Kun pinnan alla kuplii: Aikuisten ADHD-diagnoosit yleistyvät – ”Sisäinen levottomuus jää usein huomioimatta”
Keskittymisvaikeudet, tavaroiden hukkaaminen, asioiden unohtaminen, ylivilkkaus, impulsiivisuus, ahdistus, kömpelyys, aloitekyvyttömyys. Nämä kaikki ovat ADHD:n oireita.
ADHD:n eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön (engl. attention deficit hyperactivity disorder) diagnoosit ovat yleistyneet aikuisilla viime vuosina huomattavasti, kertoo Terveystalo. Moni ADHD:n oireista kärsivä hakeutuu ammattilaisen vastaanotolle vasta aikuisena ja diagnoosin saaminen voi pitkittyä, jos oireita ei tunnista.
”Ehkä tunnetuin ja näkyvin ADHD-oire on motorinen ylivilkkaus, joka on vähemmän yleistä aikuisilla”, Terveystalon psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Sami Leppämäki kertoo.
”Rauhallisesti käyttäytyvällä aikuisella aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö ei ole silminnähtävä, vaikka pinnan alla kuplii. Sisäinen levottomuus jää usein huomioimatta”, hän kuvailee.
Hoitamaton ADHD voi johtaa muihin kamppailuihin elämässä, joihin päädytään hakemaan ulkopuolista apua. Leppämäen mukaan näennäisesti pärjäävän ihmisen taustalla voi olla aikamoisia vaikeuksia.
”Moni aikuinen on ollut hoidossa esimerkiksi ahdistuksen vuoksi, eli koska he kokevat jatkuvaa mielen levottomuutta. On paljon potilaita, jotka ovat olleet pitkään psykoterapiassa ja oppineet käsittelemään ahdistusta oikein hyvin, mutta silti jää jotain, mitä he eivät ymmärrä”, hän sanoo.
Ihminen haluaa pärjätä
Toinen hidaste hoitoon hakeutumiselle voi olla niin sanotusti kantokyvyn romahtaminen vasta aikuisena. Leppämäen mukaan vaikka oireita olisi ollut lapsesta asti, ne voivat ilmetä aikuisena eri tavalla esimerkiksi elämänmuutoksissa.
”Omilleen muuttaminen opintojen perässä tai kasvanut vastuu ylennyksen myötä voivat aiheuttaa ylitsepääsemättömältä tuntuvia haasteita. Olosuhteiden ja tutun arjen muutokset voivat lisätä kuormitusta ja johtaa totaaliseen kantokyvyn romahtamiseen”, hän kuvailee.
Terveystalon mukaan sama ilmiö koskettaa usein perhettä perustavia naisia. Kun palettiin lisätään liikkuvia osia, voi toimintakyky heiketä ratkaisevasti niin, ettei pärjääkään oletusten mukaisesti.
Arjesta selviytyminen on voinut onnistua yksin asuessa, mutta toimintakyky ehtyy ymmärrettävästi, kun yhtäkkiä arjessa on huolehdittava itsensä lisäksi muista. Avun hakeminen voi olla vaikeaa, sillä ihminen haluaa pärjätä.
”Varsinkin naisilla on monesti hyvin vahvoja syyllisyydentunteita siitä, että pitäisi pärjätä, sillä naiset pärjäävät ja äidit pärjäävät. Pitäisi jaksaa mitä vain. Voi ottaa koville, kun ei jaksakaan”, Leppämäki selventää.
”ADHD voi olla kenellä tahansa”
Pärjäämisen paineet ja ADHD:hen liittyvät ennakkoluulot aiheuttavat negatiivisia tunteita, jotka estävät hakeutumasta hoitoon. Terveystalon mukaan omia oireita saatetaan hävetä, eikä niistä haluta puhua negatiivisten ennakkoluulojen takia.
”On hyvä, että asioista puhutaan ja hälvennetään epäluuloja. ADHD voi olla kenellä tahansa – naapurillasi tai parhaalla kaverillasi”, Leppämäki toteaa.
Leppämäki neuvoo myös ottamaan asian rohkeasti puheeksi terveydenhuollon ammattilaisen kanssa, vaikka joskus voi sielläkin kohdata asenteita ADHD:ta kohtaan. On tärkeää kuitenkin jatkaa, vaikka kokisi aluksi tulevansa sivuutetuksi eikä toivomaa diagnoosia saa.
”Ei kannata hävetä. Näkymättömyyden kokemukset ovat ikäviä ja oikeutettuja, mutta sitkeästi vaan eteenpäin. Tehkää itsestänne näkyviä! Kukaan ei ole täydellinen”, Leppämäki kannustaa.
Ei mikään häpeä
Joskus diagnoosin saaminen voi vaatia pitkäjänteisyyttä ja tukea. Terveystalo muistuttaa, että toisen vaikeudet tulee kuitenkin ottaa aina tosissaan.
Leppämäen viesti onkin se, että tulee yrittää uudestaan, kunnes löytyy taho, joka suhtautuu vakavasti.
”Sen jälkeen voi avautua aivan uusi elämä. ADHD ei ole mikään häpeä ja sitä kannattaa rohkeasti lähteä selvittämään”, hän sanoo.
”Omasta terveydestä huolehtiminen ei ole koskaan huono asia. Tarkkaavuushäiriöitä voidaan hoitaa ja se, että asiaa tutkitaan voi lisätä paljon ymmärrystä itseään kohtaan”, Leppämäki tähdentää.
Leppämäki listasi 6 apukeinoa selviytyä ADHD:n kanssa aikuisena:
- Diagnoosi. Diagnoosin varmistuminen on monelle helpottava tekijä ja lähtökohta elämänmuutokselle. Asian tiedostamiseen auttaa ymmärtämään itseään paremmin, jotta voi suoda itselleen armollisuutta ja hyväksyntää.
- Toimintasuunnitelma. Mietitään yhdessä ammattilaisen kanssa, mitä ongelmia ihmisellä on, millä elämänalueilla ne näkyvät ja miten niitä lähdetään hoitamaan.
- Lääkehoito. Lääkehoito ei paranna, mutta auttaa ihmistä auttamaan itseään. Se työntää eteenpäin.
- Psykoterapia. Psykoterapia on vaihtoehto, joka on usein suunnattu ADHD:n liitännäisoireisiin, kuten masennukseen tai ahdistukseen.
- Toimintaterapia. Neuropsykiatrisen valmentajan kanssa mietitään ja harjoitellaan vaihtoehtoisia toimintamalleja erilaisiin vaikeuksiin.
- Elämäntavat. Voi kuulostaa tylsältä, mutta uni, liikunta ja ravinto ovat hyvän elämän avaimet. Rutiinien ylläpito on usein helpompaa hoidon alettua.
Aikuisten ADHD:ta on käsitelty Psykopodiaa-podcastissa, missä Leppämäki on vieraillut keskustelemassa aiheesta podcastia emännöivän psykologi Nina Lyytisen kanssa. Voit tutustua podcast-jaksoon täällä.
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut
- Nainen, mies flirttailee kanssasi myös näin vaikka et uskoisi
- Tämä on suosituin kuukausi kihlautua – eikä ole mikään ihme
- Miehet eivät kerro sinulle näitä 7 asiaa
- Nainen, mies flirttailee kanssasi myös näin vaikka et uskoisi
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Se voi tuntua tai näyttää tältä, jos joku ajattelee sinua – 12 merkkiä
- Tässä ovat miesten mielestä kreisin naisen merkit
- Näin näytät hoikemmalta – katso kuinka yksinkertaista se on
- Nämä 7 asiaa on hyvä tehdä maanantaisin