Kutinaa ja paukamia: Näin hoidat kesän takuuvarmojen seuralaisten aiheuttamia iho-oireita

Moni ottaa kesän ilolla vastaan, mutta samaa ei voi sanoa kesän mukana tulevista seuralaisista: erilaisista hyönteisistä.
Hyönteiset kuuluvat kesään aivan kuin aurinkoiset päivät, mansikat ja kukkiva luontokin. Etenkin pölyttävät hyönteiset ovat tärkeitä, sillä ilman niitä maailman ruokatuotanto olisi isoissa vaikeuksissa.
Vaikka hyönteiset ovat tärkeitä, saavat ne monet näkemään punaista – kirjaimellisestikin. Hyönteisten pistot ja puremat voivat aiheuttaa monenlaisia iho-oireita, joihin lukeutuu punoitus.
Hyönteisten pistot ja puremat voivat aiheuttaa myös jopa allergisen reaktion. Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan Suomessa yleisimmät allergiaa aiheuttavat lentävät hyönteiset ovat hyttyset, joiden pistoille herkistyvät lähes kaikki.
Noin kymmenen prosenttia saa voimakkaampia allergiaoireita hyttysten pistoksista. Pistiäisallergisia (ampiainen, mehiläinen ja kimalainen) väestöstä on puolestaan noin 2 prosenttia.
Sen sijaan mäkäräiset, polttiaiset ja hirvikärpäset eivät yleensä aiheuta allergiaa ja paarman puremakin vain harvoin.
Lieviin oireisiin helpotusta kotioloissa
Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan suurin osa ihmisistä reagoi hyönteisten pistoihin ja puremiin lievästi. Useimpien hyönteisten pistoista ja puremista tulee yleensä paikallista punoitusta ja turvotusta, kutinaa ja paukamia.
”Kutinan lievittämiseen voi kokeilla hydrokortisonivoidetta tai paikallisesti käytettävää antihistamiinia. Käteviä ovat esimerkiksi apteekista saatavat antihistamiinipuikot”, Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Katariina Ijäs kertoo.
Antihistamiinia voi ottaa myös ennakoiden. Jos tietää menevänsä paikkaan, missä on paljon hyönteisiä, antihistamiini kannattaa ottaa ennen lähtöä.
”Turvotusta voi puolestaan lievittää pitämällä jotakin viileää pistokohtaa vasten, esimerkiksi kylmällä vedellä kasteltua pyyhettä tai kylmäpakkausta. Jos pistoskohdat ovat kovin kipeitä niin kipulääke voi helpottaa kipua”, Ijäs neuvoo.
Lääkäriin on mentävä, jos oireet eivät helpota kotikonstein tai iho-oireet leviävät itsehoidosta huolimatta tai pistokohdat tulehtuvat.
Vakavissa oireissa mentävä lääkäriin
Allergia-, iho- ja astmaliiton mukaan hyttysallergia ilmenee kahdella tavalla. Heti piston jälkeen pistokohtaan ilmestyy nokkospaukama, joka häviää muutamassa tunnissa, ja kohtaan voi syntyä myös parin tunnin kuluttua kutiseva näppy, joka voi kestää useita päiviä.
Paarman pistot aiheuttavat tyypillisesti laajan, turvonneen paukaman, jonka keskellä on vetistävä näppylä. Pistiäisallergiassa puolestaan turvotusta ja nokkospaukamia tulee pistokohdan ympärille ja myös kohdan ulkopuolelle, usein laajoille alueille.
”Ennaltaehkäisevästi otettu antihistamiini auttaa helpottamaan allergiaoireita pienentämällä pistospaukaman kokoa ja vähentämällä kutinaa”, Ijäs sanoo.
”Antihistamiineja on hyvä käyttää 2-3 päivän ajan hyönteisen piston tai pureman jälkeen. Myös kortisonivoide ja antihistamiinipuikko tuovat helpotusta oireisiin”, hän lisää.
