Koira ei ole heräteostos tai kertainvestionti: Kuluihin voi mennä yli tuhat euroa vuodessa
Koiranpennun hankintahinnan lisäksi kannattaa säästää pesämuna yllättävien tilanteiden varalle ennen kuin koiran ostaa.
Vaikka koira on ihmisen paras ystävä, ei koiran hankintaa pidä tehdä hetken mielijohteesta; koira on pitkäaikainen perheenjäsen, joka voi hyvin elää yli 10-vuotiaaksi. Koira ei ole myös kertainvestointi, mutta myöhempien vuosien kuluja voi olla vaikea hahmottaa.
LähiTapiolan kyselyyn vastanneet lemmikinomistajat arvioivat, että koiran kuukausimenoihin on hyvä varata keskimäärin 142 euroa, eli vuodessa koiran pitoon menisi noin 1 700 euroa. Kyselyyn vastanneet koiranomistajat sen sijaan arvelivat kuukausimenoihin riittävän keskimäärin 130 euroa, jolloin vuosittaiset pitokulut nousevat joka tapauksessa yli 1 500 euron.
”Reilu satanen kuussa kuulostaa ihan osuvalta summalta, jos kyseessä on pieni koira tai vaihtoehtoisesti iso ja terve koira. Kaikki riippuu kuitenkin koiran rodusta, iästä ja terveydestä sekä siitä, mitä lemmikin kanssa tehdään”, eläinlääkäri Eva Kaisti LähiTapiolan LemmikkiHelppi-etäeläinlääkäripalvelusta toteaa.
Kaistin mukaan ruoka on pysyvä menoerä ja tarvikkeita tulee hankkia silloin tällöin. Lemmikkiin voi satsata suuriakin summia, jos haluaa sille esimerkiksi tietynlaisen ruokavalion tai erilaisia hoitoja ja myös yhteisistä harrastuksista tulee kuluja.
”Lisäksi pitää muistaa rokotukset ja esimerkiksi trimmausta vaativilla koirilla trimmaukset”, Kaisti huomauttaa.
Ostobudjettiin tonni – yllätyksiin hyvä varautua
Koiran hankintaan, eli itse pennun hintaan kannattaisi varata LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyn perusteella ainakin tuhat euroa. Kaisti muistuttaa, että rotukoiran hinta voi nousta Suomessa jopa noin 2 500 euroon, kun taas sekarotuisen pennun voi saada muutamilla satasilla.
Koiran kulut voivat pysyä pitkään samalla tasolla, mutta nousta yllättäen esimerkiksi tapaturman tai sairauden takia. Lemmikki saattaa esimerkiksi nielaista lelun, joka joudutaan poistamaan eläinlääkärillä.
On myös hyvä muistaa, että monet rodut ovat alttiita perinnöllisille sairauksille ja vioille. Vaivojen seurauksena eläinlääkärikulut voivat nousta kerralla kymmenistä jopa pariin tuhanteen euroon.
Kaisti suosittelee varatumaan mahdollisiin kustannuksiin jo ennen koiran hankintaa ja laittamaan esimerkiksi joka kuukausi säästöön noin 50 euroa.
”Pennun hankintahinnan lisäksi on hyvä säästää pesämuna yllättävien tilanteiden varalle. Myös eläinvakuutus tuo turvaa äkillisten sairauksien, tapaturmien ja koiran aiheuttamien vahinkojen varalle”, eläinlääkäri sanoo.
Harkitse, harkitse ja harkitse
Omistajan elämäntilanteen muutokset tai koiran yllättäen aiheuttamat kustannukset voivat tuoda säröjä yhteiseloon. Kaisti korostaakin pitkän harkinann merkitystä ennen koiran ottamista ja varautumista senkin jälkeen.
”Esimerkiksi nyt korona-aikana on nähty todellinen lemmikkibuumi. Koirankasvattajat ovat kertoneet kasvaneesta kysynnästä ja ihmiset ovat ostaneet enemmän muitakin lemmikkejä”, hän kertoo.
