Koiran kanssa pyörälenkille tai juoksemaan? Näin aloitat uuden harrastuksen koirasi kanssa
Koirasta saa hyvän kaverin juoksu- tai pyörälenkille, mutta se vaatii tiettyjä alkuvalmisteluja.
Lauantaina 24. huhtikuuta vietetään valtakunnallista Koiranpäivää, jonka teema on tänä vuonna lemmikin aktivointi ja koiran kanssa harrastaminen (lue lisää päivästä täällä). Yksi tapa harrastaa koiran kanssa on juoksu- ja pyörälenkit.
Agria Eläinvakuutuksen mukaan kaikki raskas liikunta, kuten polkupyöräily ja juokseminen, sopivat kuitenkin vain aikuiselle ja terveelle koiralle. Koiran tulisi olla täysikasvuinen ennen liikuntaharrastuksen aloittamista, eli koiran koosta ja rodusta riippuen noin 12-18 kuukauden ikäinen.
Juoksu- tai pyörälenkit eivät ole suositeltavia myös sairaan tai vanhan koiran kanssa tai jos koiralla on hengitysvaikeuksia.
”Jos omalla koirarodulla lonkka- tai nivelviat ovat yleisiä, kannattaa ennen uuden liikuntaharrastuksen aloittamista kysyä neuvoa eläinlääkäriltä tai kasvattajalta”, Agria Eläinvakuutus neuvoo tiedoteessa.
Hanki sopivat varusteet
Juoksu- tai pyörälenkkejä varten tarvitaan tietysti varusteet. Koiralle tärkeimmät varusteet ovat mukavat ja hyvin istuvat valjaat ja tukeva hihna.
Lemmikkitarvikeliikkeissä myydään myös erityisesti juoksuun tai pyöräilyyn sopivia joustavia hihnoja, jotka voi kiinnittää omistajan vyötärölle. Agria Eläinvakuutuksen mukaan silloin omistajan kädet ovat vapaat ja koko paino on vastuksena, jos koira yhtäkkiä innostuu lähtemään väärään suuntaan tai päättää tehdä äkkipysähdyksen.
Lenkkiä varten kannattaa pakata pyörän koriin tai reppuun vettä sekä koiralle että omistajalle. Tämä on entistä tärkeämpää, jos lähtee pitkille lenkeille tai on kuuma päivä.
Pimeään aikaan tulee muistaa heijastimet sekä omistajalle että koiralle. Koiralle kannattaa hankkia myös turvavalo, joka kiinnitetään valjaisiin tai hihnaan, jotta pyöräilijät ja autoilijat näkevät koiran ajoissa.
Totuttele ja harjoittele ennen lenkille lähtöä
Ennen kuin aloittaa juoksu- tai pyöräharjoittelun, kannattaa koiraa totuttaa ensin pyörän tai juoksijan vieressä kulkemiseen. Agria Eläinvakuutuksen mukaan koira kannattaa opettaa kulkemaan aina samalla puolella, jotta se ei lähde seilaamaan puolelta toiselle ja aiheuta vaaratilannetta.
Totutteleminen on tärkeää myös omistajalle – etenkin jos aikoo pyöräillä koiran kanssa. Pyöräilijän tulee pyörän polkemisen ja ohjaamisen lisäksi seurata myös koiran liikkumista ja jaksamista, mahdollisia häiriötekijöitä ja muuta liikennettä sekä pitää koiran hihnaa, joten harjoittelu on paikallaan.
Kun lopulta pääsee totuttelusta ja harjoittelusta itse harrastuksen pariin, kannattaa se aloittaa tekemällä lyhyitä, rauhallisia lenkkejä, joiden aikana tarkkailee koiran jaksamista. Vaikka itse pyöräilisi tai juoksisi rauhalliseen tahtiin, koiran tulee koko ajan keskittyä ja kulkea vierellä tiettyyn tahtiin eikä se voi itse säädellä vauhtiaan tai liikunnan määrää.
Agria Eläinvakuutuksen mukaan juoksu- tai pyörälenkin pituus on hyvä sopeuttaa alussa koiran koiran normaalien kävelylenkkien pituuteen. Jos yleensä kävelee koiran kanssa parin kilometrin pituisia lenkkejä, kannattaa ainakin aluksi tehdä enintään yhtä pitkiä juoksu- tai pyörälenkkejä ja pidentää niitä asteittain ja koiran jaksamisen mukaan.
Huomioi lenkkialusta ja sää
Juoksu- ja pyöräilylenkkien suhteen kannattaa kiinnittää huomiota, millaisella alustalla liikkuu, sillä alusta vaikuttaa rasituksen määrään. Kovalla alustalla, kuten asfaltilla liikkuminen on kuluttavampaa koiran polkuanturoille ja nivelille, joten mahdollisuuksien mukaan kannattaa yrittää suosia pehmeämpiä reittejä, kuten maastoreittejä ja hiekkateitä.
Kun kesä lämpimine päivineen saapuu, voi asfaltti lämmetä liian kuumaksi koiran tassuille, joten kuumimpina päivinä kannattaa jättää juoksu- tai pyörälenkki väliin. Agria Eläinvakuutus muistuttaa myös, että raskas liikunta ei ole suositeltavaa kuumalla säällä, koska koiralle voi tulla lämpöhalvaus.
Alla vielä tiivistetty muistilista uuden juoksu- tai pyöräilyharrastuksen aloittamiseen koiran kanssa.
- Raskas liikunta ei sovi pennulle tai nuorelle, kasvavalle koiralle eikä vanhalle tai sairaalle koiralle.
- Etene aina koiran jaksamisen mukaan. Jos koira vaikuttaa väsyneeltä, hidasta vauhtia ja käänny kotiinpäin tai kävele loppumatka.
- Älä juokse tai pyöräile koiran kanssa kuumina kesäpäivinä, sillä koiralle voi tulla lämpöhalvaus.
- Pimeään aikaan muista heijastimet itselle ja koiralle!
Kerroimme aiemmin vinkkejä, miten liikut koiran kanssa turvallisesti pyörätiellä, ja voit lukea aiheesta lisää täällä.
Lähde: Agria Eläinvakuutus
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut
- Nainen, mies flirttailee kanssasi myös näin vaikka et uskoisi
- Tämä on suosituin kuukausi kihlautua – eikä ole mikään ihme
- Miehet eivät kerro sinulle näitä 7 asiaa
- Nainen, mies flirttailee kanssasi myös näin vaikka et uskoisi
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Se voi tuntua tai näyttää tältä, jos joku ajattelee sinua – 12 merkkiä
- Tässä ovat miesten mielestä kreisin naisen merkit
- Näin näytät hoikemmalta – katso kuinka yksinkertaista se on
- Nämä 7 asiaa on hyvä tehdä maanantaisin