Voimakas turvotus ja iho-oireet sekä oireiden voimakas leviäminen kauas pistopaikasta viittaavat vakavaan hyönteisallergiaan. Samoin hengenahdistus, verenpaineen lasku, nielun tai kaulan turvotus, ja tällöin on mentävä heti lääkäriin.
Allergiselle pisto voi olla hengenvaarallinen
Vakavassa pistiäisallergiassa on anafylaksian riski, Allergia-, iho- ja astmaliitto muistuttaa. Anafylaksia on vakava yliherkkyysreaktio, joka alkaa äkillisesti, etenee nopeasti ja aiheuttaa oireita samanaikaisesti useassa eri elimessä.
Oireita voi ilmetä esimerikiksi ihossa, hengityselimissä, verenkierrossa ja sydämessä sekä nielussa. Anafylaksia etenee muutamassa minuutissa ja on hengenvaarallinen.
Anafylaksian ensihoitona käytetään adrenaliinia, joka pitää antaa heti oireiden ilmaantuessa. Yleensä anafylaksiariskisellä on mukanaan lääkärin määräämät omat helppokäyttöiset adrenaliini-injektorit.
”Anafylaksiassa tärkein hoito on mahdollisimman nopeasti pistetty adrenaliini-injektio. Tämän jälkeen on aina soitettava hätäkeskukseen (112)”, Ijäs painottaa.
Vaikka hyönteiset ärsyttävät ja kenties pelottavat, on syytä muistaa, ettei pölyttäjiä saa hävittää tai hätistää alueeltaan, vaan pölyttäjien suojelun on tärkeää. Kerroimme myös aiemmin, miten voit tehdä pihastasi pölyttäjäystävällisen.
Voita 1000€ lahjakortti ruokakauppaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin ruokakauppaan!
- 7 merkkiä kertovat, että teet liikaa töitä, ja nyt olisi syytä pysähtyä
- Nämä 7 merkkiä kertovat, että sinun on vähennettävä alkoholinkäyttöäsi välittömästi
- Feissarimokat: Saako lapselle antaa kurinpalautusta – äiti kysyy mielipiteitä
- 6 yllättävää syytä voivat olla syynä naisen lapsettomuuteen – veriryhmästä aurinkoon
- Sotkuinen koti ja muutama muu erikoinen käytös viittaavat, että olet älykäs
- 7 kikkaa, jotka auttavat sinua juomaan ilman seuraavan päivän krapulaa
- Nämä 10 asiaa jokaisen pitäisi tietää kumppanistaan – Tiedätkö sinä nämä?
- Nainen, jos huomaat jonkin näistä merkeistä, et ole niin hyvinvoiva kuin luulet
- Jos kasvosi ovat tällaiset, olet miesten mielestä potentiaalisinta äitimateriaalia
- Näin paljon eri ikäisinä tarvitaan unta – unihäiriöitä esiintyy eräässä ikäluokassa eniten
- 3 horoskooppimerkkiä, jotka pitävät herkuttelusta enemmän kuin muut
- Nämä 25 vaatemokaa saavat sinut näyttämään mummomaiselta – koita välttää näitä
- 8 merkkiä kertovat jo suhteen alussa, tuleeko avioliittonne kestämään
- Jos kasvosi ovat tällaiset, olet miesten mielestä potentiaalisinta äitimateriaalia
- Tästä syystä ensirakkaus vaikuttaa koko loppuelämääsi
- Tämä simppeli virhe saa sinut näyttämään pulleammalta kuin oikeasti olet
- Tässä ovat todelliset syyt, miksi miehet haluavat erota naisesta – 10 miesten kertomaa syytä
- 10 merkkiä, jotka kertovat sinulle, että aineenvaihduntasi on hidastunut
- 11 helppoa tapaa parantaa aineenvaihduntaa – ja pudottaa painoa myös levossa
- Tämä kaikki tapahtuu, jos et pese lakanoitasi kerran viikossa – monia oireita