Tunnesyöminen ja ruoan käyttäminen selviytymiskeinona ovat yleisiä tapoja.

Vuosi 2020 on ollut luultavasti jokaiselle enemmän tai vähemmän stressaava, mikä voi näkyä myös siinä, mitä laittaa suustaan alas. Stressi ja jännitteet laukaisevat stressihormonien vapautumisen, mikä voi lähettää signaaleja nälkähimoista ja saada etsimään syötävää epämukavan olon helpottamiseksi – etenkin epäterveellistä roskaruokaa.

”Ihmiset turvautuvat stressaantuneina ruokaan, koska se tarjoaa helpon, mutta hetkellisen helpotuksen”, ravitsemuksen asiantuntija Nikki Ostrower kertoo HuffPostin sivuilla.

Valitettavasti nopeat ja helpot ruokaratkaisu eivät yleensä tuo mukanaan terveyshyötyjä. HuffPostin mukaan ruoan käyttäminen selviytymiskeinona stressaavissa tilanteissa voikin aiheuttaa enemmän haittaa kuin siitä on hyötyä.

Ruoan ei kuitenkaan tarvitse olla vihollinen, vaan tietoisilla valinnoilla ruoalla voi myös helpottaa oloa. Avainasemassa ovat viisaat valinnat, jotka pidemmän päälle helpottavat stressiä toisin kuin välitöntä tyydytystä antavat epäterveelliset syötävät.

”Tavoittelemme tyypillisiä lohturuokia, koska ne alkuun auttavat tekemään olon paremmaksi, mutta ne kaikki aiheuttavat stressiä elimistön elimille ja lopulta vain pahentavat tilannetta”, psykiatri ja New Yorkin yliopiston professori Judith Joseph sanoo ja huomauttaa, miten lohturuoat voivat aiheuttaa verensokeripiikkejä ja saada elimiin kertymään epäterveellistä kolesterolia, mikä rasittaa kroppaa.

Ruokavalinnoilla stressiä vastaan

Halu stressisyödä vaikeuttaa tietoisten, terveellisten valintojen tekoa, mutta tämän halun vastustaminen voi olla hyödyksi omien tunnetilojen kurissa pitämisen kannalta. Joseph esimerkiksi neuvoo valitsemaan terveellisiä ruokia self-care-tapana, mikä voi laskea ahdistusta.

Reumatologi Magdalena Cadet suosittelee stressin vähentämiseksi syömään epäterveellisten ruokien sijaan ruokia, joissa on paljon sinkkiä (se laskee kortisolitasoja), magnesiumia (se edistää rentoutumista ja unta) sekä E-vitamiinia (se laskee oksidatiivinen stressiä). Hänen mukaan auringonkukansiemenet ja palkokasvit ovat hyvä lähtöpiste.

Cadetin mukaan myös paljon omega-3-rasvahappoja sisältävät ruoat auttavat taistelemaan stressiä vastaan, sillä ne voivat vähentää kehon inflammaatiota ja auttaa estämään piikkejä verenpaineessa. Lisäksi hän suosittelee soija- ja rypsiöljyn käyttöä ruoanlaitossa sekä syömään bataatteja ja muita ravinteikkaita, monimutkaisia hiilihydraatteja, joilla on kyky laskea kortisolitasoja ja tarjoa stressin vastaisessa taistelussa tärkeää C-vitamiinia ja kaliumia.

”Ruokavalio, jossa on runsaasti luonnollisia, mahdollisimman vähän prosessoituja ruokia, voi olla vahva liittolainen pitämään stressin loitolla. Kun olin yhden päivän tehnyt tietoisia ruokavalintoja, tunne selkeydestä ja voimasta palasi hiljalleen”, Ostrower sanoo omista kokemuksistaan oppineena.

Valitse lempiherkkujasi muistuttavia terveellisiä syötäviä

Jos tekee mieli herkutella tai rouskutella jotain, mutta sipsien vaihtaminen omenoihin ei tunnu samalta, kannattaa kokeilla jotain terveellistä, mutta herkkua muistuttavaa.

”Sipsien rouskuttelun sijaan kokeile rapeita manteleita, kahden viinilasillisen sijaan ota lasillinen viiniä ja kupillinen kamomillateetä, jossa on luonnollisia relaksantteja”, vinkkaa Joseph.

”Kahvin voi vaihtaa matcha-teehen, jossa on antioksidantteja, ja se tehostaa keskittymistä ilman kahvin sivuvaikutuksia”, hän jatkaa.

Ostrower muistuttaa, että suklaan ystävilläkin on vaihtoehtoja.

”Suosittelen aina jotain herkkua kaipaaville asiakkailleni tummaa suklaata, koska siinä on olennaisia, rauhoittavia kivennäisaineita, kuten magnesiumia”, hän kertoo.

Myös sitrushedelmät, kamomilla ja kurkuma ovat Ostrowerin suositusten joukossa, koska ne tukevat tervettä ruoansulatuselimistön toimintaa ja tehostavat mielialaa.

Kerroimme aiemmin, miten aivoja voi tutkimuksen mukaan opettaa suosimaan terveellistä ruokaa. Lisäksi kerroimme asiantuntijan vinkeistä, miten tunnesyömisen voi taltuttaa.

Lähde: HuffPost