaniaan levittämään siipiään ja tunnistavat, että se on itse asiassa hyvästä parisuhteelle.

”Esimerkiksi kaksi ihmistä voi aloittaa rakastaen ulkona tehtäviä aktiviteetteja ja vuosien mittaan toinen alkaakin arvostaa tai kaivat enemmän aikaa sisällä. Huolimatta muutosten syistä, on kriittistä pitkän, terveen siteen kannalta, että kunnioitamme toistemme tarpeita, etenkin silloin kun ne eivät vastaa omiamme”, Wachter totesi.

Avioliitto- ja perheterapeutti Kate Stoddardin mukaan tämä pätee myös kummankin osapuolen yksilöllisiin arvoihin.

”Ne parit, jotka voivat olla joustavia, kun on kyse heidän omien arvojensa arvioimisesta vuosi vuoden jälkeen, pärjäävät paljon paremmin kuin he, jotka ovat järkähtämättömiä”, Stoddard sanoi.

He asettavat uusia tavoitteita ja auttavat toisiaan saavuttamaan ne

Olivatpa tavoitteesi elämässä mitä tahansa, on mainio kumppani sinun puolellasi. HuffPostin mukaan sillä ei ole väliä, onko tavoite yksilöllinen vai jaettu (kirjan kirjoittaminen vrt. perheen perustaminen), koska terveimmissä suhteissa olevat parit tunnistavat, että nämä molemmat ovat yhtä tärkeitä. Kun yksi tavoite on saavutettu, parit eivät vain lepää laakereillaan, vaan he rohkaisevat toisiaan tavoittelemaan enemmän ja asettamaan uusia tavoitteita ja auttavat toisiaan tavoittamaan ne.

”Teette töitä yhdessä täydentääkseen toisianne ja tukeakseen toisianne matkalla kohti suurempia elämän ja kumppanuuden tavoitteita”, Schultz selitti.

”Tekemällä yhdessä töitä näiden tavoitteiden eteen, saatte samaan päämäärään omistautuneiden kahden ihmisen kollektiivisen luonteen, mikä lisää todennäköisyyttä, että tavoitteen saavuttaa nopeammin ja tehokkaammalla tavalla”, hän jatkoi.

Lähde: HuffPost