Väsymys ja stressi ovat yleisimpiä syitä viemään seksihalut.

Kymmenen prosenttia suomalaisista ei ole halunnut harrastaa seksiä kumppaninsa kanssa viimeisen vuoden aikana, selviää Kaalimato.comin teettämästä kyselytutkimuksesta. Tämän lisäksi vajaa kolmannes suomalaisista on saanut liian vähän seksiä suhteessaan viimeisen vuoden aikana.

Uuden suhteen alussa hormoni hyrräävät ja halut voivat olla korkealla. Todelliset seksuaaliset tarpeet tulevatkin esiin vasta ajan kanssa eivätkä ne usein enää vastaa toisiaan samalla tavalla kuin suhteen alkuaikoina.

”Suhteen alussa ihastumisen tunne on vahva, halu olla toisen lähellä on voimakas ja seksin harrastamiseen liittyy jännitystä sekä ennakoimattomuutta. Tällä on yleensä suora yhteys suurempaan seksin määrään tuoreessa parisuhteessa”, Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo tiedotteessa.

Seksuaaliseen haluttomuuteen vaikuttaa aina sen hetken elämäntilanne. Lisäksi monet muut asiat, kuten oma käsittelemätön trauma, parisuhdeongelmat, huono seksuaalinen itsetunto tai sairaudet, voivat vaikuttaa haluttomuuteen.

Seksuaalinen haluttomuus on yleisempää naisille, mutta miehetkin kokevat sitä. Kaalimadon kyselytutkimuksessa 13 prosenttia naisista ja seitsemän prosenttia miehistä ei ole halunnut seksiä kumppaninsa kanssa viimeisen vuoden sisällä.

Aina ei kuitenkaan ole kyse siitä, etteikö kumppani haluaisi lainkaan seksiä; joskus parisuhteen osapuolilla on vain erilaiset tarpeet seksin suhteen. 12 prosenttia suomalaisista kokee, että omat ja kumppanin toiveet seksissä eivät kohtaa ja tämä on hieman yleisempää miesten kohdalla (14% miehistä kokee näin vs. 11% naisista)

”Seksuaaliseen haluun vaikuttavat lukuisat eri tekijät. Myös halun esiintyvyys ja voimakkuus vaihtelevat muun muassa elämäntilanteen ja hormonaalisten tekijöiden vaikutuksesta. Parisuhteessa yleisimpiä kompastuskiviä ovat seksuaalisen halun eritahtisuus ja vaikeudet ilmaista halua. Aina kyse ei siis ole varsinaisesti halun puuttumisesta”, Lavikanen sanoo.

Halujen eritahtisuus tai kumppanin haluttomuus johtavat usein siihen, että halukkaampi osapuoli on tyytymätön. Kaalimadon tutkimuksen mukaan jopa lähes kolmannes (29%) suomalaisista on kokenut viimeisen vuoden aikana, ettei ole saanut seksiä niin paljon kuin olisi halunnut.

Kun toinen osapuoli on suhteessa selvästi halukkaampi, saattaa haluttomampi osapuoli ryhtyä seksiin osittain vain kumppaninsa mieliksi. 14 prosenttia suomalaisista myönsi Kaalimadon tutkimuksessa kokevansa, että viimeisen vuoden aikana seksi oman kumppanin kanssa on tuntunut velvollisuudelta.

Naiset kokevat seksin usein enemmän velvollisuudeksi kuin miehet. Tutkimuksen mukaan kahdeksan prosenttia miehistä on kokenut seksin harrastamisen kumppaninsa kanssa velvollisuutena, kun naisten vastaava luku oli yli kaksinkertainen, 19 prosenttia.

”Pariskuntien kannattaa tehdä seksistä lähtökohtaisesti nautinnollista molemmille osapuolille. Tällöin seksi voi viedä mennessään ja haluttomammankin osapuolet halut voivat herätä matkan varrella. Parisuhteen seksin kannalta on tärkeää löytää molemmille sopiva, toimiva yhteispeli”, Lavikainen neuvoo.

Joskus seksi-intoon vaikuttavat negatiivisesti alhainen energiataso ja mieltä kuormittavat asiat. Suomalaisista yli neljännes (27%) kertoo, että viimeisen vuoden aikana liiallinen väsymys on estänyt seksin harrastamisen.

Naiset ovat kokeneet väsymystä huomattavasti enemmän kuin miehet. 32 prosenttia naisista kertoo jättäneensä petipuuhat sikseen väsyneen olon takia, kun taas miehistä 23 prosenttia on kokenut väsymyksen estäneen harrastamasta seksiä.

Toinen vaikuttava tekijä on stressi. 22 prosenttia suomalaisista on ollut kuluneen vuoden aikana liian stressaantuneita harrastamaan seksiä ja stressi on vaivannut enemmän naisia (25%) kuin miehiä (19%).

Lavikainen muistuttaa, että seksihalut vaihtelevat elämän eri vaiheissa ja se on täysin normaalia. Hänen mukaan hyvä nyrkkisääntö on seurata tilannetta puolen vuoden ajan.

”Jos haluttomuus aiheuttaa ongelmia, laskee tyytyväisyyttä omaa elämää kohtaan tai vaikuttaa parisuhteen hyvinvointiin kielteisesti yli puolen vuoden ajan, kannattaa taustalla olevia syitä lähteä selvittämään”, Lavikainen sanoo.

”Selvitystyön voi aloittaa pohtimalla kysymyksiä, onko haluttomuuden tunne hetkittäistä vai jatkuvaa, kohdistuuko haluttomuus ainoastaan omaan kumppaniin ja onko henkilöllä joka tapauksessa halua itsetyydytykseen ja fantasiointiin”, hän jatkaa.

Alta voit vielä lukea Lavikaisen neuvot, miten löytää yhteinen sävel lakanoiden väliin:

  1. Kommunikoikaa avoimesti ja rehellisesti seksuaaliasioista.
  2. Viettäkää yhdessä aikaa ja olkaa läsnä toisillenne arjessa.
  3. Älkää unohtako fyysisen läheisyyden tärkeyttä arjessa.
  4. Pitäkää huolta omasta hyvinvoinnistanne – terveelliset elämäntavat, liikunta ja psyykkisen hyvinvoinnin vaaliminen vaikuttavat positiivisesti myös seksuaalisen vetovoiman kokemiseen oman itsen ja kumppanin mielestä.
  5. Tehkää seksistä mahdollisimman palkitsevaa ja nautinnollista molemmille. Vaalikaa seksissä leikkimielisyyttä, kokeilunhalua ja vaihtelua.