Uudessa tutkimuksessa saatiin tietoa, miten korona on näkynyt ihmisten unissa sekä stressitasoissa.

Koronavirus ja sen aiheuttama poikkeustila ovat heijastuneet suomalaisten näkemiin uniin, selviää Helsingin yliopiston Sleep & Mind -ryhmän tutkimuksesta. Tutkimuksessa havaittiin, että koronavirus oli vaikuttanut yli puoleen raportoiduista pahoista unista.

Tutkimus perustuu unien joukkoistamiseen. Yli 4 000 ihmistä vastasi COVID-19-poikkeusolojen kuudennella viikolla Helsingin Sanomissa julkaistuun kyselyyn unista kertovan artikkelin yhteydessä, ja noin 800 vastaajaa kertoi myös näkemistään unista.

”Oli mielenkiintoista havaita toistuvia unisisältöjä, jotka heijastivat COVID-19-poikkeusolojen apokalyptistä tunnelmaa”, professori Anu-Katriina Pesonen, Helsingin yliopiston Sleep & Mind -tutkimusryhmän johtaja kertoo.

”Tulokset antoivat meille mahdollisuuden spekuloida, että unien näkeminen poikkeuksellisissa olosuhteissa on yksilöiden välisen jaetun tietoisuuden muoto”, hän jatkaa.

Tartuntoja ja maailmanloppua

Tutkimuksessa ilmeni, että yli puolessa painajaisista oli pandemiaan liittyvää sisältöä. Tällaisia olivat muun muassa epäonnistuminen turvavälien pitämisessä, koronavirustartunta, maskit ja suojavarusteet, dystopia ja maailmanloppu.

Unien analysoinnissa käytettiin apuna tekoälyä ja unien sisältö käännettiin suomen kielestä englanninkielisiin sanaluetteloihin. Tietokone rakensi tilastolliseen yhteisesiintyvyyteen perustuvia ”uniklustereita” usein esiintyvistä sana-assosiaatioista ja niiden verkostoista.

Esimerkiksi yhdessä uniklusterissa, joka nimettiin ”turvavälin huomiotta jättämiseksi”, oli sana-assosiaatioita, kuten virhe-halaus, halaus-kättely, kättely-rajoittaminen, kättely-etäisyys, turvaväli-unohdus, väkijoukko-rajoittaminen ja väkijoukko-juhlat.

”Tutkimuksessa käytetty laskennallinen analytiikka on uutta unitutkimuksessa. Toivommekin tulevaisuudessa näkevämme lisää tekoälyavusteista unien tutkimusta”, Pesonen toteaa.

Stressi kasvoi pandemian aikana

Sleep & Mind -ryhmän tutkimuksessa tehtiin myös havaintoja suomalaisten nukkumistavoista sekä stressitasoista pandemian poikkeusolojen aikana. Yli puolet vastaajista kertoi nukkuneensa enemmän kuin ennen, vaikka kymmenellä prosentilla oli vaikeampaa nukahtaa ja yli neljännes näki useammin painajaisia.

Helsingin yliopiston mukaan ei ole yllättävää, että yli puolet tutkimuksen osanottajista kertoi stressin lisääntyneen, mikä taas oli yhteydessä pahojen unien näkemiseen. Eniten stressaantuneilla oli myös enemmän pandemiasisältöisiä unia.

Tutkimus julkaistiin Frontiers in Psychology -lehdessä. Voit tutustua siihen tarkemmin täällä.

Kerroimme aiemmin, minkälaisia unia on nähty paljon koronapandemian aikana sekä mitä ne tarkoittavat. Voit lukea aiheesta lisää täällä.