HUS oikoo somessa leviävää väärää tietoa: HVP-rokote on tutkitusti turvallinen ja tarpeellinen
HPV-rokote, eli papilloomavirusrokote estää muun muassa kohdunkaulan syöpää.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) on joutunut oikomaan sosiaalisessa mediassa leviävää väärää ja jopa vaarallista tietoa HPV-rokotteesta. HUSin mukaan marraskuun lopulla levinnyt video on väittänyt, että HPV-rokote lisäisi kohdunkaulan syöpien esiintyvyyttä ja että erilaiset tapahtumat kuten keskenmeno, autoimmuunitaudin puhkeaminen tai jopa kuolema johtuisivat HPV-rokotteesta.
Tämä ei kuitenkaan ole totta: HUSin mukaan tutkimuksissa HPV-rokotteen on osoitettu vähentävän erittäin merkittävästi kohdunkaulan syövän esiintyvyyttä väestössä ja hävittävän syövän esiasteet lähes kokonaan. Tutkimustieto ei tue väitteitä HPV-rokotteen yhteydestä vakaviin sivuoireisiin.
”Lisäksi on luotettavasti osoitettu, etteivät HPV-rokotteet lisää riskiä autoimmuunitauteihin, raskauskomplikaatioihin tai POTS- ja ME/CFS-oireyhtymiin. Euroopan Lääkevirasto EMA on todennut, ettei syy-seurausyhteyttä näiden tapausten ja HPV-rokotteen kesken pystytä osoittamaan”, HUSin Ruoholahden naistentautien poliklinikan ja kolposkopiayksikön osastonylilääkäri Pekka Nieminen kertoo.
Useissa esimerkkitapauksissa oireiden on väitetty johtuvan rokotteesta, sillä tapahtumilla on saattanut olla ajallinen yhteys.
”Tutkimustiedon mukaan samanlaisia tapahtumia ja oireita esiintyy yhtäläisesti sekä rokotetuilla että rokottamattomilla nuorilla. Ei voida siis mitenkään sanoa, että syy olisi HPV-rokotteessa. Kehotan kaikkia suhtautumaan sosiaalisessa mediassa leviävään tietoon kriittisesti”, HUSin Hyvinkään sairaalan naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Maija Jakobsson toteaa.
Rokotteella suoja syöpiä vastaan
Kansainvälisten tutkimusten mukaan HPV-rokote estää papilloomavirusinfektion ja sitä kautta kohdunkaulan syövän sekä sen esiasteiden kehittymisen. Poikien rokottamisella voidaan ehkäistä peniksen, peräaukon sekä nielurisan ja muiden pään ja kaulan alueen syöpien kehittymistä.
HUSin mukaan HPV-rokote on nykyisin kymmenien maiden rokoteohjelmissa ja tähän mennessä rokotteen on saanut jo 300 miljoonaa nuorta. Suomessa HPV-rokote saatiin osaksi kansallista rokotusohjelmaa yli 15 vuoden huolellisen tutkimuksen jälkeen.
”Jotta rokote hyväksytään kansalliseen rokoteohjelmaan, sen tehosta ja turvallisuudesta täytyy olla todella hyvä ja vakuuttava tieteellinen näyttö. Uusia rokotteita verrataan aina jo käytössä oleviin muihin rokotteisiin”, Nieminen sanoo.
Rokotteen saavat maksutta kaikki 10-12-vuotiaat, eli 5.–6. luokilla olevat koululaiset. Tyttöjen rokotukset aloitettiin vuonna 2013 ja poikien 2020.
HUSin mukaan papilloomavirus aiheuttaa tutkimusten mukaan 8 prosenttia kaikista naisten ja 1–2 prosenttia miesten syöpäsairauksista, ja HPV-infektioiden määrä väestössä on moninkertaistunut viime vuosikymmeninä. Kohdunkaulan syöpä on yleisin 35-40-vuotiailla naisilla; suomalaisista naisista siihen sairastuu viisi tuhannesta elämänsä aikana ja kohdunkaulan syövän esiasteen saa noin 10 prosenttia naisista.
Voita 200€ Black Friday -shoppailurahaa!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 200€ shoppailurahaa!
- Arvonta suoritetaan tiistaina 26.11.2024.
- Suomikiekko: Raiskauksesta tuomittu jääkiekkoilija Severi Lahtinen: ”En kadu mitään”
- 24 Anti-aging salaisuutta – näillä voi saada lisättyä elämäänsä vuosia lisää
- Yleinen perunoiden säilytystapa lisää syöpäriskiä – toimi näin
- Tämä suihkutapa tekee paljon tuhoa – toivottavasti ei kuulosta tutulta
- Taltuta kaamosmasennus ennen kuin se ehtii edes alkaa
- Nämä 10 asiaa tekevät naisen onnelliseksi – toivottavasti sinutkin
- 9 merkkiä siitä, että sinulla on melatoniinista puutosta
- Tästä syystä yli 40-vuotias nainen ei löydä itselleen miestä
- Hauskimmat valitukset puolisoista – ”Hän niistää nenänsä alushousuihinsa ennen kuin laittaa ne pyykkikoriin.”
- Näitä lapsuuden muistoja et ole unohtanut