Kissakin voi saada lämpöhalvauksen – näistä oireista sen tunnistaa
Jos kissa on saanut lämpöhalvauksen, ei sitä pidä missään nimessä viilentää jääkylmällä vedellä, vaan kietoa kasteltu, viileä pyyhe kissan ympärille.
Kuten monet ihmiset, myös moni kissa nauttii lämmöstä, mutta liika lämpö voi kuitenkin aiheuttaa kissalle lämpöhalvauksen, muistuttaa Agria Eläinvakuutus. Suurin osa kissoista osaa sopeutua lämpöön muun muassa lepäämällä varjossa päiväsaikaan ja olemalla aktiivisempia vasta illalla, kun ilma on viilentynyt.
”Lämpöhalvaus on kissoilla huomattavasti harvinaisempaa kuin koirilla. Kuitenkin hellepäivänä kissan kannattaa antaa olla rauhassa ja varmistaa, että kissa pääsee halutessaan viileään paikkaan”, Agrian asiantuntijaeläinlääkäri Marika Melamies, ELT, neuvoo tiedotteessa.
Ulkona liikkuva kissa vetäytyy yleensä varjoon kuumana päivänä, mutta ulkokissan olisi hyvä myös päästä halutessaan sisälle viilentymään. Sisäkissa viihtyy kesän kuumalla parhaiten viileässä huoneessa, jossa ilma kiertää hyvin, ja sille mukavan viileitä makuupaikkoja ovat muun muassa kaakeli- tai kivilattiat tai huoneet, joihin aurinko ei paista kauaa.
Tuuleta turvallisesti
Kissanomistajan on tärkeä varmistaa, että myös kuumina hellepäivinä kotona oleva lämpötila pysyy kissalle sopivan viileänä. Kodin tuuletus on syytä tehdä turvallisesti: älä jätä ikkunoita tai ovia auki niin, että kissa voi päästä karkaamaan tai putoamaan niistä.
Jos ilmanvaihto on huono, kannattaa harkita tuulettimen tai ilmastointilaitteen hankintaa. Agria Eläinvakuutuksen mukaan, jos kodissa on hyvä ilmanvaihto, on epätodennäköistä, että kissalle tulee lämpöhalvaus kotioloissa.
Tästä tunnistat kissan lämpöhalvauksen
Kissan lämpöhalvauksen oireita ovat muun muassa hengitystiheyden nousu, läähättäminen, huojuminen, lisääntynyt syljentuotanto, oksentelu ja ripuli. Lisäksi kissan limakalvot voivat olla punaiset ja kuivat ja kissa voi menettää lämpöhalvauksen seurauksena tajuntansa.
Agria Eläinvakuutuksen mukaan jos kissalla on lämpöhalvauksen oireita, viilennä kissaa kietomalla kasteltu, viileä pyyhe sen ympärille ja viilennä erityisesti kissan kainaloita ja nivusia. Älä viilennä kissaa jääkylmällä vedellä.
Lämpöhalvaukselle altiimpia ovat vanhat, sairaat, ylipainoiset ja pitkäkarvaiset kissat, kissanpennut sekä kissat, joilla on hengitysvaikeuksia.
Muistilista kissan lämpöhalvauksen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon:
- Huolehdi, että kissalla on raikasta vettä useassa paikassa – tarvittaessa myös ulkona
- Varmista, että kotona on sopivan viileää kissalle
- Älä jätä kissaa yksin kuumaan autoon
- Jos kissa alkaa läähättää, viilennä kissaa kietomalla sen ympärille viileä, kasteltu pyyhe
- Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilet, että kissalla on lämpöhalvaus
Lähde: Agria Eläinvakuutus
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut
- Nainen, mies flirttailee kanssasi myös näin vaikka et uskoisi