Kun joku samassa taloudessa asuva perheenjäsen sairastuu, on luonnollista pyrkiä estämään taudin leviäminen.

Oikeiden varotoimien avulla, on täysin mahdollista estää tautia tarttumasta muihin perheen jäseniin, tai kodin ulkopuolelle. Parhaan tuloksen saat, kun puhdistat pinnat lähes 100 % bakteereita tappavalla, desinfioivalla puhdistusaineella. Lisäksi on hyvä käyttää siivotessa kumikäsineitä, jotta bakteerit ja virukset eivät leviä lisää käsiesi kautta.

On hyvä myös muistaa, että ennen desinfiointia, on syytä puhdistaa näkyvä lika ensin pois, tähän voi käyttää yleispuhdistusainetta tai saippuaa ja vettä.

Paljon kosketeltavat pinnat

Ensimmäisenä varmasti tulee mieleen puhdistaa hanat ja ovenkahvat. Näitä pintoja on kuitenkin hyvin paljon: kodinkoneiden kosketuspinnat, kuten liesi, pyykin- ja astiapesukoneet, jääkaappi, mikroaaltouuni. Lisäksi valokytkimet ja mm. auton avaimet (varsinkin jos vaihtuvat käyttäjältä toiselle).

Elektroniikka

Kaukosäädin on klassinen kiertolainen perheenjäsenten keskuudessa. Lisäksi tietokoneen näppäimistöt ja tabletit tulee myös puhdistaa. Puhelin on yleensä henkilökohtaisessa käytössä, mutta se on hyvä myös desinfioida silloin tällöin.

Kylpyhuone

Tietenkin kylpyhuoneen, varsinkin vessanpöntön, suihkun ja pesualtaan desinfiointi ja puhdistus kuuluu perussiivoukseenkin, mutta muista myös desinfioida pöntön pesuharja. Lisäksi on hyvä vaihtaa kaikki hammasharjat kun tauti on lakannut ja puhdistaa alue ja astiat, joissa hammasharjoja säilytetään.

Liinavaatteet, pyyhkeet ja muut tekstiilit, joihin kaikki perheenjäsenet koskevat

Pese lakanat, tyynyliinat ja pyyhkeet kuumassa vedessä ja kuivaa ne kuivausrummussa, tai pesukoneen omalla kuivausohjelmalla, jos sellainen on mahdollista. Muista pestä myös sohvatyynyt ja perheen jäsenten käytössä olleet huovat ja viltit – muista kuitenkin pestä ne pesuohjeen mukaan. Jos et pysty pesemään jotain tekstiilistä esinettä, voit käyttää tekstiileille tarkoitettua desinfiointiainetta ohjeen mukaan.

Puhdista myös pesukone pesun jälkeen.

Roskakorit

Kun roskakori on täynnä likaisia jätteitä ja muita, sairastuneen ihmisen käyttämiä jätteitä, siitä tulee kasvualusta bakteereille. Kun olet tyhjentänyt sisällön (muista tyhjentää usein!), desinfioi roskakori. Roskakorin voi myös pestä astianpesukoneessa, jos sen materiaali kestää sen.

Jaa nämä vinkit eteenpäin, jotta pöpöt pysyvät kurissa!

Lähde: Good Housekeeping