”Kotona vietetty poikkeusaika konkretisoi koiran tuomat ilot, mutta lemmikille on löydyttävä aikaa myös korona-ajan jälkeen. Toivottavasti emme näe lähivuosina enemmän koirien hylkäyksiä tai sitoumuksen yllättämiä omistajia”, Kaisti jatkaa.
Ennen kuin laitat ostohousut jalkaan ja lähdet hankkimaan koiraa, mieti näitä asioita:
- Oletko valmis sitoutumaan lemmikkiin jopa 10–15 vuodeksi? Jos perheessä on lapsia, kannattaa myös pohtia, miten arjen hoitovastuu jakautuu ja mitä tapahtuu sitten, kun lapset muuttavat pois kotoa.
- Onko sinulla tarpeeksi aikaa koiralle? Lemmikki kaipaa ulkoilua päivittäin ja muutenkin seuraa ja virikkeitä.
- Kestääkö talous kaikki koiran tuomat kulut? Ruoan ja tarvikkeiden lisäksi vähintään rokotuksista tulee eläinlääkärikustannuksia. Vakuutuksella voi varautua äkillisiin eläinlääkärikuluihin.
- Onko perheessä tai lähipiirissä allergiaa? Tämä kannattaa selvittää ennalta, jottei koira joudu vaihtamaan nuorena kotia.
- Mikä rotu elämäntapaan ja -tilanteeseen sopii? Rodun valinnassa kannattaa huomioida esimerkiksi koiran luonne, aktiivisuus ja hoidontarve. Sopiva koti on tärkeää niin koiralle kuin omistajille.
Kantar TNS:n toteuttamaan LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyyn vastasi 27.3.-2.4. 2020 välisenä aikana yhteensä 1 196 suomalaista, joista koiran kustannuksia käsitteleviin kysymyksiin vastasi runsaat 300 lemmikinomistajaa. Vastaajat edustavat Manner-suomen 15-74-vuotiasta väestöä ja kyselyn virhemarginaali on noin 2,9 prosenttiyksikköä.
Voita 1000€ lahjakortti ruokakauppaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin ruokakauppaan!
- Maailman onnellisin maa: Onnellisuuden vaikutus hyvinvointiin
- 6 asiaa, joihin miehet kiinnittävät eniten huomiota naisessa
- 9 merkkiä, jotka osoittavat, että puolisosi tulee rakastamaan sinua ikuisesti
- 8 merkkiä, jotka paljastavat sinun olevan liian tunnollinen: voi olla haitaksi
- 8 asiaa, jotka jokaisen tulisi luvata itselleen – itsevarmuus paranee
- 6 vinkkiä kiireisen naisen arjen helpottamiseksi
- 12 korvaamatonta vinkkiä ihmisille, jotka haluavat kodistaan siistin
- 3 yleistä kasvojenpesuvirhettä, joita monet naiset tekevät tietämättään
- 5 eniten ja vähiten addiktoivaa ruokaa – katso mikä on kaikista pahin
- 10 asiaa, jotka vain parisuhteisiin kyllästyneet naiset ymmärtävät
- 10 merkkiä, jotka paljastavat että olet suhteessa sen oikean kanssa
- 10 merkkiä, joista tunnistat että olet ”väärässä” parisuhteessa
- Tarkista, oletko hyvä vai huono äiti – horoskooppi kertoo
- 9 merkkiä, jotka osoittavat, että puolisosi tulee rakastamaan sinua ikuisesti
- 12 merkkiä, jotka paljastavat, että heität aikaa ja elämää hukkaan
- 10 asiaa, jotka vain parisuhteisiin kyllästyneet naiset ymmärtävät
- Tästä syystä naiset pitävät pullukoista miehistä
- Lisää suihkepulloon kahta ”salaista” ainetta ja siivoa kylpyhuone – lopputulos on kiiltävä
- 10 turhauttavaa kommenttia: Älä koskaan sano näin vapaaehtoisesti lapsettomalle ihmiselle
- Jokaisesta autosta tulisi löytyä kynsiviila – tässä nerokas niksi